25 godina Radio Marije

biskup Šaško sv. duh

Svečano misno slavlje povodom stote obljetnice osnutka samostana franjevaca konventualaca i 90. obljetnice osnutka Župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, u župnoj crkvi 5. lipnja predvodio je izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Suslavili su provincijal franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić i franjevci iz svetoduškog samostana, ali i predstavnici gotovo svih samostana u provinciji.

 

Gvardijan fra Tomislav Glavnik podsjetio je na riječi nadbiskupa Bauera s blagoslova svetoduškog samostana 4. listopada 1922.: “‘Svrha je dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh da tu šire svjetlo vjere, da puk upute u vršenju kršćanskih dužnosti i vode ga konačnom spasenju. Preporučujem svima da se okupe oko ovih poslanika Božjih, da ih slušaju i pomažu jer će samo tako, u prijateljskim odnosima, cvasti kršćanski život.’ Doista, život Crkve, zajednice vjernika, vođen Duhom Svetim, omogućio je utemeljenje župe sv. Antuna prije 90 godina. Od tada do danas zajednički gradimo živu Crkvu, propovijedajući Krista raspetoga i uskrsloga, Božju mudrost i Božju snagu.”

Na kraju svoga obraćanja fra Tomislav je biskupu Šašku predao važan dokument: “Ponosni i ispunjeni zahvalnošću, u ime našeg samostana, župe sv. Antuna i okupljenog naroda predajemo vam dokumentaciju, za koju su svi hrvatski biskupi dali prethodnu suglasnost, te Vas molim da je uručite kardinalu Josipu Bozaniću, da je proslijedi Svetoj Stolici s molbom da ova župna crkva bude proglašen papinskom malom bazilikom, basilica minor. Tako će ova crkva svojim časnim naslovom postati znakom koji će govoriti: ‘Neka bude jedno tijelo, jedan Duh, jedan Gospodin, jedna vjera, jedan krst, jedan Bog i Otac sviju, nad svima, po svima i u svima. Tako neka bude, amen.”

 

Biskup Šaško je u homiliji protumačio otajstvo Pedesetnice, ističući da je tek prihvaćena ljubav ključ čitanja tog događaja, ali i čitavog otajstva Crkve, ljudskoga života i života svijeta. Potom je govorio o sto godina nazočnosti franjevaca konventualaca na Svetom Duhu: “Ovdje je naviješteno Evanđelje, slavljeni sakramenti i očitovana ljubav prema bližnjima. Živeći evanđeoske savjete po primjeru sv. Franje, franjevci konventualci svojim svjedočanstvom, zajedništvom i predanošću stotinu godina ovdje očituju prisutnost Duha, bez koje bi Zagreb bio duhovno siromašniji. Ta se prisutnost osjeća u životu na raznim područjima naše Nadbiskupije, počevši od župe i svih vidika pastorala, zatim u teologiji, kulturi, umjetnosti, medijima, te u brižnosti za vrednote u hrvatskoj domovini.”

biskup Šaško sv. duh02

Nakon popričesne molitve biskup Šaško blagoslovio je novu fresku “Pedesetnica”, rad akademskog slikara Tihomira Lončara. Freska je postavljena na ogradi kora, ispod novih orgulja.
 

Franjevci konventualci u Zagreb su došli 1921. godine nakon progonstva iz Cresa, a samostan koji su podigli uz crkvicu Svetoga Duha 4. listopada 1922. godine blagoslovio je tadašnji zagrebački nadbiskup Antun Bauer. Izgradnja crkve Sv. Antuna započela je 1931. godine, u vrijeme obilježavanja 700. obljetnice Svečeve smrti. Istoimena župa osnovana je 1. siječnja 1932. godine, a prvu misu u novoj crkvi predslavio je zagrebački nadbiskup koadjutor, danas bl. Alojzije Stepinac.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

15:15 Krunica - Slavna otajstva
15:40 Glazba
16:00 Knjiga koja me približila Bogu – tema: "Ljubav čini najljepša čuda"; gošća: s. Augustina Barišić; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Svet, Svet, Svet (Izaija 6,1-13)

Prorok Izaija u šestom poglavlju svoje knjige opisuje svoj poziv koji je smješten u onu godinu kad je umro kralj Uzija, a to je otprilike 740....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.