25 godina Radio Marije

katderala zg

Na blagdan Majke Božje Bistričke, u srijedu 13. srpnja 2022. godine, otvorena je mrežna stranica katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu.

Mrežna stranica, uz poznate i manje poznate povijesno-umjetničke podatke o katedrali, donosi i povijesno-umjetničke podatke o kompleksu Nadbiskupskog dvora koji s katedralom čini povijesnu cjelinu neprocjenjive vrijednosti, kako hrvatske, tako i europske i svjetske povijesno-kulturne baštine.

S obzirom na to da je katedrala zatvorena zbog oštećenja nastalih u potresima 22. ožujka i 29. prosinca 2020. godine, posebna vrijednost mrežne stranice očituje se u mogućnosti 3D virtualne šetnje katedralom kakva je bila prije potresa i zahvata učinjenih u sklopu istraživanja, priprema i same obnove koji su u tijeku. Virtualna šetnja katedralom sadrži i info točke s opisima dijelova njezine unutrašnjosti.

Uz povijesno-umjetničke podatke, mrežna stranica omogućava posjetiteljima informiranje o razmjerima šteta nastalih u potresima te mogućnostima uključenja u njezinu obnovu.

Zagrebačka katedrala čuva posmrtne ostatke mnogih hrvatskih velikana crkvene i društvene povijesti. Među njima blaženi Alojzije Stepinac zauzima središnje mjesto, stoga mrežna stranica upućuje posjetitelje na zasebnu stranicu o životu i djelovanju tog hrvatskog blaženika, Svjedoka čiste savjesti i Najsvjetlijeg lika Crkve Božje u Hrvata.

Zagrebačka katedrala u svojoj je povijesti tri puta bila mjesto susreta i molitve vjernika s nasljednikom apostolskog prvaka sv. Petra. Dva puta, 1994. i 1998. godine, u zagrebačkoj katedrali slavlja je predvodio sveti papa Ivan Pavao II., a 2011. godine papa Benedikt XVI. Ti jedinstveni trenuci za Crkvu u Hrvatskoj, a posebno Zagrebačku nadbiskupiju, ostaju kao trajan zalog na putu rasta u vjeri i zajedništvu, stoga mrežna stranica uz opise tih pohoda, bogatu fotodokumentaciju, donosi i sve govore izrečene od strane papa, kao i drugih crkvenih i društvenih službenika. Trenuci prisutnosti nasljednika sv. Petra izdvajaju tako zagrebačku katedralu iz mnoštva katedrala na svijetu, od kojih su tek rijetke imale tu milost da ih pohodi i u njima predvodi bogoslužje Sveti Otac.

Osim aktualnih vijesti vezanih uz katedralu, mrežna stranica posjetiteljima nudi niz zanimljivosti, kao i audiovizualnih sadržaja koji otkrivaju njezinu veličinu i značaj potičući tako na dodatna upoznavanja i istraživanja, nudeći pritom mogućnost posjetiteljima da preuzmu brojeve časopisa „Naša katedrala“ i godišnjak "Crkvena kulturna dobra".

O zagrebačkoj katedrali mnogo je toga napisano i objavljeno, no još je više toga zapisano samo u srcima vjernika, kao i onih koji se ne osjećaju takvima. Mrežna stranica katedrale pruža mogućnost posjetiteljima da napišu što njima znači katedrala, da podijele svoja svjedočanstva susreta s katedralom, jer u tim susretima nije riječ samo o susretu čovjeka s nečim neživim - kamenom, čelikom i ostalim materijalima od kojih su građene katedrale, nego je riječ o duhovnom susretu, o dodiru sa živom Božjom prisutnošću, ali i dušom jedne zajednice, naroda.

Kako ističe vlč. mr. Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije koji je u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i tvrtkom Globaldizajn vodio projekt izrade mrežne stranice katedrale “ova mrežna stranica nije završena, nego je početak trajnog nastojanja u otkrivanju, čuvanju i promoviranju vrijednosti zagrebačke katedrale.“

Mrežna stranica se nalazi na adresi katedrala.hr.

 

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

15:15 Krunica - Slavna otajstva
15:45 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Adventska hrabrost brata Andrije - Biblijski pogled na lik Andrije, Kristova apostola

Početak Došašća obilježava blagdan apostola Andrije, jednoga od dvanaestorice “stupova” Crkve, Gospodinovih izabranika. “Andrijin križ” – dobro...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.