5.1 2

Ministranti u molitvi za nova duhovna zvanja, ovogodišnje mladomisnike i uspjeh

IV. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu

 

Pod geslom “Vjerujem, Gospodine” (Iv 9,38) održan je u subotu, 21. svibnja ove godine, u župi Sv. Petra apostola u Zaprešiću, dekanatski susret ministranata Zaprešičkog dekanata. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Bistra, Brdovec, Kraljevec na Sutli, Marija Gorica, Pušća, Rozga, Zaprešić-BDM Kraljica apostola i župa domaćin Zaprešić-Sv. Petar apostol.

Susret je započeo u 10.00 sati u prostorima pastoralnog centra župe domaćina pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bila su petorica sjemeništaraca u svojstvu animatora susreta.

3.1

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali sjemeništarci. Na susretu je sudjelovalo 60 ministranta: 54 osnovnoškolaca i 6 ministranata srednjoškolaca iz 10 župa Zaprešičkog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj je bio ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka (Mt 25, 14-30) i osobnog svjedočenja sjemeništarca maturanta Emanuela Frankola, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente. Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila upoznavanjem hrvatskih svetaca i blaženika te molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su sjemeništarci nastavili sa igrama uokolo kompleksa crkve sv. Ivana Krstitelja, a sedmaši i osmaši, njih četiri, imali su kratki susret s rektorom Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u Sjemeništu te ih pozvao na dolazak na zagrebačku Šalatu nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.

3.3

Od 13.00 sati ministranti su pristupili sakramentu sv. Ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojeg su dijelili vlč. Vatroslav Siketić, župni vikar u župi Zaprešić I. i voditelj susreta vlč. Matija Pavlaković, trajala je molitva svete krunice koju su animirali predstavnici sjemeništaraca. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz subotu kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika i mjeseca svibnja.

4 9

Vrhunac susreta bila je sveta misa koju su, s početkom u 14.00 sati, slavili u velebnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja koju stanovnici grada Zaprešića nazivaju i “zaprešičkom katedralom”, zbog svoje upečatljivosti kojom dominira centralnim gradskim trgom. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici - svaki iz po jedne župe - poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković, a liturgijsko pjevanje predvodili su sjemeništarci.

6.1 1

Na koncu misnoga slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

6.3

Susret je završio ručkom i druženjem sudionika u prostorima župnog pastoralnog centra oko 15.00 sati.

7 3

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Sveta misa zornica - prijenos iz dvorane uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za studeni; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.