mlada misa Klemen 12

Pod geslom „Odvaži se i budi hrabar“ (Jš 1,9), vlč. Nikola Klemen, mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije, proslavio je 10. srpnja u rodnoj župi Svih svetih u Đakovu svoju Mladu misu. Svečanost je započela procesijom od župnoga dvorišta do ulaza u đakovačku prvostolnicu Sv. Petra, gdje je mladomisnikova majka Mirta sinu udijelila roditeljski blagoslov. Dolaskom pred oltar, pozdravni govor mladomisniku uputila je Marica Mandarić, njegova bivša vjeroučiteljica, izrazivši veliku radost, veselje i ponos župne zajednice zbog njegova ređenja i mlade mise. Nakon njezina govora, bračni par odjeven u narodnu nošnju uručio je buket cvijeća mladomisniku i njegovoj majci.

mlada misa Klemen 06

 

mlada misa Klemen 08

Župnik Ivan Lenić: Nemoj se štedjeti u predanju Gospodinu, a onda i u služenju ljudima


Riječ mladomisniku potom je uputio domaći župnik Ivan Lenić, rekavši među ostalim kako su u katedralu svi došli s osobitim osjećajima u srcu – osjećajima ljubavi prema Gospodinu koji ga je pozvao, učinio odvažnim dati odgovor i doveo ga do ovoga časa, te s osjećajima koje svi okupljeni ćute prema njemu kao sinu svoje obitelji, rođaku, prijatelju, župljaninu i sugrađaninu, dragom bratu u vjeri. Podsjetio je na bivše župnike ove župe – pokojnoga Antuna Čečatku koji ga je krstio te dugogodišnjeg župnika Tomislava Ćorluku koji ga je pričestio i pripremao za krizmu, bio dionik njegove uključenosti u život župe, mladenačkih propitivanja i oblikovanja svećeničkog poziva, kao i formacije.

„Dok stojiš pred oltarom, primi k srcu i našu želju: neka tvom iskrenom, nepomućenom pogledu i plemenitom srcu do kraja prirastu i budu najvažniji ideali koji su te osvojili i koje je potrebno prigrijavati do kraja, ne polovično – to si ne dopusti! – da bi bio pravim Kristovim svećenikom, njegovim sljedbenikom kakvoga Evanđeljem očekuje i kakav kao navjestitelj istoga trebaš biti… Neka te uvijek zanosi sveta žudnja: „O kako volim, Gospodine, biti na pragu tvojega Doma… kako se volim sklanjati u tvoj Šator…“ Neka to tvoje bivanje s Gospodinom, kojemu si se i do sada nastojao priklanjati kao izvorištu svoga života, bude nadahnućem tvoga vjernoga i ustrajnog svećeničkog života i požrtvovnoga služenja stadu u koje ćeš biti poslan. Nemoj se štedjeti u predanju Gospodinu, a onda i u služenju ljudima. Ali, nemoj se niti povoditi mentalitetom svijeta, sviđanja i podilaženja istome i ljudima – tu su velike zamke za nas. Trudi se svidjeti Ocu, po Isusovu uzoru. I u svemu budi odvažan i hrabar – samo tako ćeš istinski uspjeti, samo tako ćeš opravdati poziv i dar vječnoga i velikog Svećenika“, poručio je župnik Lenić mladomisniku.

Potom je mladomisnik Nikola znakom križa započeo misno slavlje. U liturgijskim čitanjima i molitvi vjernika sudjelovali su domaći župljani, bogoslovi i rodbina mladomisnika Nikole, prikaznu procesiju uveličali su članovi KUD-a „Tena“ Đakovo i KUD-a „Drenjanci“ iz Drenja odjeveni u narodnu nošnju. Evanđelje je pjevanjem navijestio vlč. Domagoj Lacković, dok je misno slavlje pjevanjem pratio Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom maestra Ivana Andića, uz orguljsku pratnju Darija Kusture.

mlada misa Klemen 09

 

mlada misa Klemen 10

Propovjednik Nikola Kaurin: Budi hrabar i u ovome svijetu budi Isusov


Prigodnu propovijed uputio je vlč. Nikola Kaurin, župnik u Trnjanima. Aktualizirajući naviješten ulomak Evanđelja o Milosrdnom Samarijancu, obratio se mladomisniku rekavši mu: „Neka ti u svećeničkom životu nikad ništa kod ljudi ne bude strano ni čudno! Budi uvijek onaj koji će u sebi šaputati riječi knjige Jošue „Odvaži se i budi hrabar“. Budi hrabar i u ovome svijetu budi Isusov, budi onaj koji će poput Isusa sažaljenje pretvoriti u izbavljenje, emociju u akciju, sućut u pomoć, ceremoniju u praktičnu dijakoniju. Heroizam, a ne hedonizam je naše poslanje. Pozvao nas je na zadatak da idemo i rod donosimo i rod naš da ostane. Pozvani smo da širimo Njegovo kraljevstvo i propovijedamo Njegovu riječ. Pozvani smo da budemo reklama Božjega kraljevstva. I moralom i kolarom! Ne zanosi se nikada ljudskom hvalom, ali nemoj se nikada ni obeshrabriti zbog ljudskih prigovora i ogovora.“

