25 godina Radio Marije

Župa Sela 2022 11
Župa Sela u petak, 22. srpnja svečano je proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Marije Magdalene. Svečano misno slavlje predvodio je župnik iz Kutine preč. Vladimir Hren u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Dragutinom Papićem, dekanom i župnikom iz Odre preč. Sašom Jozićem, župnikom iz Martinske Vesi vlč. Ivanom Šimunovićem i župnikom iz Žažine vlč. Ilijom Piličićem, a tijekom mise ispovijedao je mladomisnik vlč. Darijo Stanković.

U homiliji preč. Hren se prisjetio godina službe na ovoj župi izrazivši veliku radost što je dobio priliku doći i vidjeti ljude kojima je 14 godina od 1987. bio župnik. Progovorivši o zaštitnici župe Mariji Magdaleni istaknuo je kako u evanđeljima ne piše mnogo o njoj, tek da je bila jedna od žena koje su slijedile Isusa i dvorile ga svojim dobrima. „Bila je žena koju su zvali Marija iz Magdale, malog gradića na zapadnoj obali Galilejskog jezera oko 5 km sjeverno od Tiberijade. Isto tako kažu evanđelja Luke i Marka da je Isus iz nje istjerao sedam zloduha. To može značiti i opsjednutost đavlom, ali i tjelesnu i duševnu bolest i bol koju je ona trpjela. Kod evanđelista koje zovemo sinopticima spominje se kao prva iz skupine žena koje su iz daljine promatrale razapinjanje Isusa i koje su sjedile nasuprot grobnice kada su ga polagali u grob. Govore nam kako su se u ranu zoru vratile u grobnicu kako bi miomirisima pomazale Isusovo tijelo. Tada im je anđeo rekao da je Isus uskrsnuo te neka idu i kažu to učenicima. Sv. Ivan nam daje iste informacije uz male preinake. Marija Magdalena je uz Isusovu majku podno križa, a rano prvog dana u tjednu ona dolazi do grobnice, vidi da je kamen s ulaza maknut i odlazi to reći Petru, misleći da je netko ukrao Isusovo tijelo. Plačući se vratila do groba i tamo sretne Isusa koji joj naloži neka ide i kaže učenicima da odlazi u očev dom. To je njezina slava i zato se u istočnim crkvama naziva jednaka apostolima, a zapadna crkva za nju kaže da je apostol apostola“, podsjetio je propovjednik.

U nastavku pozvao je okupljene vjernike da budu hrabri u svojoj vjeri poput Marije Magdalene. „Svi bi trebali biti poput nje nakon obraćenja. To znači trajno i jasno predati se Bogu. Žaliti zbog svojih grijeha i dobiti oproštenje. Možda ponekad zaključimo da je grešnicima to lakše, nitko ih ne mora osvjedočivati u njihov grijeh. Znači li to da bi trebali pasti do dna da bi se osvjedočili u grijeh kako bismo prihvatili Krista? Sigurno ne! Grijeh čovjeka razara iznutra, puno više nego što to čovjek može pretpostaviti… Prepoznati svoju grešnost i predati se Bogu možemo jedino pod utjecajem Duha Svetoga. Jedino Božja dobrota može nas dovesti do pokajanja kao što je dovela i Mariju Magdalenu i nije potrebno pasti do dna da bi se osvjedočili o našoj grešnosti“, rekao je preč. Hren te zaključio kako je poput Marije Magdalene jedino bitan naš susret s Kristom u kojem mi postajemo njegovi učenici koji svjedoče o Božjoj ljubavi.
Na kraju slavlja koje je animirao Zbor mladih, okupljene je pozdravio preč. Papić posebno zahvalivši svima koji su svojim trudom doprinijeli svečanosti ovog dana.

Večernje slavlje predvodio je mladomisnik Kristijan Pezić, a prije večernje mise u dvorištu pastoralnog centra, KUD Radost iz Sela sa svojim gostima izveo je prigodan kulturno-umjetnički program.

 

Izvor: Mediji Sisačke biskupije


Radio Marija

15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba
15:15 Krunica – Otajstva svjetla
15:45 Mali koncert

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Adventska hrabrost brata Andrije - Biblijski pogled na lik Andrije, Kristova apostola

Početak Došašća obilježava blagdan apostola Andrije, jednoga od dvanaestorice “stupova” Crkve, Gospodinovih izabranika. “Andrijin križ” – dobro...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.