20220703 Knjiga St Kordic

Ogranak Matice hrvatske u Blatu i Župa Svih svetih u Blatu u sklopu devetnice u čast bl. Marije Propetog Isusa Petković organizirali su u nedjelju, 3. srpnja predstavljanje knjige pokojnog svećenika Dubrovačke biskupije don Stipe Kordića “U službi Crkvi i domovini”. Predstavljanje je održano u Samostanu Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje u Blatu na Korčuli, a predstavljači su bili: mons. dr. Ratko Perić, umirovljeni biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski i don Željko Kovačević, župnik Župe Svih svetih u Blatu i kanonik stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku. Program je moderirala predsjednica blatskog ogranka Matice hrvatske Ivana Anić, a pjevao je župni zbor mladih “Stope” uz pratnju s. M. Julijane Beretić.

Uz pozdrave predstavljačima, uzvanicima i svima okupljenima među kojima je bila i obitelj pokojnog don Stipe, predsjednica Anić je kratko predstavila životni put autora knjige.

Zatim je biskup Perić vrlo živopisno i dramatično govorio o pojedinim događajima života don Stipe dopunjavajući ga s javnosti manje poznatim detaljima i stavljajući sve u kontekst vremena. Jedan od takvih zanimljivih detalja jest da je don Stipe bio vraćen iz zadarske bogoslovije jer u ono vrijeme neimaštine nije donio sa sobom tamno nego sivo odijelo. Poglavarima u Pazinu to nije bio problem, pa je tamo završio teologiju. Za svećenika ga je u Dubrovniku zaredio biskup Pavao Butorac, a toga dana je bilo deset mladomisnika, kako je biskup Perić istaknuo, što nije bilo „ni prije ni poslije“. Slušajući izlaganje publika je mogla dobiti potpuniju sliku o pokojnom don Stipi koji je i s njima dijelio svoje umirovljeničke dane.

„Redovito je u don Stipinoj knjizi naglasak stavljen na graditeljsku komponentu župnikovanja“, kazao je umirovljeni mostarski biskup i dodao: „Tako zapalo! Srušena kuća, oborena crkva. Pa onda: udaranje temelja, podizanje zidova, stavljanje prozora, postavljanje podova, gradnja stropova i krovova.“ Nakon što se podigne kuća i crkva, onda ide propovijedanje i širenje kraljevstva Božjega i dijeljenje sakramenata. U svih šest župa imao je: 219 vjenčanja, 616 krštenja, 663 sprovoda, 760 prvopričesnika, 788 krizmanika, a sve je to trebalo pripremiti.

Župnik Kovačević je istaknuo kako je s pokojnikom bio veliki prijatelj iako bi po godinama mogli biti sin i otac. Upoznali su se bolje devedesetih godina dok su bili župnici u Konavlima, a kad je don Stipe otišao u mirovinu nije mu bilo teško doći u Blato i biti s njima svima na župi. Volio je svoju domovinu, kako rodnu grudu u Hercegovini tako i ovu u Hrvatskoj, i za nju je živio cijelim srcem. Nikad mu nije bilo jasno kako netko može okrenuti lice od svoje domovine. Bio je beskompromisan, ali i vjeran kao prijatelj. Koga je on prihvatio, prihvatio ga je za cijeli život.

Prvu promociju knjige don Stipe je želio napraviti u župi u Stravči, ali zbog bolesti nije uspio, pa je knjiga predstavljena posmrtno u Blatu.

Knjiga je objavljenja u vlastitoj nakladi 2021. godine. Ima 172 stranice. Uz uvod u knjizi je 27 podnaslova koje prate tijek njegovog života. Knjiga je opremljena s 110 fotografija.

Prije predstavljanja knjige u župnoj crkvi biskup Perić je služio misu za pokojnog don Stipu, u koncelebraciji sa župnikom župe Svih svetih u Blatu Kovačevićem, vlč. Robertom Jugovićem i svojim tajnikom vlč. Ivanom Aničićem.

 20220703 Knjiga St Kordic 10

Životopis

Stjepan (Stipe) Kordić rođen je 1. svibnja 1940. u Grljevićima u Hercegovini od oca Ante i majke Matije Sopta. Pučku školu polazio je na Širokom Brijegu (nekoć Lištici), a gimnaziju u Dubrovniku. Teologiju je studirao u Zadru i Pazinu, a za svećenika je zaređen u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.

Pastoralno djelovanje mladi svećenik Kordić je započeo u župi Stravča u kolovozu 1965. godine. Nakon godinu i dva mjeseca preuzeo je župu Čara na otoku Korčuli gdje je ostao četiri godine. Od listopada 1970. bio je župnik župe Donja Vrućica (s Dubom), gdje od prosinca 1974. vršio i službu dekana Pelješkog dekanata. Nakon umirovljenja tadašnjeg župnika u Trpnju don Stipe je u kolovozu 1976. godine preuzeo brigu za župu Trpanj, brinući se i dalje za župu Donja Vrućica.

Nakon Domovinskog rata i oslobođenja Konavala od srpsko-crnogorske okupacije u listopadu 1992. godine don Stipe se s Pelješca vratio u Konavle gdje je postao župnik u opustošenoj župi Čilipi. Uz pomoć vjernika obnovio je crkvu sv. Nikole i ponovno izgradio župnu kuću, koju je okupacijska vojska bila spalila i uništila do temelja. Nakon sedam godina službe u Čilipima don Stipe je otišao iz ove župe i 1999. godine preuzeo brigu za župu Svetog Spasa (danas župa Presvetog Spasitelja) u Mokošici. Tu se pastoralno skrbio i za Termoterapiju, podružnicu Doma umirovljenika Dubrovnik. Godine 2015. proslavio je zlatni svećenički jubilej i nakon toga otišao u mirovinu koju je provodio u Svećeničkom domu u Dubrovniku. U mirovini je pomagao kolegama svećenicima, koliko je mogao, mijenjajući ih po župama kad im je to bilo potrebno. Bio je zaljubljenik u motore, pa je rado blagoslivljao druge motoriste i njihove motore kako bi sigurno vozili i sretno stizali na odredišta. Preminuo je u petak, 29. listopada u Dubrovniku u 82. godini života i 57. godini svećenstva, a pokopan je u rodnim Grljevićima u četvrtak, 4. studenog.

A.T.

Foto: Matica Hrvatska – ogranak Blato

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:25 Glazba
18:30 Svetac dana - sv. Leon IX., papa
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.