Screen Shot 2022 06 15 at 21.42.03 min

Trebamo ostati oduševljeni u vjeri poput svetog Vida – zagledani u vječnost, u Uskrslog KristaOd Gospe do svetog Vida simbolično je u srijedu 15. lipnja u 18 sati krenula procesija od najstarije riječke župne crkve Uznesenja BDM (Vele crikve/Assunte) do riječke prvostolnice, katedrale sv. Vida, ispred koje je svečano euharistijsko slavlje predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u zajedništvu s: riječkim nadbiskupom mons. Ivanom Devčićem, riječkim nadbiskupom koadjutorom mons. Matom Uzinićem, krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, porečkim i pulskim biskupom u miru mons. Ivanom Milovanom, pomoćnim zagrebačkim biskupom mons. Mijom Gorskim, vojnim ordinarijem mons. Jurom Bogdanom, imenovanim zadarskim nadbiskupom koadjutorom mons. Milanom Zgrablićem te mnogobrojnim svećenicima Riječke nadbiskupije.

Slavlju proslave nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije, katedrale i grada Rijeke odazvali su se predstavnici gradske i županijske vlasti, drugih vjerskih zajednica koje djeluju u gradu na Rječini, predstavnici Sveučilišta u Rijeci, KBC-a Rijeka te drugi uvaženi gosti i mnogobrojni vjernici koji su ispunili Trg Grivicu. Svima njima na početku Euharistije pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Screen Shot 2022 06 15 at 21.47.51 min

„Radujemo se blagdanu svetoga Vida, zaštitnika grada Rijeke. On koji se mučeništvom proslavio. Raduje se nebeska crkva proslavljenih, a mi u zajedništvu vjere i slavljenju svetih otajstava naslućujemo radost neba, ostvarene vječnosti – zauvijek u Bogu, njihovu blizinu, pomoć i zaštitu.“, rekao je na početku propovijedi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić potaknuvši vjernike na molitvu sv. Vidu da ‘svoga grada ne zaboravi, da nad njim bdije, a nama isprosi snagu vjere koja nevolje pobjeđuje i u vjernosti Kristu ustrajava, da takvih uvijek bude u gradu pod njegovom zaštitom’.

Upoznavši vjernike s crticama iz života ovoga sveca, čije mučeništvo se dogodilo na početku Dioklecijanova progonstva, 305. ili 305. godine, poručio je da nam njegov nagovor i danas treba u potrebama Crkve, naroda Božjega, kršćanske obitelji i svakog čovjeka ponaosob, u našem hodu kroz nevolje života, u našem svjedočenju vjere u Krista, u našem hodu prema vječnosti.

Screen Shot 2022 06 15 at 21.43.19 min

Svjedočanstvo vjere svetoga Vida obučeno je u slavu mučeništva, a sve zbog ljubavi prema Kristu i želje da ga ništa ne rastavi od Gospodina i ne omete na putu u vječnu radost Neba. „Snaga mučeništva jest u ljubavi za Boga, u svjedočenju istine spasenja Božjeg po Isusu Kristu, u odlučnosti ostati Božji i po cijenu gubitka zemaljskog života. Njihova nada puna je besmrtnosti, vječnosti, Boga zauvijek! Zato se mučenicima divimo, zato im se molimo. Mučenici svjedoče snagu ljubavi. Toliko su bili za Boga, ljubili Boga i braću pored sebe. Nošeni snagom vjere, ustrajali su u kušnjama života!“

Vrijeme svetog Vida – vrijeme prve Crkve, prvih stoljeća – vrijeme je progona i iskušenja. Vrijeme kada su kršćani bili nepoželjni, poručio je u nastavku propovjednik dodajući da kršćanima zakoni nisu išli na ruku. Kršćani nisu odgovarali tadašnjem društvu koje je častilo mnoge bogove. Bili su prijetnja jer su donosili drugačiji poredak društva i vrijednosti. Zato su ih pokušali zatrti, spriječiti, ukloniti, kazao je mons. Rogić.

Screen Shot 2022 06 15 at 21.43.39 min

„Prve je kršćane i svetoga Vida nosila zagledanost u vječnost. Nosila ih je snaga Uskrsnuća, vjere u Krista koji dobrotom pobjeđuje zlo, koji životom pobjeđuje smrt, koji svjetlom pobjeđuje tamu, a ljubavlju svladava mržnju. Ni pojmiti ne možemo do kraja što je značilo izdržati progone, osude, laži na račun kršćana, a onda i same muke koje su podnosili, a njihovo mučeništvo je bilo zabava za nevjernike onog vremena. Ali ako se više zamislimo, posvijestimo koja je to snaga vjere bila – na tom izvoru napojit ćemo, nahraniti i svoju vjeru.“

