k1 scaled

Radosno raspoloženje prožeto atmosferom iščekivanja obilježilo je 24. srpnja nedjeljno liturgijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Krnjevu.

Uz susret s Gospodinom, vjernici su imali priliku svjedočiti i uvođenju u službu župnika fra Petra Cvekana. Fra Petar Cvekan, naime, pripada franjevačkoj provinciji Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, te je imenovan župnikom nakon što su župom upravljali braća franjevci provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru punih 75 godina, i posljednjim župnikom, fra Tomislavom Šankom.

Na početku mise je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić zahvalio Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima i fra Tomislavu Šanku te mu zaželio Božji blagoslov u službi provincijala, koji su ovu Župu vodili od njezinog osnivanja brinući se za njezine materijalne, duhovne i pastoralne potrebe, a zatim pozdravio župnika fra Petra Cvekana.

U propovijedi je vjernicima poručio da se život kršćanina prvenstveno očituje kroz molitvu. Kršćani su oni koji svakodnevno mole, traže bez prestanka. Kao i kod Isusa, i kod nas treba postojati trajna povezanost s Ocem. Isus svoje učenike uči moliti. Kakva treba biti molitva? Molitva nisu samo izgovorene lijepe riječi. Na prvom mjestu treba biti stav povjerenja, moći reći Gospodinu: ‘Budi volja tvoja.’“, rekao je mons. Uzinić.

k2 scaled

Pored uvođenja u službu novoga župnika, fra Petra Cvekana, toga dana obilježen je i 2. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, a kojega je 31. siječnja 2021. godine utemeljio papa Franjo. Tim povodom mons. Uzinić je rekao da ono što bake i djedovi uvijek mogu svjesno darovati jest – molitva. Starija dob je vrijeme podnosti, dar drugoga života. Na aktivno življenje starije dobi propovjednik je ohrabrio vjernike rekavši: „Starije osobe trebaju živjeti aktivno i sakramentalno, čitajući Sveto Pismo, sudjelujući u slavlju sakramenata i molitvi, kao i obiteljski. Stariji mogu naučiti nas mlađe kako se brinuti za svijet.“

Povezavši događaje uvođenja u službu župnika i Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, vjernicima župe sv. Nikole Tavelića je poručio da svijet se nastavlja na starijima, a mlada osoba može nastaviti nadograđivati, ukoliko je ‘ukorijenjena’, ukoliko ‘ima korijenje’. Tako je i fra Petar došao k vama, da bi nastavio gdje su prije njega stvarali i fra Tomislav, i svi župnici prije njega. Tako se živi i geslo Sinode: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, poručio je propovjednik.

Nakon propovijedi, fra Petar Cvekan pred nadbiskupom koadjutorom izgovorio molitvu Vjerovanja, dao obećanje vjernosti Crkvi i obnovio redovničke zavjete.

k3 scaled

Fra Petar Cvekan rođen je 1970 godine. Godine 1999. stupa u postulaturu Hvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, prve redovničke zavjete polaže 2001. godine, a doživotne zavjete 2004. godine. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 2006. godine.

Na kraju misnog slavlja dosadašnjem župniku, fra Tomislavu Šanku vjernici su zahvalili za sve što je učinio za župnu zajednicu i zaželjeli mu da ga na njegovom putu prati Duh Sveti. Novom su župniku, fra Petru, zaželjeli dobrodošlicu i iskazali veselje nadolazećoj suradnju.

Također i sami župnici, fra Tomislav Šanko i fra Petar Cvekan obratili su se vjernicima na kraju misnog slavlja izrazivši svoje zadovoljstvo suradnjom.

Fra Tomislav je poručio da na promjenu uprave provincija sv. Jeronima i sv. Ćirila i Metoda Župom treba gledati u smislu suradnje. Mi ćemo i dalje surađivati zajedno kako bismo doprinijeli rastu ove župne zajednice, rekao je fra Tomislav.

k44 scaled

Fra Petar je pozdravio vjernike i sam se kratko predstavio vjernicima sljedećim riječima: „Jednostavan sam čovjek, kao svećenik ću vam uvijek biti na raspolaganju. Tu sam za vas, za vas živim. Dobro smo započeli, radujem se nastavku suradnje u budućnosti.“

Na kraju, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić je fra Petru zaželio blagoslov u njegovoj službi ističući da je on tu zbog vjernika i pozivajući vjernike na suradnju s njim.

(E.M.)

 Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
08:45 Glazba
09:00 Škrinjica-čuvarica - ur. i vod.: Božidar Biondić
09:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.