biskup kosic blagoslovio kapelu sv antuna padovanskog 01

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 12. lipnja svečano misno slavlje u kapeli Sv. Antuna Padovanskog u Vukojevcu (župa Pešćenica) tijekom kojeg je i blagoslovio tu novoizgrađenu kapelu.

U homiliji biskup je čestitao cijeloj okupljenoj zajednici, a posebno onima koji su se zalagali da se ta kapela izgradi i uredi. Podsjetio je i kako smo zapravo svi mi koji vjerujemo Crkva, hram Duha Svetoga, a naše crkve, zgrade u kojima se okupljamo su znak te prisutnosti Božje i pozivaju nas na okupljanje na molitvu i na slavlje liturgije.

Govoreći o današnjem blagdanu Presvetog Trojstva biskup je poručio kako je to najveća tajna naše kršćanske vjere. „Nama je to otajstvo, tajna Božjega života, objavljena po Isusu Kristu sinu Božjemu. Ljudi nikad ne bi došli do toga da je Bog jedan u tri osobe. To je Isus objavio, kako smo čuli i u Evanđelju. On se molio svome Ocu i često je govorio da je on s Ocem jedno, da on daje i govori ono što je njemu Otac već rekao i zašto ga je poslao. Svojim je učenicima obećao Silu odozgor i navijestio da će im poslati Duha branitelja i istine koji će ih uputiti u tu istinu i otvoriti im srca da bi to i mogli živjeti s Božjom snagom. Duh Sveti je ta sila, ta ljubav Božja u srcu koju primamo da zapali ljubav u nama prema Bogu i ljubav prema bližnjima. I zato tko primi Duha Svetoga primio je Boga samoga i Oca i Sina. On je taj koji nam povezuje evo naše živote s Bogom Ocem i Sinom. Na taj način Bog sam, Presveto Trojstvo, boravi u srcu čovjeka. Evo kad god se križamo spominjemo sve tri osobe, kada se molimo završavamo molitvu kada liježemo. Mogli bismo reći naš život započinje i završava u ime Presvetog Trojstva“, poručio je biskup.

biskup kosic blagoslovio kapelu sv antuna padovanskog 03

Na kraju biskup se spomenuo i zaštitnika kapele sv. Antuna Padovanskog, progovorivši o njegovu životnom putu. Biskup je istaknuo kako je on bio svetac koji je bio spreman ići do kraja za Isusa i biti mučenik te iako je živio prije 800 godina njegova poruka i lik su vrlo aktualni i danas. „Meni je posebno drag zbog onog što je napisao jer je proglašen crkvenim naučiteljem, a to je da riječi trebaju zašutjeti, a život neka govori. Mi kršćani često čujemo mnogo praznih riječi zato iako moramo jedni drugima govoriti o vjeri i Bogu, ali to još više trebamo svjedočiti svojim životom i zajedništvom. Tako i ova crkva govori o vašem zalaganju, međusobnoj ljubavi i zajedništvu“, zaključio je biskup.

U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik Branimir Motočić i vlč. Josip Gregorić.

Na kraju okupljenima se obratio i župnik Motočić zahvalivši inicijatoru gradnje bivšem župniku mons. Cvitkušiću, donatoru vlč. Gregoriću te posebno župljaninu Ivanu Šepaku koji je, kako je istaknuo, u gradnju kapele ugradio svoje srce, dušu i zdravlje. Na kraju župnik je poručio kako se u gradnji mnogo toga dobrog pokrenulo te kako je današnji blagoslov pravo malo čudo sv. Antuna da se od ideje, kroz sve probleme i nedaće, i u pandemiji i potresu, uspjela ta crkva izgraditi.

biskup kosic blagoslovio kapelu sv antuna padovanskog 04

 

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

06:00 Sveta misa zornica - prijenos iz dvorane uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za studeni; Krunica - Žalosna otajstva
07:30 Molitva - Jutarnja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.