relikvijar šubićevac 001

U crkvi svetog Ante na Šubićevcu u petak 3. lipnja  blagoslovljen je relikvijar u kojem se nalaze moći svetog Ante Padovanskog. Obred blagoslova i misno slavlje predvodio je biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao  je  provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja  fra Marko Mrše, župnik i gvardijan na Šubićevcu fra Mario Radman i još nekoliko svećenika.

U homiliji biskup Rogić kazao je kako relikvija svetog Ante vjernike upućuje  na njegov život, njegovu vjeru. „Život svetoga Ante, toliko je znakovit, oslikava Božju providnost, Božje planove s ljudima koji nama često izmiču iz vidokruga. Dovoljno je proći Antunovim životom i vidjeti da je on planirao jedno, želio na svoj način Bogu prikazati život, a Bog je od njega tražio drugo. Kad se prepustio Božjim planovima mnoge je oduševio za Krista i uputio putem spasenja“.

„Molimo Sveca svega svijeta snagu onog njegova opredjeljenja za Krista koje će u nama trajno djelovati i voditi nas putovima obraćenja, da imamo vremena za Boga, da ljubimo svoje bližnje, da očuvamo zajedništvo obitelji“, poručio je šibenski biskup

„Sveti Antune, ti si svoje suvremenike od grijeha odvraćao, neizmjernom milosrđu Božjem predavao i naviještao im Božje oproštenje koje je mijenjalo njihove živote. Pomireni s Bogom i međusobno postajali su novi ljudi. Svojim zagovorom izmoli da se i nam danas to događa, da budemo više Kristovi, a onda će i svijet oko nas biti više Božji! Časteći relikvije sv. Ante neka učine svetost prisutnom u Crkvi, održavaju je živom te pomažu da po svetom zajedništvu Proslavljene i Putujuće Crkve životi vjernika budu preobraženi onom svetošću koja će u današnje vrijeme biti prepoznatljiv znak posvećenja svijeta. Zato relikvije, ti “sveti ostatci”, mogu današnjemu vjerniku govoriti o vječnosti i putu prema njoj. Prizivom na životni primjer svetaca one mogu rasvijetliti ostatak puta svetosti koji je pred nama“, zaključio je homiliju biskup Tomislav Rogić.

Župnik fra Mario Radman kazao je kako doći do relikvije danas nije jednostavno, osobito kad se radi o relikviji sv. Ante Padovanskog. „U razgovoru s jednim svećenikom koji je dugo godina djelovao u Rimu, izrazio sam nadu da će jednoga dana naša zajednica moći častiti relikvije svojeg nebeskog zaštitnika. Nije prošlo dugo vremena, stiže vijest iz Vječnoga grada – svećenik fra Antonio Lanzi pobožno čuva maleni dio kosti sv. Ante, i otvorena srca odlučuje darovati dio svetoga tijela braći u šibenskom franjevačkom samostanu. Relikvija je sigurnim putem stigla do Šibenika, a fra Antonio u svojem pisanom svjedočanstvu ističe da je dugi niz godina relikvija bila kod asiških biskupa. Jedan od njih zaredio je fra Antonija za svećenika, i na kraju tog slavlja darovao mu relikviju sv. Ante. Antonijo ističe da je bio zadnji ređenik „svetog asiškog biskupa“ mons. Gorettija, koji mu je darivanjem relikvije iskazao veliku čast i povjerenje. Fra Antonio dalje svjedoči da je – promatrano očima zemaljskih ljudi – dosegao veoma zrele godine i da je vrijeme predati relikviju na javno čašćenje. Baš tada se nebeskom providnošću događa spoj između Rima i Šibenika te fra Antonijo tako dragocjeno blago predade nama na čuvanje i štovanje. Bratski mu i od srca hvala“.

relikvijar šubićevac 002

Provincijal fra Marko Mrše kazao je kako je dolazak relikvije svetog Ante na Šubićevac velik događaj za župnu zajednicu. Sveti Ante je dokaz da možemo živjeti i postići svetost. Upravo relikvija i pobožnost svetom Anti upućuju nas na postizanje svetosti.

Za relikvijar svetog Ante Padovanskog kroz dogledno vrijeme urediti će se  prikladno mjesto u crkvi na Šubićevcu gdje će članovi naroda Božjega iz dana u dan moći upravljati prošnje sv. Anti, hodeći zajedno s njim prema Kristu Otkupitelju.

Šibenska biskupija

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.