850 7922

Prvoga dana u mjesecu lipnju 2022. godine svečanom priredbom u Gradskom kazalištu, Katolička osnovna škola u Virovitici proslavila je Dan škole. Nakon dvije pandemijske godine, ovo je bila svečanost u kojoj su učenici od 1. – 7. razreda ponovno pred roditeljima, bakama i djedovima, braćom i sestrama te brojnim uvaženim gostima i prijateljima škole, među kojima je bio i požeški biskup Antun Škvorčević i predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, na kazališnim daskama pokazali svoje brojne talente, vještine, trud i marljivost kroz proteklu školsku godinu.

Vrijedni učenici škole zajedno sa svojim učiteljima pripremili su nastupe, kojima su pokazali koliko su, ne samo nadareni i vrijedni, već i hrabri stati na pozornicu i pokazati svima rezultate svojega rada, od glume i recitacija do pjesme i plesa. U posebnom dijelu svečanosti svima su predstavljeni učenici i mentori koji su sudjelovanjem u brojnim natjecanjima pokazali veliko znanje u različitim područjima, a svojim izvrsnim rezultatima doprinijeli promicanju škole i njezinih odgojno-obrazovnih vrijednosti. Učenike i njihove mentore, koji su ih redovito pratili, poticali i motivirali u radu predstavila je pedagoginja Lucija Hader. Istaknula je kako su spomenuti učenici predstavljali školu na državnoj razini na natjecanju Čitanjem do zvijezda, međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika pod nazivom Hippo te na međunarodnom matematičkom natjecanju Klokan bez granica gdje se 5 učenika plasiralo među 10% najboljih u Republici Hrvatskoj. Dodala je kako su učenici postigli i jako dobre rezultate u sklopu likovnoga natječaja te u sklopu predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura. Posebno su istaknuti plasmani učenika na natjecanjima koja organizira Agencija za odgoj i obrazovanje iz predmeta informatika (1. mjesto u županiji), geografija (1. i 3. mjesto u županiji), kemija (3. mjesto u županiji) i Matematika (2. mjesto u županiji). Nakon predstavljanja učenika i njihovih mentora predstavljeni su i djelatnici – jubilarci, iza kojih stoji dugi niz godina predanoga odgojno-obrazovnog rada. Zahvala je upućena učiteljici Melaniji Botić Matić te gospođi Ivanki Pavlović za ostvarenih 5 godina rada u odgojno-obrazovnoj ustanovi, nastavnici Ivani Matešić, koja je ostvarila ukupno 10 godina odgojno-obrazovnog rada, te ravnatelju škole Ivanu Mikoliću, koji je do sada ostvario punih 15 godina predanog rada u području odgoja i obrazovanja.

Ravnatelj je potom uputio riječi zahvale svima koji su došli na svečanost te svojim dolaskom i pažnjom, sabranošću i živom prisutnošću pružili učenicima ono što im je i najpotrebnije da pokažu ono zbog čega ih je Stvoritelj i poslao njihovim roditeljima, obitelji, zajednici, društvu, a to je da ih se čuje, da ih se vidi i uvaži u njihovom koračanju i stasanju u život gdje i škola ima svoje dragocjeno mjesto u tom njihovom odrastanju. Zahvalu je uputio i predstojniku Ureda za katoličke škole Ivici Žuljeviću, napose biskupu Antunu Škvorčeviću, naglasivši kako je svojim pristupom i zauzetošću on uvijek onaj koji otvara prostor za susrete u kojima se možemo izbliza čuti i vidjeti, te što se uvijek nalazi u posebnoj blizini uz Katoličku osnovnu školu u Virovitici koju kao njezin osnivač prati, osnažuje i podupire.

U prigodnoj riječi na svršetku programa biskup Antun je spomenuo kako je ulazeći u Kazalište upitao ravnatelja virovitičke Katoličke osnovne škole koliko će dugo trajati program. Čuvši odgovor da se predviđa oko jedan sat i četrdeset i pet minuta, pomislio je kako je to predugo, ali kad je na pozornici vidio natpis „Dan škole“, shvatio je da za njezino predstavljanje nisu dovoljna dva sata, nego cijeli dan. No, istaknuo je kako je i navedeno vrijeme bilo dostatno da djeca, učitelji i ravnatelj svojim snažnim i uvjerljivim nastupom približe ono što je posebno i lijepo u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici. Čestitao je Dan škole i zahvalio svima onima koji svojim odgojno obrazovnim djelovanjem u suradnji s roditeljima požrtvovno nastoje izgrađivati identitet Škole i koji su se trudili pripremiti izvrsno izvedenu priredbu. Dodao je kako zacijelo nije slučajno da je jedno dijete iz prvih redova u Kazalištu dok se odvijao program glasno primijetilo da je postalo zagušljivo, te su otvorena vrata kroz koja je ušao svježi zrak. Biskup je istaknuo kako može postojati zagušljivo stanje i u dječjem srcu, kazavši da je odgojno-obrazovni program katoličkih škola, osim na posredovanju znanja, utemeljen i na nastojanju da se mladi čovjek ispuni Božjom blizinom i oslobodi duhovne zagušljivosti. Podsjetio je da Katolička osnovna škola u Virovitici ima za nebeskog zaštitnika sv. Ivana Pavla II. koji je na početku svoga pontifikata pozvao da otvorimo, što više da rastvorimo vrata Kristu. Biskup je spomenuo kako je u nekim dijelovima današnjeg programa bilo govora da treba otvoriti oči, uši i ruke, i da je progovoreno o srcu u koje može stati cijeli svemir. Učenici, osobito iz prvog razreda, svojim nastupom još jedanput su nas uvjerili kako je i najmlađe ljudsko biće sposobno za nešto tako veliko kao što je ljubav, a ona je punina života, sam Bog. Najveće je stoga dobročinstvo kad Katolička osnovna škola u Virovitici otvara učenička srca za ono što u njih može unijeti živi Isus Krist, koji je svojom božanskom ljubavlju pobijedio i samu smrt, kad Škola njeguje kulturu srca i promiče civilizaciju ljubavi, o kojoj je također govorio sv. Ivan Pavao II., i kad djecu otvara za neizmjerno, za beskraj i za sve ono Božje što može stati u njihov duh, zaključio je biskup. Zahvalio je svima koji u katoličkim školama vjerničkim pristupom nastoje oko tog dobra te je zamolio Gospodina da svojim blagoslovom pomogne kako bi Hrvatska bila ne samo zemlja materijalno bogata, nego i velika po velikim srcima malih ljudi.

Tekst i foto: pozeska.biskupija

Radio Marija

07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 Razmatranje litanija Srca Isusova - „Gle ovo srce koje je ljude toliko ljubilo” – pripremio p. Stjepan Fridl; 20. Srce Isusovo, bogato za sve koji zazivaju Tebe
08:00 Svetac dana - sv. Marcelin i Petar, mučenici i sv. Blandina, mučenica
08:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.