hodocasce 03

Ususret blagdanu Bezgrješnog Srca Marijina, vjernici obiju đakovačkih župa – Svih svetih i Dobroga Pastira – njih oko 140, predvođeni župnicima Ivanom Lenićem i Josipom Ivešićem te župnim vikarom Robertom Erkom, hodočastili su 22. lipnja u marijanska svetišta: u svetište Drage Gospe Ilačke u Ilači, svetište Gospe Lučičke u Lučici te svetište Skrovite Gospe Šumanovačke u Šumanovcima.

Na putu do Ilače hodočasnici su molili radosna otajstva krunice, a po dolasku u Ilaču dočekao ih je i pozdravio župnik i upravitelj svetišta Vedran Bilić. Nakon ophoda oko oltara i čašćenja slike Drage Gospe Ilačke, vlč. Bilić progovorio je o povijesti svetišta te je uslijedila molitva krunice (Otajstva svjetla), koju su predmolili bračni parovi, članovi Zajednice bračnih susreta. Brojni su hodočasnici pristupili sakramentu pomirenja, za koji su im na raspolaganju bila trojica svećenika.

Središnji dio hodočašća bilo je misno slavlje, koje je u zajedništvu s vlč. Ivešićem i vlč. Erkom predvodio đakovački župnik i dekan Ivan Lenić. Okupljene je u homiliji pozvao da svi zajedno pogledaju u majčinsko Srce Bezgrešne Majke te da – po uzoru na Mariju – znaju promišljati u srcu nad svime što Bog pred njih stavlja i očekuje, što čini u njihovim životima te da čuvaju zahvalni spomen na Božje vodstvo i pomoć, kao i njegova djela ljubavi. „Srce Marijino nam pokazuje divno blago njezine nutrine; sve one darove Duha Svetoga i njegove plodove, koji su posljedica Marijine potpune otvorenosti i suradnje s Bogom“, rekao je preč. Lenić, nastavljajući: „Isticati bezgrješnost, neokaljanost, čistoću Marijina srca, znači hvaliti potpunu čistoću njezine duše, nakana u njezinim mislima i srcu, njezinu potpunu iskrenost pred Bogom, ali i pred ljudima.“

Hodočasnike je potom potaknuo da nastoje oko čistoće srca, da se uvijek iznova pitaju čemu dozvoljavaju da se ukorjenjuje u njihovoj nutrini, što je uzelo maha te sumnjičavošću, nepovjerenjem i predrasudama opterećuje njihova razmišljanja, pristupe i odnose. „Gledajmo više u Mariju koja nas uči dopuštati Duhu Svetom da oblikuje naše misli, riječi i djela, da ih više nadahnjuje Božja riječ, koja je riznica mudrosti života“, naglasio je propovjednik te pred okupljene stavio još dvije odlike Marijinog Srca: nježnost i velikodušnost. Homiliju je završio govoreći: „Želimo li mudrije živjeti, čuvati čistim svoje srce, biti nježnijima i velikodušnijima, učimo od Marije. Dopuštajmo da nas osvaja ljubav njezina srca, sunčajmo se pred njezinim Srcem. Molimo je danas da primi u svoje Srce sve nas i naša bremena, te nam kod Sina posreduje milost, mir i milosrđe.“

Nakon okrjepe koju su za njih pripremili domaći župnik i njegovi suradnici, hodočasnici su pošli put Lučice, na području Župe Lipovac, obići crkvu Sv. Luke. Ondje ih je dočekao župnik Petar Maskaljević te im progovorio o povijesti ovog spomenika nulte kategorije. Sestre sv. Križa iz Đakova potom su predmolile krunicu Božjeg Milosrđa, a nakon zajedničke pjesme i okrjepe, hodočasnici su pošli u Svetište Gospe Šumanovačke, koje će sljedeće godine proslaviti 650. obljetnicu postojanja.

Dolaskom u Šumanovce hodočasnike je pozdravio domaćin, gunjanski župnik Ivan Živić. Svi su prvo pjesmom pozdravili Gospu, a nakon ručka u Gospinom parku mira, sudjelovali su u Marijanskom križnom putu, kojega je pred postajama, postavljenima u šumi, predvodio župnik Ivešić. Brojni su se u prostoru svetišta zadržali u osobnoj molitvi te u obilasku nedavno uređenog prostora.

Na povratku kućama još su svi kratko zastali u Bošnjacima, rodnoj župi vlč. Lenića, kako bi obišli obnovljenu crkvu sv. Martina biskupa. Ondje ih je dočekao i pozdravio župnik Josip Filipović, upoznajući ih s poviješću župe i tijekom obnove crkve.

Đakovački svećenici, kao i svih hodočasnici, okrijepljeni molitvom i zajedništvom, izrazili su zahvalnost svim župnicima domaćinima: u Ilači, Lučici, Šumanovcima i Bošnjacima, koji su ih sa svojim suradnicima srdačno dočekali, izrazili dobrodošlicu te im priredili okrjepu.

A. Banović

Tekst i foto: djos.hr

Radio Marija

04:30 Prigodna emisija - tema: don Filip Lukas; ur. i vod.: Andrej Paulus
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju; Molitva prije rada
05:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 4.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.