25 godina Radio Marije

IMG 20220624 WA0003

Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u istoimenim župama Riječke nadbiskupije, kao i u kapelama Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, jedine autohtone riječke Družbe. Svečano liturgijsko slavlje u prijepodnevnim satima u petak 24. lipnja u samostanskoj kapeli Naviještenja Gospodnjega na Donjoj Drenovi predvodio je generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović. Čestitajući svetkovinu, sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova izrazio je zahvalnost za sve dobro što su činile, ali i što danas čine za mjesnu Crkvu i potrebite.

U pogledu na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, propovjednik je pogled usmjerio prema ovoj riječkoj Družbi, ali i djelo koje je započelo po dobroti koju Gospodin daje. „Prva dobrota koja je bila prepoznatljiva i prepoznaje se jest dobrota službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić. No, ta dobrota poput jednog snažnog pomaka ulazi i u srca mnogih sestara. Danas sam zagledan u ovoj propovijedi u te sestre koje su znale sestrinskom dobrotom, blizinom i majčinskom pomoći biti blizu onima koji su u potrebi, biti u blizini Crkve. Nisu bile na jednom mjestu. Od Rijeke, Primorja, Kvarnera, Istre Like Zagreba, Slavonije, Dalmacije, dolaze do jednog velikog i jasnog znaka – mi smo sestre Srca Isusova, one koje žele biti i rasti na tom vrelu.“ Sestre su kroz povijest Riječke Crkve zauzeto služile, radile ponekad u ne tako jednostavnim djelatnostima, ali stavile su sebe kao pomoćnice ovoj Crkvi i društvu, a time stavile i ono vrelo – Srce Isusovo koje prepoznaje svakoga, rekao je vlč. Tomljanović.

U nastavku je istaknuo važnost da u životu imamo Onoga koji će nam pokazati put, dati znak i neće nas bacati u beznađe i očaj. Osvrčući se na pročitani evanđeoski ulomak, izdvojio je dvije važne točke kao poticaje za razmišljanje. Prva je ‘izgubljeno srce’. To je srce koje ne trpi zajedništvo. Srce koje se stavlja iznad drugoga, koje misli da je jedino pravedno i jedino ima pravo govoriti. Izgubljena srca su srce mnogih koji su se izgubili u grijehu, rekao je vlč. Tomljanović. Dodao je da na takve ne smijemo upirati prstom, jer i sami se suočavamo ponekad sa svojim ‘izgubljenim srcem’. Problem današnjeg društva jest izgubljeni osjećaj grijeha. Takve osobe su same sebi dostatne i ne trebaju drugoga. Nemojmo padati u taj osjećaj. Kada izgubimo osjećaj grijeha, gubimo ponizni stav i mogućnost reći: „Moj grijeh.“, poručio je propovjednik.

U tom kontekstu sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova zahvalio je na zauzetosti u pastoralu. Tražili ste izgubljeno i stavljali na okup. Tako ste stvarali zajednicu ali i Crkvu, rekao je propovjednik dodajući da to nije djelo pojedinaca, nego svih dionika zajednice. Uđimo u stav zajednice, onih koji žele stvarati i obnoviti, istaknuo je vlč. Tomljanović.

Kao drugu važnu točku istaknuo je nađeno srce. Odgajajmo se za zdravu emociju. Ona nas potiče na suradnju, otvorenost, na blizinu i u konačnici na ljubav. Tada se dolazi do duhovnosti i stvara se kršćansko, ono temeljno, Kristovo. Stvara se mogućnost da idemo bez proračunatosti ovoga svijeta. Gospodin nije proračunat. On je milosrdan i poručuje nam da je naša vrijednost velika. Kroz takvu emociju i duhovnost stvara se pravednost i mirotvorstvo, kazao je vlč. Tomljanović.

Zaključujući propovijed potaknuo je sve na molitvu, za sestre koje su preselile u vječnost, kao i molitvu u kojoj smo zagledani u budućnost. S kakvom nakanom gledamo u vječnost, tako ćemo živjeti i svaki budući dan. Poniznošću, pravednošću i mirotvornošću budite okrenuti prema naprijed i Bog pravednosti će biti s nama. Neka nam dragi Bog dā da po ovoj svetkovini znamo reći: „Isuse blaga i ponizna srce, učini srce moje po srcu svome.“

Tekst i foto: rijecka.nadbiskupija

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:45 „Pripravite put Gospodinu“ – promišljanja fra Darka Teperta nad knjigom proroka Izaije
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sv. Elizabeto, uči nas kako da izražavamo Božju ljubav bližnjima

  Našem dezorijentiranom čovječanstvu Elizabeta daje svjedočanstvo o savršenoj otvorenosti za riječ Božju u kojoj se nalazi sve što daje smisao...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.