Rekavši kako je Isus ustanovio Crkvu kojoj je dao moć i zadaću da ide i sakramentalnim znakovima ulja i vina čini onako kako i Samarijanac, ali je rekao i svećenicima: ‘Idi pa i ti čini tako‘ (Lk 10,37), mladomisniku je poručio: „Dragi mladomisniče, budi bliz malenim ljudima, odbačenima i prezrenima jer su teret društvu, budi molitelj za one kojima ćeš biti poslan. Budi pastir, a ne najamnik. Budi milosrdan, ne okrutan. Budi svet, a ne grešan! Pozvan si nesebično vinom i uljem služiti svima, i dobrima i zlima, i pravednicima i grešnicima, i posve se staviti u službu ljudima. Neka vrhunac svakoga dana bude slavljenje svete Euharistije. Neka Presveti Oltarski Sakrament poput magneta privlači tvoje svećeničko srce. Dragi Nikola, Krist računa na tebe – ostani mu trajno vjeran! A na tom putu pratio te Gospin zagovor i Gospodinov blagoslov!“

mlada misa Klemen 10

 

Zahvala mladomisnika


Na kraju misnog slavlja mladomisnik je zahvalio ponajprije „Trojedinome Bogu na daru života i svećeničkoga poziva, a potom majci Mirti što je s pokojnim ocem Damirom prihvatila dar života i donijela ga na svijet. Zahvalu je uputio bratu, baki i djedu, prisjetivši se i pokojnoga djeda i bake. Potom je zahvalio župniku Ivanu Leniću, u kojemu je susreo prijatelja, suradnika i osobu koja voli svećeništvo i svećenike. „Ovo slavlje bilo bi siromašnije da se niste angažirali i svojim istančanim osjećajem za liturgiju sve skupa organizirali i podnijeli najveći teret skupa sa suradnicima: kapelanom vlč. Robertom, župnim ekonomskim i pastoralnim vijećem, sestrom Jelenom Kovačević, suradnicama u župnom uredu i domu, sestrama sakristankama, članovima Zajednice bračnih susreta, čitačima, župnom zboru Santo, odjevenima u narodne nošnje, te drugim suradnicima i skupinama u župi. Od srca hvala Katedralnom zboru pod vodstvom vlč. mo Ivana Andrića… hvala svima na svakom doprinosu“, rekao je mladomisnik, zahvaljujući i bivšem župniku Tomislavu Ćorluki, odgojiteljima Sjemeništa, profesorima KBF-a, svima koji su sudjelovali u trodnevnici, sestrama sv. Križa, bogoslovima, prijatelju i današnjem propovjedniku Nikoli Kaurinu.

Na kraju, zahvalio je župniku i župljanima osječke Župe sv. Petra i Pavla, gdje je proveo đakonski praktikum, a ponajveću zahvalu uputio je domaćim župljanima iz Đakova rekavši: „Ja sam jedan od vas. Zato je ovo današnje slavlje, slavlje cijele naše župne zajednice. Hvala na svakoj vašoj molitvi, darovima, podršci, osmijehu i osloncu. Moja mladomisnička misnica i kalež vaš su dar. Uvijek ću je s radošću nositi i sjećati vas se u molitvi. Molite i nadalje za mene, a Bog neka vam uzvrati stostruko.“

Misno slavlje završilo je zajedničkim mladomisničkim blagoslovom, kada su se slavljeniku pridružila ostala četvorica mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, a radosno raspoloženje nastavilo se i poslije mise, na trgu pred katedralom, gdje su okupljeni uz tamburaše zaplesali Šokačko kolo. Za sve sudionike ovoga slavlja domaći župljani priredili su okrepu: piće, kolače, kiflice i slane nareske. Slavlje se nastavilo oko zajedničkoga bratskog stola u Svečanoj dvorani „Stross“.

mlada misa Klemen 14

 

mlada misa Klemen 15

 

mlada misa Klemen 13

 

mlada misa Klemen 01

 

mlada misa Klemen 02

 

mlada misa Klemen 03

 

mlada misa Klemen 05

Tekst i foto: Anica Banović / Fotografije: Foto & Video „M“; Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

19:00 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu - pobožnost 13 utoraka sv. Antunu
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva; Litanije BDM

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - II. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 2. DAN FATIMSKA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2028
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.