katderala zg

Na blagdan Majke Božje Bistričke, u srijedu 13. srpnja 2022. godine, otvorena je mrežna stranica katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu.

Mrežna stranica, uz poznate i manje poznate povijesno-umjetničke podatke o katedrali, donosi i povijesno-umjetničke podatke o kompleksu Nadbiskupskog dvora koji s katedralom čini povijesnu cjelinu neprocjenjive vrijednosti, kako hrvatske, tako i europske i svjetske povijesno-kulturne baštine.

S obzirom na to da je katedrala zatvorena zbog oštećenja nastalih u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020. godine, posebna vrijednost mrežne stranice očituje se u mogućnosti 3D virtualne šetnje katedralom kakva je bila prije potresa i zahvata učinjenih u sklopu istraživanja, priprema i same obnove koji su u tijeku. Virtualna šetnja katedralom sadrži i info točke s opisima dijelova njezine unutrašnjosti.

Uz povijesno-umjetničke podatke, mrežna stranica omogućava posjetiteljima informiranje o razmjerima šteta nastalih u potresima te mogućnostima uključenja u njezinu obnovu.

Zagrebačka katedrala čuva posmrtne ostatke mnogih hrvatskih velikana crkvene i društvene povijesti. Među njima blaženi Alojzije Stepinac zauzima središnje mjesto, stoga mrežna stranica upućuje posjetitelje na zasebnu stranicu o životu i djelovanju tog hrvatskog blaženika, Svjedoka čiste savjesti i Najsvjetlijeg lika Crkve Božje u Hrvata.

Zagrebačka katedrala u svojoj je povijesti tri puta bila mjesto susreta i molitve vjernika s nasljednikom apostolskog prvaka sv. Petra. Dva puta, 1994. i 1998. godine, u zagrebačkoj katedrali slavlja je predvodio sveti papa Ivan Pavao II., a 2011. godine papa Benedikt XVI. Ti jedinstveni trenuci za Crkvu u Hrvatskoj, a posebno Zagrebačku nadbiskupiju, ostaju kao trajan zalog na putu rasta u vjeri i zajedništvu, stoga mrežna stranica uz opise tih pohoda, bogatu fotodokumentaciju, donosi i sve govore izrečene od strane papa, kao i drugih crkvenih i društvenih službenika. Trenuci prisutnosti nasljednika sv. Petra izdvajaju tako zagrebačku katedralu iz mnoštva katedrala na svijetu, od kojih su tek rijetke imale tu milost da ih pohodi i u njima predvodi bogoslužje Sveti Otac.

Osim aktualnih vijesti vezanih uz katedralu, mrežna stranica posjetiteljima nudi niz zanimljivosti, kao i audiovizualnih sadržaja koji otkrivaju njezinu veličinu i značaj potičući tako na dodatna upoznavanja i istraživanja, nudeći pritom mogućnost posjetiteljima da preuzmu brojeve časopisa „Naša katedrala“ i godišnjak "Crkvena kulturna dobra".

O zagrebačkoj katedrali mnogo je toga napisano i objavljeno, no još je više toga zapisano samo u srcima vjernika, kao i onih koji se ne osjećaju takvima. Mrežna stranica katedrale pruža mogućnost posjetiteljima da napišu što njima znači katedrala, da podijele svoja svjedočanstva susreta s katedralom, jer u tim susretima nije riječ samo o susretu čovjeka s nečim neživim - kamenom, čelikom i ostalim materijalima od kojih su građene katedrale, nego je riječ o duhovnom susretu, o dodiru sa živom Božjom prisutnošću, ali i dušom jedne zajednice, naroda.

Kako ističe vlč. mr. Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije koji je u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i tvrtkom Globaldizajn vodio projekt izrade mrežne stranice katedrale “ova mrežna stranica nije završena, nego je početak trajnog nastojanja u otkrivanju, čuvanju i promoviranju vrijednosti zagrebačke katedrale.“

Mrežna stranica se nalazi na adresi katedrala.hr.

 

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IX. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 9. DAN BORBA S...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.