IMGP6859

Privrženost i odgoj djece u svjetlu enciklike Amoris laetitia bile su teme Roditeljske škole Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije održane od 13. do 15. svibnja u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Predavanja i radionice vodili su djelatnici i suradnici Ureda, Vedrana Blašković, Šimun Žepina i Lahorka Jurčić, a desetak okupljenih obitelji s djecom pod njihovim je stručnim vodstvom učilo kako napredovati u roditeljstvu i povezanosti s djecom.

Okupljene obitelji prvoga je dana posjetio i nadbiskup koadjutor Mate Uzinić te ih ohrabrio u njihovim nastojanjima da uče i trude se kako biti što bolji roditelji. Cilj je škole polaznike uputiti na razvijanje optimalnog odnosa s djecom kako bi im pomogli u razvoju u stabilne, sigurne i odgovorne osobe. Voditeljica Ureda za obitelj Vedrana Blašković podsjetila je sudionike kako se program edukativnih susreta temelji na znanstvenim spoznajama u domeni odgoja, komunikacije i razvoja djece, ali uvijek ima i duhovnu dimenziju. Roditeljska je škola organizirana s ciljem osvješćivanja osobne, društvene i duhovne vrijednosti roditeljstva. Stoga je susret i završen nedjeljnim euharistijskim slavljem koje je predvodio predstojnik Ureda mons. Ivan Nikolić. U propovijedi je pozvao roditelje na ljubav po uzoru na Isusa Krista. „Ljubav koja je spremna na žrtvu i sebedarje. Ljubav prema vašem bračnom partneru i prema djeci koju imate“, rekao je mons. Nikolić.

Prvo je predavanje održao suradnik Ureda Šimun Žepina, psiholog, koji je govorio o privrženosti kao važnoj pokretačkoj snazi u odrastanju, ali i međuljudskim odnosima. Objasnio je kako ljudi privrženost razvijaju na razne načine od kojih neki mogu biti i otegotna okolnost u razvoju osobe. „Samo sigurna privrženost pozitivno utječe na emocije, stabilnost osobe i socijalne vještine“, istaknuo je.

Vedrana Blašković u završnom je predavanju objasnila pojam privrženosti u svijetlu enciklike pape Franje Amoris laetitia. „Nježnost je vrlina suprotna današnjoj užurbanosti“, citirala je encikliku i papu koji roditelje poziva na autentičnost.

Više o 7. poglavlju enciklike, koje govori o roditeljstvu, rekla je Lahorka Jurčić. Istaknula je kako je papa Franjo u njoj jako životan i aktualan, dobro poznaje situaciju roditelja u suvremenome svijetu i daje korisne savjete. Papa poziva roditelje da roditeljstvu pristupe svjesno, s oduševljenjem, razumno i primjereno.

Sudionici su u radionicama promišljali o onome što su u predavanjima naučili, preispitujući svoje postupke, upoznajući sebe, svoje mane i vrline te zajedno tražeći rješenja za probleme s kojima se suočavaju u svijetu koji se stalno mijenja i postavlja nove izazove.

Riječka nadbiskupija

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
13:00 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.