1655979318193

Župa sv. Filipa i Jakova Potravlje s filijalama Satrić i Maljkovo na podnožju Svilaje uz Jezero Peruća ima više od tisuću vjernika i spada u veće župe sinjskog kraja i Cetinskog dekanata. Župa je tijekom Domovinskog rata bila okupirana od srpskih pobunjenika, mještani su protjerani, kuće spaljene, škola i crkve razorene. Povratak, obnova i oporavak nije bio jednostavan jer se samo dio izbjeglih vratio na svoja ognjišta. U tim nastojanjima oko ostanka i napretka svakog pojedinog mjesta vrlo važnu ulogu ima i svećenik - župnik koji ne samo duhovno predvodi, poučava i krijepi svoje vjernike nego je potpora i poticaj u svim drugim međuljudskim a i u društvenim pitanjima.

U posljednje vrijeme dvije su stvari uzbudile žitelje ove župne zajednice. Tako je nastala Inicijativa vjernika koji su u sastavu Slavko Cvitković, Snježana Domazet i Katica Bešlić došli u Nadbiskupski ordinarijat da iznesu svoju zabrinutost i da se čuje njihov glas o događanjima u župi, a primio ih je i saslušao pastoralni vikar don Nediljko Ante Ančić. U razgovoru su najprije istaknuli činjenica da su posljednja dvojica njihovih mladih župnika fra Tino Labrović i župnik na odlasku fra Toni Šimunović nakon vrlo kratkog vremena dobili premještaj i odlaze iz župe na druge službe. To ih zabrinjava i žalosti jer su obojica bila vrlo zauzeti, ljudima bliski i u narodu obljubljeni župnici puni evanđeoskog žara i pastoralne aktivnosti. A župi Potravlje su potrebni svećenici koji će okupljati i poučavati osobito mlade i ohrabrivati ih da ostanu u svome mjestu i doprinose njegovu svekolikom boljitku pa ne razumiju postupke odgovornih za ovakve premještaje.

Druga stvar koja ih zabrinjava jesu procurile vijesti iz Provincije da će u dogledno vrijeme župa Potravlje izgubiti svojega samostalnog župnika i biti spojena sa župom Hrvace. Ako bi se spajanje dogodilo, to ne bi bilo dobro za vjerski život Potravlja jer više ne bi bilo stalnog svećenika u njihovu mjestu i u njihovoj životnoj sredini nego bi on dolazi sa strane. Pastoralni vikar je izrazio razumijevanje za njihovu zabrinutost, pohvalio njihov vjerski angažman za svoju župnu zajednicu i ohrabrio ih u daljnjem zauzimanju za crkveni i duhovni život. Izrazio je nadu da će odgovorni dobro promisliti i čuti glas župljana prije eventualnog spajanja velike župe kao što je Potravlje, a predstavnici Inicijative vjernika su zahvalili na razumijevanju i razgovoru.

Tekst i foto: smn.hr

Radio Marija

17:00 Franjina ekonomija - tema: Sport i ekonomija; gost: Leonard Mesarić, voditelj zajednice sportaša; ur.: Katarina Bukša; vod.: Iva Kraljević
17:45 Glazba
18:10 Molitva - Večernja
18:30 Sveta misa - prijenos devetnice za blagdan sv. Mihaela; drugoga dana devetnice misno slavlje predvodi fra Niko Barun, gvardijan samostana sv. Mihovila u Zadru

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - II. dan: Svi vole nogomet

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića   Drugi dan Nogometaši iz Maria Pollija zakasnili su u Madrid za finalnu utakmicu svjetskog...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.