IMG 0747


Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 20. lipnja u požeškoj Katedrali zahvalno euharistijsko slavlje – “Te Deum” za učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi, kojima su se pridružili i predstavnici učenika drugih osnovnih i srednjih škola grada Požege. Uvodeći u misno slavlje, biskup je spomenuo djelatnicima i učenicima da zajedno s njima želi zahvaliti Bogu za proteklu školsku godinu a zatim i svima onima koji su pridonijeli da ona bude dostojna, lijepa i uspješna. Podsjetio je na pjesmu »Zahvali srcem cijelim«, te je pozvao sudionike slavlja da upravo tako zahvale Bogu i jedni drugima za dobra koja su primili. Kazao je kako srce nije cijelo ako je ranjeno sebičnošću i zloćom te ih je pozvao da se pokaju za sve ono što je u njima Boga nedostojno.

IMG 0750

U homiliji biskup je zapodjenuo s učenicima razgovor o onome što drugi od njih očekuju. Kazao je kako ponajprije njihovi roditelji s pravom od njih očekuju ne samo da budu uspješni u školi i dobiju dobre ocjene, nego i mnogo više od toga. Istaknuo je da nas sv. Pavao u prvom čitanju iz Poslanice Efežanima uvjerava kako je Bog prvi koji prema nama ima određena očekivanja, jer nas je pozvao u život i jer želi da se u svakome od nas ostvari njegov naum koji nam je dodijelio kad nas je stvorio. Pozvao je stoga mlade sudionike slavlja da na Apostolov poticaj pomno razmotre kako žive i provjere jesu li u protekloj školskoj godini ispunili Božja očekivanja, imajući na pameti da konačnu ocjenu o njihovu životu ne daju roditelji i učitelji, nego Bog.

IMG 0755

Polazeći od Pavlovih riječi: »Razmotrite dakle pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri!«, biskup je učenicima izložio razliku između znanja i mudrosti. Znanje se odnosi na naš razum, a mudrost na dublju i cjelovitu stvarnost kojoj je izvor u našem srcu. Kazao je kako je evanđeoski lud onaj koji dopusti da mu srce bude ispunjeno zlom, sebičnošću i mrakom, te zbog toga propada. S obzirom na Apostolov poziv: »Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja«, biskup je ustvrdio kako je nerazuman onaj koji proučava samo stvarnost oko sebe, a ne pokušava shvatiti sama sebe u svjetlu Božjeg nauma i živjeti u skladu s njime. Upozorio je sudionike slavlja da nerazumno ponašanje vodi u razuzdanost, diktiranu nagonima za jelom, pićem i drugim užicima. Dodao je kako nas sv. Pavao u spomenutom čitanju odvraća od toga poticajem da budemo ispunjeni Duhom Svetim, vrijednostima kao što su plemenitost, dobrota, mir, radost i ljubav. Sve navedeno dar je Božji te je potrebno za njega moliti i to po Apostolovoj preporuci na način da među sobom razgovaramo psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama, da pjevamo i slavimo Gospodina u svom srcu. Biskup je potaknuo učenike da molitva bude sastavni dio njihove svakodnevice, jer se po njoj srce ispunja Duhom Svetim.

IMG 0766

Ukazao je na važnost završnog poticaja apostola Pavla u prvom današnjem čitanju: »Svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista«, i pozvao učenike da Bogu, svojim roditeljima i učiteljima, te jedni drugima budu zahvalni ne samo na koncu školske godine, nego svakoga dana. Kazao je da je Isus Krist najveća zahvala i hvala Bogu po žrtvu ljubavi koju je za nas prinio na križu, i da tu Isusovu zahvalu obnavljamo u svetoj misi, koju nazivamo euharistija, po grčkoj riječi euharistein što znači „dobro, radosno, lijepo zahvaljivati“. Naglasio je da oni koji propuštaju nedjeljnu i blagdansku svetu misu očituju manjak zahvalnosti.

IMG 0775

Potom se biskup Antun osvrnuo na naviješteni evanđeoski ulomak o Isusovu izlječenju desetorice gubavaca od kojih se samo jedan, tuđinac Samarijanac, vratio zahvaliti mu. Ustvrdio je kako je onoj devetorici bilo dovoljno što su se izliječili od tjelesne teške zarazne bolesti i da više nisu marili za ništa drugo, a da je izliječenog Samarijanca vjera u Isusa Krista odvela dalje, što potvrđuju riječi koje mu je Gospodin uputio: »Ustani, idi, tvoja te vjera spasila!«, te je posvemašnjim predanjem Isusu Kristu započeo živjeti u dimenzijama vrjednijima i višima i od samoga tjelesnog zdravlja. Kad se u povjerenju tako sjedinimo s drugim te nam on postane prijatelj, stječemo blago veće od bilo kojeg materijalnog bogatstva, ustvrdio je biskup. Kad povjerenjem živimo u prijateljstvu s Isusom Kristom, koji je jači od svake bolesti pa i od same smrti, događa nam se najljepše i najbolje, kazao je biskup. Poručio je mladim sudionicima slavlja kako je stoga jedno od najvažnijih pitanja je li u protekloj školskoj godini poraslo njihovo prijateljstvo s Isusom, i mogu li se i na njih primijeniti Isusove riječi: »Tvoja te je vjera spasila«. Još je dodao da zahvaliti Bogu znači reći mu da imamo u njega povjerenje. Pozvao je učenike i djelatnike katoličkih i drugih škola neka na ovom slavlju probude u sebi povjerenje u Isusa Krista, i da mu iz svoje nutarnje bistrine i budnosti zahvale što ih svojom ljubavlju i prijateljstvom prati na njihovu životnom putu. Poželio je da bude blagoslovljeno sve što će u svom životu nastojati s njime ostvarivati.

IMG 0818

Pri svršetku svete pričesti sudionici svete mise otpjevali su himan »Tebe Boga hvalimo« i zaključili ga molitvom za Požešku biskupiju o 25. obljetnici njezina postojanja. Onima koji su završili osnovnu školi biskup je poželio dobar izbor srednje škole, a maturantima pozitivan ishod maturalnog ispita i uspješno daljnje školovanje. Izrazio je radost što će se s gimnazijalcima koji su završili treći razred susresti u Rimu idućega 5. srpnja na hodočašću tijekom kojega će s drugim predstavnicima Požeške biskupije na grobovima sv. Petra apostola i sv. Ivana Pavla II. njezina utemeljitelja, Bogu zahvaliti za dar Biskupije. Svim sudionicima slavlja poželio je da im se srce nikad ne ohladi za Isusa Krista i da im ljetni odmor koji započinje bude blagoslovljen.

Izvor: Požeška biskupija

 

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Glazba
13:00 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.