25 godina Radio Marije

Karmel 1

BREZNICA ĐAKOVAČKA (TU) – Svečanom večernjom proslavom u čast Blažene Djevice Marije od gore Karmela, obilježena je 16. srpnja u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj tijekom euharistijskog slavlja svetkovina zaštitnice Karmelskog reda, kojeg je, uz nadbiskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuru Hranića, predvodio nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. Pozdravljajući prisutne svećenike, bogoslove i okupljeni vjernički puk, mons. Srakić je na početku misnog slavlja uputio svoju čestitku domaćoj zajednici sestara karmelićanki, spominjući se 78. obljetnice Mlade mise pokojnog biskupa Ćirila Kosa, pod čijom je upravom Karmel sv. Josipa zaživio na prostorima sadašnje nadbiskupije.

Karmel 2

„Čovjek postaje čovjekom po čovjeku“, početna je misao homilije umirovljenog nadbiskupa. „Mnogi su sudjelovali u onome što mi danas jesmo počevši od roditelja, učitelja, odgojitelja, društva. No postoji jedan koji se ne mijenja, a to je Krist Gospodin i uz njega Gospa koja nije samo majka koja voli, nego koja i poučava Kristu koji je Put, Istina i Život“, izrekao je propovjednik i nadodao kako ono što Marija nama daje nije riječ proizašla iz knjige, nego vječna Riječ izašla od Oca nebeskog. Marija je majka Istine koja se utjelovila. „Ona je naša učiteljica jer je učila uz Krista Gospodina; ona je naša odgojiteljica jer je od Sina dobila zadaću da nas vodi kroz naš vjernički život; ona nije puno govorila, ali je rekla čega se trebamo držati: Sve što vam rekne, učinite te na njenom primjeru možemo učiti kako u jednostavnosti života biti ‘službenica’ Gospodnja“ – neke su od misli prigodne homilije mons. Marina, koji je nastavio o marijanskoj dimenziji Karmela te o počecima Reda vezanim uz proroka Iliju, potaknuvši sve prisutne da u odluci srca prihvate Mariju kao svoju majku, učiteljicu i odgojiteljicu „ne bi li došli do vrhunca svojih želja, do zagrljaja Oca nebeskog!“

Gospa Karmelska 1

Prije završnog misnog blagoslova, okupljenima se obratio i mons. Hranić pridružujući se čestitci svima onima koji u samostanima i svijetu nose Marijin znak zaštite u svetom škapularu, kao i želeći izraziti radost i blizinu nadbiskupa Marina i svoju osobnu sestrama u Karmelu sv. Josipa koji uskoro iznjedruje novu zajednicu u Gospiću.

Prijepodnevnu svetkovinsku svetu Misu predvodio je dr. sc. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, uz sudjelovanje više svećenika i brojnih vjernika, štovatelja Karmelske Gospe. Svoju je propovijed gradio na dvama likovima koji bitno obilježavaju duhovnost Karmela, a to su Blažena Djevica Marija i sveti Ilija, koji su oboje znali zauzeti odmak i otkloniti se od tuđih mišljenja kako bi čuli i izvršili ono Božje. Ilija u svom slušanju Božjega glasa dobiva snagu kako bi djelovao odlučno, srčano i hrabro za Boga, dok Marija utjelovljuje tu hrabrost kroz iznimnu poniznost i suočavanje sa svim izazovima u vjeri i pouzdanju u Boga koji djeluje u povijesti.

Karmel 3

Navodeći kako poniznost nije ni ponižavanje ni pasivnost, propovjednik je naglasio kako se „svake prave odluke donose nakon distance, nakon povlačenja s Bogom, čemu je simbol gora Karmel kao mjesto odvajanja od svijeta. Jedino u toj samoći dodira s Bogom može se zadobiti hrabrost, smiraj i sloboda koji su nužni za vjernički pristup životu, za njegov praktični vid i ispunjenost kroz sakramente.“ „Mariji je taj vjernički pogled povjerenja u Boga dao dimenziju vedrine i radosti jer je znala da Bog vodi njen život, ali i snagu za hrabrenje uplašenih apostola ili uspinjanje na Kalvariju zajedno sa Sinom“, zaključio je dr. Radić.

Prvi dan pripremne trodnevnice uz Gospin karmelski blagdan, predvodio je dr. sc. Davor Senjan, svećenik u Đakovu, koji je istakao Blaženu Djevicu kao onu koja je majčinski pozorna na sve naše potrebe, koja upućuje na svoga Sina Isusa pozivajući našu vjeru da dopustimo Bogu da djeluje na način kako On hoće jer s Bogom sve izlazi na dobro, te da dopustimo Bogu sve ono što je u nama voda bez okusa, boje i mirisa pretvoriti u vrhunsko vino njegove milosti.

Karmel 4

Vlč. Matej Glavica, župnik u Petrijevcima, drugog je dana progovorio o sreći koja treba pratiti Kristova učenika, uputivši vjernike da Isusov poziv Dođite k meni svi umorni i opterećeni možemo shvatiti i kao poziv na pronalaženje Boga koji nas raduje, kojeg ne treba udobrovoljavati kako bi se smilovao čovjeku, koji želi promijeniti sve ljudske krive slike o Bogu i koji oslobađa svakog jarma koji opterećuje odnos između Boga i čovjeka. Na koncu misnog slavlja predao je kao dar sestrama relikvijar sa relikvijom bl. Miroslava Bulešića, kako bi njegov zagovor i dalje pratio zajednicu.

Karmelićanin iz Splita, o. Smiljo Brnadić, u trećem je danu trodnevnice nazočne podsjetio kako je molitva krunice velikim svecima bila najdraža molitva te kako je ona, osobito u kršćanskim obiteljima, znak zajedništva koji Bog uspostavlja s ljudima preko Marije, budući da je krunica u svojoj usredotočenosti na Krista odjek Marijine pouzdane molitve, njenog gledanja i razmatranja Božjeg lica u Sinu te njenog vječnog Da Božjim planovima.

Karmel 5

Brojnost hodočasnika, koji su i ove godine posjetili Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj tijekom trodnevnice i same svetkovine, njihovo sudjelovanje u pobožnostima, molitvi Časoslova, ispovijedima i oblačenju karmelskog škapulara, svjedoči o širenju štovanja Gospe Karmelske u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji te o dubokoj potrebi povezanosti hrvatskog vjerničkog naroda s Blaženom Djevicom Marijom.

 

Izvor: s. Paulina Ružić; Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba
06:00 Sveta misa zornica – prijenos iz crkve Gospe Loretske u Zadru
06:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Riječ i Svjetlo (Izaija 2,2-5)

U drugom poglavlju Knjige proroka Izaije nalazi se tekst koji vrijedi čuti u cijelosti: „Dogodit će se na kraju danâ:  Gora doma Gospodnjega  bit će...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.