U kontekstu današnjeg vremena, šibenski biskup je kazao da 21. stoljeće nosi nove izazove, kušnje, možda i progone, ali drugačije vrste. U nekim krajevima svijeta ti progoni gotovo su jednaki onima iz prvih stoljeća te je Crkva Božja uvijek iznova oprana krvlju mučenika. S tim u vezi podsjetio je na Isusovo blaženstvo: Blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo Božje! „Ostati pravedan, ustrajno oduševljen za Krista Spasitelja, ostati svjedok Božje ljubavi i dobrote za čovjeka u ovome svijetu izazov je današnjeg vjernika. Kušnje u kojima se nalazimo kao da traže iznova svjedočiti da je samo jedan Bog, stvoritelj i spasitelj po svome Sinu. Da čovjekov život dobiva smisao po vječnosti na koju je od Boga pozvan. Svjedočiti da je Krist uskrsnuo, da je živ i da je s nama do svršetka svijeta. Iz toga proizlazi živa želja biti pravedan, sačuvati poštenje (u svim odnosima), poštenje koje se tako jasno očituje u Isusovu zlatnom pravili: ne čini drugome što ne želiš da drugi učini tebi! Oduševljeno svjedočiti svoju vjeru usprkos svim protivljenjima, vlastitim slabostima, drugačijoj logici svijeta koja se želi nametnuti kao jedina. Sačuvati čovjeka – sliku Božju, po Božjoj zamisli, usprkos onoj koja se nameće kao nova u nekoj apsolutnoj slobodi novog određivanja što je dobro a što zlo. Kao da se svijet ponovno nalazi pod stablom spoznaje dobra i zla, i želi biti slobodan od Boga i sam sebi biti bog, odbacujući svaku zadatost, stvorenost, odbacujući sam izvor života – Božju ljubav. Traje i ponavlja se prvi grijeh praroditelja: ne kako Ti Bože hoćeš, nego kako hoćemo mi, kako hoću ja.“

Screen Shot 2022 06 15 at 21.44.28 min

To onda ruši dostojanstvo čovjeka, ruši i sliku obitelji, stvara nerazumljive odnose u društvu i postavlja krivi cilj: trenutna i brzo ostvariva sreća ma kako kratko trajala i ma kako u tome prošao brat i sestra pored mene. To su izazovi i kušnje (progoni) koji se nadvijaju na današnje kršćane, poručio je mons. Rogić. U nadvladavanju tih kušnji propovjednik je potaknuo vjernike da ostanu čvrsto povezani s Bogom, u osobnoj molitvi, molitvi u obitelji, na nedjeljnoj svetoj misi u zajedništvu vjernika. Ostati oduševljeni u vjeri poput prvih mučenika, kao sveti Vid – zagledani u vječnost, u Uskrslog Krista. On ima zadnju riječ, njemu idemo. Život s Bogom zauvijek i naš je cilj, istaknuo je šibenski biskup.

Screen Shot 2022 06 15 at 21.38.20 min

Zaključujući je uputio molitvu svetom Vidu da nam svojim primjerom i zagovorom pomogne učvrstiti vjeru, ispraviti životne puteve, učvrstiti spremnost da ljubimo jedni druge u sebedarju i spremnosti na žrtvu koja jedina dokazuje snagu ljubavi. Neka se to ostvaruje u kršćanskoj obitelji, među djecom i roditeljima, rodbini i susjedima, u cijelom narodu. Neka snaga vjere i pouzdanja prožme naš narod u svakom poslu kojega obavljamo, u otvorenosti životu kao najdragocjenijem Božjem daru i neka to bude naš put u budućnost i naš put u vječnost. Neka nas u tome prate zagovori i primjeri svetaca i našeg naroda koji su to znali ostvariti i u drugim vremenima poput blaženog Alojzija Stepinca, blaženog Miroslava Bulešića, a zagovor nebeske Majke Marije kojoj se naš narod toliko utječe, neće izostati, zaključio je mons. Rogić.

287531088 362760692432317 5634576989425510845 n 768x985

Rika svetoga Vida, latinski “Terra Fluminis sancti Viti, kako se u prošlosti nazivao grad na Rječini, dostojanstveno i svečano i kroz prijepodnevne sate proslavljao je blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Vida. Hodočasničku misu u 8 sati služio je rektor katedrale mons. Matija Matičić. Misu na talijanskom jeziku u 9:30 vlč. dr. Nikola Vranješ, a onu u 11 sati mladomisnik don Josip Mijoč koji je služio mise trodnevne duhovne priprave. U prigodi večernjeg slavlja, nakon svete Mise riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić darovao je mons. Rogiću prigodan dar – sliku svetoga Vida.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.