MG 9689

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom će se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljati za proslavu svoga zaštitnika, započela je u četvrtak, 26. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, rektor bazilike preč. Robert Jakica i župnik iz Lasinje vlč. Kristijan Krajnović, a služio je đakon Kristijan Pezić.

Već tradicionalno, tom prigodom biskup je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina", znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru. Ovogodišnji dobitnici odlikovanja, za sve što čine u obnovi u potresu stradale baštine i crkava, su pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku dr. sc. Ivana Miletić Čakširan, voditeljica Ureda za kulturu Biskupije Spomenka Jurić i poduzetnik Davor Vrbanek. Nagrade za dugogodišnje požrtvovno djelovanje u svojim župama dobili su Marko Vuksan iz Lasinje i Jela Harambašić iz Hrastovice.

U homiliji biskup je istaknuo kako je zanimljiva koincidencija da ovogodišnja priprava za Kvirinovo započinje na blagdan Uzašašća, te na neki način idemo zajedno kroz dvije devetnice. „Mi se spremamo za Kvirinovo, a od sutra započinje devetnica uoči blagdana Pedesetnice ili Duhova. Upravo bez Duha Svetoga ni naš Kvirin ne bi mogao podnijeti mučeništvo ni vršiti svoju biskupsku službu i dati svjedočanstvo za Isusa. Sam Isus zapovjedio je svojim učenicima da čekaju Duha Svetoga jer je on sila odozgor kojom će se obući u nebesku silu i tako postati njegovi svjedoci. Tako je i bilo kada su na dan Pedesetnice primili Duha Svetoga te su se promijenili i postali ispunjeni snagom da bi mogli svjedočiti“.

Govoreći o blagdanu Uzašašća Gospodinova biskup je rekao kako nam je možda nejasno kako je to zapravo Gospodin uzašao na nebo, ali zato Luka jasno govori da je Isus nakon što se 40 dana ukazivao, podignuo je ruke i bio uznesen. „Prije toga rekao je apostolima idite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje. Onda su, čuli smo, apostoli gledali u nebo, a anđeli su im kazali što vi Galilejci gledate u nebo. Kao da su im željeli reći da gledaju ono što je na zemlji. Možda i svi mi kršćani nekada trebamo tako biti opomenuti. Nije naše samo gledati u nebo već treba zasuknuti rukave i baviti se poslom koji nam je Bog dao i kojim trebamo dovesti nebo na zemlju. Gospodin je učinio da ljudska narav bude uzvišena, da bude uznesena i dionica nebeske slave. Mi smo kao ljudi pozvani da u našu zemaljsku stvarnost unosimo upravo tu nebesku uznesenu stvarnost. Kada gledamo kako apostoli gledaju u nebo, a anđeli ih prekoravaju, mogli bismo reći da to i nas obvezuje da Isusa koji je uskrsnuo i koji je ušao u svoju nebesku slavu ne iščekujemo samo gledajući što će sve On učiniti, nego da i mi snagom Duha Svetoga činimo ono što On od nas očekuje. To je da mijenjamo ovaj svijet, da činimo dobro i preobrazimo ovu zemlju“, ustvrdio je biskup.

Zahvalivši ovogodišnjim dobitnicima odlikovanja biskup je rekao kako upravo oni doprinose tome da se ta nebeska stvarnost uprisutni i na zemlji. Biskup je podsjetio na brojnu u potresu srušenu baštinu, crkve, župne kuće i samostane, ali i obiteljske kuće, škole i bolnice te poručio kako je naša povijesna zadaća da ih sve izgradimo i obnovimo te preobrazimo ovaj naš kraj i čitavu zemlju na bolje.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

11:00 Radio knjižara - mjesečnik „Marija“ predstavlja fra Ante Branko Periša, gl. urednik
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.