25 godina Radio Marije

FVM07932

Na završetku nastavne godine, u ponedjeljak, 20. lipnja 2022. učenici Katoličke osnovne škole u Novskoj priredili su prigodni program. Uz obitelji učenika, svećenike Novljanskog dekanata i druge uzvanike, priredbi je nazočio i požeški biskup Antun Škvorčević te Ivica Žuljević, predstojnika Ureda za katoličke škole Požeške biskupije, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, novoizabrana gradonačelnica Novske Marija Kušmiš i zamjenik gradonačelnice Siniša Kesić.

Riječ pozdrava svim uzvanicima uputio je ravnatelj Škole Krunoslav Juraković koji je u kratkim crtama prikazao njezino djelovanje u minuloj školskoj godini. Izrazio je biskupu Antunu čestitku u povodu 25. obljetnice osnutka Požeške biskupije i biskupova ređenja te 50. obljetnice svećeničkog ređenja, zahvalivši mu pri tome za brigu koju iskazuje za ovu školu, kao i za druge katoličke škole u Požeškoj biskupiji. Predstavnici učenika iz svakog razreda sviranjem, pjevanjem, plesom, recitacijama i glumom na temu „Lijepo kao u bajci“ očitovali su svoju kreativnost i uživljenost u dječji svijet. Program je započeo pjesmom zbora pod vodstvom nastavnice Katarine Marić, potom su učenice petog razreda Gabrijela Topić i Petra Šepović izvele recitaciju Pjesma za svu djecu svijeta. Nakon učenice Gabriele Tušek, koja je odsvirala na violini pjesmu Isuse, volim te nastupili su učenici trećeg razreda s plesnom točkom. Zatim su učenici Katja Komljenović, Mate Anđela Kos i Kristian Mlinar izveli recitaciju Zaljubljeno sunce. Učenici prvog razreda izveli scenski prikaz na engleskom jeziku Djed i repa, a učenici petog razreda prigodan igrokaz na njemačkom jeziku. Scenskim prikazom predstavili su se zajednički učenici 3., 4. i 5. razreda, a potom su Rafaela Martinović i Kristian Mlinar izveli dvije glazbene točke na gitari. Učenici drugog razreda izveli su interaktivnu scensku igru Kako doći bliže suncu, a učenici četvrtog razreda igrokaz Najljepši cvijet.

Na svršetku programa biskup Antun je kazao da su ga djeca na ovoj priredbi ponešto vratila u djetinjstvo koje je doba našeg života nikad iscrpljeno ni dovršeno, te mi do kraja života ostajemo djeca, sve očekujući da se ono ostvari na neki bajkovit način, upravo onako kako su nam djeca danas ispripovijedala. Stoga je uvijek lijepo vratiti se u djetinjstvo i ponovno provjeriti tko smo po onom svome izvornom, Božjem naumu o nama. Zahvalio je ravnatelju i djelatnicima te svim učenicima Katoličke osnovne škole u Novskoj što su ovom priredbom oživjeli u nazočnima djetinjstvo i ono što je zauvijek ostalo lijepo, te izrazio uvjerenje da u nebu nećemo biti djetinjasti, nego djetinjstvo ostvarivati u punini. Pridružio se pozdravima uzvanika onim redom kako je to ravnatelj na početku priredbe učinio, na čelu s gospodinom ministrom i novom gradonačelnicom. Roditeljima, pak djedima i bakama poručio je da u uvijek novim nastojanjima oko služenja mladim naraštajima u ljubavi izazov i ljepota roditeljstva.

Zapodjenuvši razgovor s učenicima, biskup se zanimao kako su, te je komentirajući odgovore da su dobro, vrlo dobro, ili odlično, ocijenio njihov nastup na današnjoj priredbi izvrsnom ocjenom, jer je sve što su na njoj prikazali i pokazali bilo od srca. Kad god se od srca uči, radi, pjeva ili govori, to je uvijek lijepo, ustvrdio je biskup, te je djeci zahvalio za posvjedočenu ljepotu. Spomenuvši kako su se djeca u priredbi uspoređivala sa suncem, s macom, s repom, s različitim cvjetovima na livadi i drugim prirodnim datostima, kazao je kako uvijek kad se uspoređujemo sa stvarnošću oko nas, otkrivamo ljepotu i tko smo mi u njoj. Ali kad se usporedimo s Isusom Kristom, tek onda najtočnije znamo tko smo zapravo, jer je on žrtvujući se za nas na križu do u smrt, posvjedočio da nas voli onako kako nas voli Bog, kojemu smo najdragocjenija bića od svih njegovih stvorenja. Poželio im je da usvajajući mnoga znanja u svojoj Osnovnoj katoličkoj školi u Novskoj i mjereći sebe s različitim stvarnostima stvorenog svijeta, nikad ne zaborave uspoređivati se s Isusom, s njegovom ljubavlju za njih, koja na svoj način progovara i kroz roditeljsku ljubav. U svijesti da su voljena bića, poželio im je puno radosti tijekom ljetnog odmora, pozvavši ih da kroz to vrijeme ne zaborave biti dobri i vjerni Isusu. Zahvalio je roditeljima, djedima i bakama za sve ono što svojom ljubavlju nastoje činiti za ovu djecu, napomenuvši kako sve drugo što činimo za naše mlade prolazi, a ostaje ljubav i plemenitost ugrađena u njih, od koje se istinski živi i po kojoj i Novska postaje bolja i ljepša.

Priredba je završila prigodnom dječjom pjesmom, a potom je uslijedilo međusobno druženje u prostorima Škole.

Tekst i foto: pozeska.biskupija

Radio Marija

16:00 Knjiga koja me približila Bogu – tema: "Ljubav čini najljepša čuda"; gošća: s. Augustina Barišić; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček
16:45 Glazba
17:00 Bijela kronika – tema: „Gluhi čuju, slijepi progledaju“; gošća: Renata Novoselec; ur. i vod.: Marina Katinić Pleić
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Svet, Svet, Svet (Izaija 6,1-13)

Prorok Izaija u šestom poglavlju svoje knjige opisuje svoj poziv koji je smješten u onu godinu kad je umro kralj Uzija, a to je otprilike 740....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.