MAGIS 2


MAGIS je međunarodni isusovački program za mlade od 18 do 35 godina koji žive ignacijevsku duhovnost. MAGIS traje osam dana, a ove godine Hrvatska mu je domaćin od 24. do 31. srpnja. Prvih šest dana sudionici su u manjim grupama razmješteni po eksperimentima u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini, dok se zadnja dva dana okupljaju u Splitu na Festivalu naroda gdje će razmijeniti svoja iskustva i zajedno zahvaliti za njih na završnoj svetoj Misi.
Riječ magis može se prevesti kao ‘više, bolje, cjelovitije’. Sveti Ignacije koristio ju je da potakne duše na veću revnost u življenju s Bogom. To je i želja ovog međunarodnog programa: pomoći mladima da kroz razne aktivnosti, ignacijevsku duhovnost i zajedništvo, dožive i kušaju Božju blizinu te odaberu ono što ih više vodi Njemu.
Eksperimentima do Boga i bližnjega
Temelj MAGIS-a su eksperimenti. To su aktivnosti koje su inspirirane životnim događanjima i iskustvima svetog Ignacija Loyolskog. Temelje se na timskome radu i stvaraju zajedništvo. Smještaju mlade u nesvakidašnje situacije, potiču ih da izlaze iz poznatih okvira i upućuju da traže gdje je Bog i što on želi s njima u tim situacijama. U svemu tome nisu sami, nego u zajedništvu s drugim sudionicima i praćeni isusovcima.
MAGIS Europe 2022 nudi niz različitih eksperimenata koje sudionici mogu izabrati, a grupirani su u nekoliko kategorija: hodočašća, umjetnost, duhovnost, služenje, društvo i kulturu. Eksperimenti (npr. ikonopisanje, pirografija, plesanje, bicikliranje, kajakarenje, planinarenje, pomaganje, rad u prirodi, briga za konje, izrada soparnika, biblijske i edukativne radionice, dijalog s različitima, ...) odvijaju se u manjim grupama na 35 lokacija u Hrvatskoj, te Bihaću, Sarajevu i Beogradu. Ovaj program priprema stotinjak volontera koji njima, kao i onima koji dolaze, pruža priliku da se vježbaju u vođenju i preuzimanju odgovornosti, da uče voljeti Domovinu kroz aktivnu skrb o ljudima, prirodi i kulturnim događajima te da žive istinsko zajedništvo. Tako više upoznaju sebe, rastu u povezanosti s Bogom i bližnjima iz Domovine i Europe.
Budimo glasnici nade
Riječ je o jednom velikom projektu koji u Hrvatsku donosi nešto novo i nepoznato, dosad neviđeno, ali i atraktivno. Koordinatorica projekta Marija Selak napomenula je sljedeće: „Nije slučajno da je MAGIS EUROPE baš ove godine povjeren Hrvatskoj provinciji Družbe Isusove. Zahvalni smo na suradnji bratskim i sestrinskim zajednicama te raznim institucijama u suradnji s kojima želimo biti glasnici nade za budućnost. Vjerujemo da će naši mladi posijati mnogo dobra u lokalnim zajednicama gdje će boraviti i djelovati, ali i da će internacionalni sudionici u svoje zemlje ponijeti iskustva kojima će moći „zapaliti“ mlade u svojoj sredini ljubavlju prema Kristu“.
Bernarda Pejić, volonterka koja radi, studira i koordinira eksperimente na području Osijeka kaže da joj je sudjelovanje u pripremama za MAGIS pomoglo u svakodnevici razlikovati što je više vodi Bogu. Otkrila je nove načine kako Boga vidjeti u svemu što čini i kako pronaći svrhu u svemu što stvarnost pred nju stavi.. Savjet koji daje mladima jest da budu otvorena srca, spremna za izlazak iz zone ugode te otvorenost prema drugačijem načinu razmišljanja kako bi zavoljeli Boga, sebe i sve ljude koje nam Bog stavlja na put kroz sve dane ovoga projekta.Hrvatski pastoral mladih Družbe Isusove nositelj je ovoga projekta, a u izvedbu su uz udrugu Magis uključeni SKAC Palma, SKAC Os i SKAC St. Mladi su iz Hrvatske gostovali i na europskom i na svjetskom Magisu još od 2006. Tako je, hrvatska udruga Magis nastala po povratku mladih iz Brazila 2013. godine, koji su bili oduševljeni doživljenim iskustvom. Već sljedeće godine nisu trebali smišljati eksperimente, nego su spremno kroz cijelo ljeto služili u Slavoniji koja je 2014. bila poplavljena. Više o djelovanju Udruge možete naći na stranici: magis-cro.com.
Postanite dio MAGIS Europe 2022
Želite li sudjelovati u programima MAGIS Europe 2022 više informacija o uvjetima i prijavi možete pronaći na službenim stranicama MAGIS Europe 2022. i SKAC Palme.
Troškovi cjelokupne izvedbe projekta su veliki, a i najmanja pomoć je dobrodošla. Ako želite podržati projekt, možete to učiniti uplatom donacije na IBAN: HR3323400091110694643 s opisom plaćanja: Donacija Magis22. U svakom slučaju vas pozivamo da nam se pridružite u molitvi za sve one koje Bog poziva da iskuse i trajno žive magis (više).

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Sveta misa - prijenos iz samostana sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Splitu
07:30 Molitva - Jutarnja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.