18 07 mlada misa Nikolic 01

OTOK (TU) – Pod geslom „Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas”, u nedjelju, 17. srpnja 2022. u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Otoku slavio je svoju Mladu misu ovogodišnji mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Antun Nikolić. Uz mladomisnika i domaćeg župnika preč. Antuna Kneževića, koncelebriralo je još petnaest svećenika. Slavlje je započelo roditeljskim blagoslovom u roditeljskoj kući, nakon čega je mladomisnik u procesiji pošao u župnu crkvu, gdje se okupio veliki broj vjernika.

Po ulasku u crkvu župnik Knežević uputio je mladomisniku pozdravne riječi. Prisjetio se mladomisnikovih ministrantskih dana, njegovog sudjelovanja u Frami i svoje želje da on jednoga dana postane svećenik. Pozdravio je mladomisnikove roditelje, obitelj i rodbinu, prijatelje, sjemenišne poglavare i profesore KBF-a u Đakovu, sve svećenike, mladomisnike, propovjednika profesora KBF-a i nadbiskupijskog povjerenika za pastoral svećeničkih i redovničkih zvanja dr. Iliju Dogana, bogoslove, časne sestre, sve goste i nazočne vjernike koji su svojim molitvama pratili mladomisnika na njegovom putu. Uputio je riječi dobrodošlice i predstavnicima gradskih i županijskih vlasti, na čelu s gradonačelnikom Otoka Josipom Šarićem.

„Dugo sam razmišljao zašto si za geslo svoje Mlade mise izabrao Isusove riječi ‘Kao što je mene poslao Otac i ja šaljem vas‘. Pitajmo se u kakvom su se stanju nalazili Isusovi učenici kad im je rekao ove riječi. Nakon Isusovog uskrsnuća bili su razočarani, uplašeni, osjećali su se nesigurno, ostavljeno. I upravo tada dolazi im Isus i govori: ‘Mir vama! Kao što je mene poslao Otac i ja šaljem vas!‘ Oni trebaju svijetu navijestiti Božju prisutnost na vjerodostojan i uvjerljiv način. Za takvo djelovanje Otac nebeski im šalje Duha Svetog. Antune, i ti ćeš se u svojem svećeničkom životu puno put osjećati kao što su se osjećali apostoli. Ne boj se! I tebi će tada Isus pokucati na vrata tvoga srca i reći: ‘Mir tebi, Antune! Ne boj se! Ja sam tu!’ On će te podići, on će ti po svome Duhu dati snage i hrabrosti, mudrosti i jakosti da možeš kročiti dalje na putu na koji te sam Isus pozvao”, rekao je među ostalim župnik te pozvao mladomisnika da pristupi k Božjem žrtveniku i prinese svoju prvu misnu žrtvu.

Dvoje mladih u narodnim nošnjama predalo je mladomisniku buket cvijeća, a mladomisnik, vlč. Antun pristupio je oltaru i započeo misno slavlje. Misna čitanja čitali su članovi uže obitelji mladomisnika, a članovi KUD-a „Josip Lovretić“ su u prikaznoj procesiji prinijeli darove na oltar. Evanđelje je navijestio mladomisnik iz susjedne Privlake, vlč. Florijan Zagorščak.

18 07 mlada misa Nikolic 08

U homiliji je vlč. Ilija Dogan govorio o svećeništvu, a sukladno pročitanom Evanđelju, usporedio je svećeničko služenje sa Martinim služenjem. „Uvijek možemo doći u napast da prikazujemo svoje viđenje svećenika. Današnje Evanđelje govori o Marti i Mariji. Ono nam može pomoći da shvatimo svećeništvo. Marta je na lošijem glasu, na Mariju se pozitivnije gleda. A one nisu protivnice – sestre su. Ali ima detalj preko kojega se često prelazi – Marta je ta koja je dovela Isusa u kuću. Svećenik je poput Marte – donosi u naš svijet Boga, donosi Isusa. Marta se osjeća usamljeno u svojem poslu – ona sve pripravlja za goste, pripravlja za Isusa. Ponekad treba sjesti do Isusovih nogu. Usamljenost može zadesiti i svećenika ako redovito ne sjeda do Isusovih nogu i sluša njegovu riječ. Inače smo izgubljeni. Kod njegovih nogu shvatit ćemo da svećeništvo ima smisla! Ovaj odlomak Evanđelja ne spominje njihovog brata Lazara. A upravo na njemu se Isus proslavio, njega je uskrsnuo. I tu je slika svećenika koji ostaje u sjeni Kristovoj.”

Na kraju se obratio mladomisniku: „Dragi mladomisniče, Krist te šalje kao što je njega poslao Otac da ideš i naviještaš Radosnu vijest svim narodima, da u ovaj naš svijet, ispunjen nemirom i strahom, donosiš Boga, baš kao što je Marta dovela Isusa u svoj dom. Vjerujem da i ti danas, dok stojiš pred tim Kristovim poslanjem, osjećaš određenu dozu treme jer si svjestan rizika da poslanje koje ti je Krist povjerio lako možeš pretvoriti u svoje poslanje te njegovo svećeništvo u svoje svećeništvo. Stoga, od mnoštva želja danas za tebe, izdvajam i molitvom pratim onu da nikada ne zaboraviš – poput Marije – svakodnevno se spuštati do nogu Isusovih kako bi zauvijek ostao – poput Lazara – u sjeni Kristovoj. Jedino ćeš tako biti i ostati Kristov svećenik.“

Svečano euharistijsko slavlje pjevanjem je pratio mješoviti zbor „Bl. Alojzije Stepinac“, pod ravnanjem prof. Jana Valenćika i s. Branke Čutura. Na kraju misnog slavlja mladomisnik je uputio svoju zahvalu svima koji su na bilo koji način pomagali na njegovom putu do svećeništva, osobito roditeljima koji su uvijek bili podrška. Nakon zajedničkog mladomisničkog blagoslova, slavlje je završilo pojedinačnom podjelom mladomisničkih blagoslova. Duhovna priprava za mladomisničko slavlje bila je trodnevnica koja se slavila u četvrtak, petak i subotu uoči mlade mise.

Tekst: Mira Bošnjaković / Fotografije: Foto & Video “M” Đakovo; Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

 

18 07 mlada misa Nikolic 02

 

18 07 mlada misa Nikolic 03

 

18 07 mlada misa Nikolic 04

 

18 07 mlada misa Nikolic 05

 

18 07 mlada misa Nikolic 06

 

18 07 mlada misa Nikolic 07

18 07 mlada misa Nikolic 13

 

 

18 07 mlada misa Nikolic 14

 

18 07 mlada misa Nikolic 15

 

Radio Marija

22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.