20220629 Sv Petar Boninovo nasl

Župna zajednica sv. Petra na Boninovu u Dubrovniku u srijedu, 29. lipnja svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika. Svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a jutarnju misu župnik don Ante Burić.

U svojoj propovijedi biskup Glasnović je okupljenoj zajednici pokušao približiti likove apostolskih prvaka Petra i Pavla, hrabreći i potičući na nasljedovanje njihova primjera u hodu stazama vjere, nade i ljubavi.

Na završetku euharistijskog slavlja, pozdravljajući okupljenu zajednicu, župnik Burić je zahvalio ocu biskupu kao i svima koji su došli i sudjelovali u molitvenom i bratskom zajedništvu, a posebice onima koji su dio sebe, svog vremena i svojih dobara ugradili u ovu proslavu.

Budući da je biskup Glasnović po prvi put sudjelovao u proslavi sv. Petra na Boninovu, članovi župne zajednice, obitelj Biskup, u kratkim je crtama biskupa upoznala sa župnom zajednicom te mu je u ime svih uručila prigodan poklon. Nakon kratkog povijesnog prikaza župe, kazali su kako „povijest jest sidrište bez kojega bismo, zasigurno, bili poput broda kojega šibaju vjetrovi i nose struje, ali povijest sama za sebe nije dovoljna“, pa su zato pogledi i nadanja usmjereni prema budućnosti. „Naše obitelji, naši stariji i mlađi članovi, naši vrijedni volonteri župnog Caritasa, naši župni zborovi, župna vijeća i svi koji ove boninovske stijene osjećaju svojima, nastavljamo graditi našu župnu zajednicu putujući sinodalnim hodom tamo gdje nam je jedina izvjesnost, tamo gdje su se bili zaputili i apostolski prvaci – prema svome izvoru, a to je naš Bog“, ustvrdili su.

Metaforom broda, sidra i kapetana koji je u prvom redu sam Gospodin, ali onda i mjesni biskup poručili su: „Želimo s Vama ploviti u sigurnosti da ćete nas, po zagovoru naših nebeskih zaštitnika sv. Petra, sv. Đurđa i Blažene Djevice Marije, koja se u našoj župi posebno slavi kao Gospa od Karmela jer je na njezin blagdan, 16. srpnja 1965., i osnovana naša župa, provesti kroz Scile i Haribde ovoga neobičnog i zahtjevnog, a opet toliko izazovnog vremena.“

Za proslavu svog nebeskog zaštitnika vjernici su se pripravljali trodnevnicom. Od nedjelje 26. lipnja svake večeri su se okupljali na misi koju je predvodio i na kojoj je propovijedao fra Miljenko Vrabec, upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od Milosrđa u Dubrovniku. Posljednje večeri trodnevnice molila se i prva večernja.

Svake večeri tijekom trodnevnice župni zborovi (Dječji zbor, Zbor mladih i Mješoviti župni zbor) koje vode Joško Mikuš i s. Marinela Žuro, nakon mise su priredili koncert i zapjevali zaštitniku župne zajednice kao što su to učinili i na svečanoj misi na sam blagdan.

Župna zajednica sv. Petra – Boninovo

Tekst i foto: db.hr

Radio Marija

18:10 Molitva - Večernja
18:30 Sveta misa - prijenos devetnice za blagdan sv. Mihaela; drugoga dana devetnice misno slavlje predvodi fra Niko Barun, gvardijan samostana sv. Mihovila u Zadru
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - II. dan: Svi vole nogomet

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića   Drugi dan Nogometaši iz Maria Pollija zakasnili su u Madrid za finalnu utakmicu svjetskog...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2020
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.