20220726 Peljeski most screenshots 01 min

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović blagoslovio je novoizrađeni Pelješki most na svečanosti otvorenja u utorak 26. srpnja, a zvona svih crkava Dubrovačke biskupije zvonjavom u 20 sati pozdravila su izgradnju ovog važnog infrastrukturnog projekta za jug Hrvatske te samim tim i za vjernike ovog kraja. Svečano otvorenje mosta upriličeno je na odmorištu Komarna, a blagoslov na početku mosta.

„Radujemo se ovom divnom zdanju“, kazao je dubrovački biskup te podsjetio kako je najveći, najpoznatiji živući most bio sv. Kristofor koji je s jedne obale na drugu nosio ljude na svojim ramenima. „Mostovi nose, mostovi su korisni. Zato je izgrađen ovaj most koji spaja Lijepu Našu u jednu cjelinu. Dok molimo Gospodina da blagoslovi sve nas, sve one koji su se trudili i ugradili sebe, u prvom redu naše pretke i branitelje koji su nam osigurali slobodu, molimo Gospodina da ovo djelo bude dar sviju nas onima koji dolaze.“

U pratnji biskupa bio je generalni vikar mons. Ivica Pervan.

Biskup Glasnović je toga dana u izjavi za Hrvatski katolički radio rekao da je Vlada Republike Hrvatske pozvala Crkvu, odnosno splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu da blagoslovi most na otvorenju. Međutim, nadbiskup je rekao da most više pripada Dubrovniku i zove se Pelješki pa je zamolio biskupa Glasnovića da ga blagoslovi, iako se polovina mosta nalazi na području Splitsko-makarske nadbiskupije, a polovina na području Dubrovačke biskupije.

„Mi smo vjernici. Isus Krist je jedini posrednik između Boga i ljudi. On je most koji spaja nebesko i zemaljsko, ljudsko i božansko. On je sakrament spasenja. Pa onda je most i poziv na povezanost, otvorenost, susret, blizinu. Ja sam i u svoj grb stavio most upravo zato što je Krist posrednik. Zato je najvažnije da nam ništa u životu ne bude važnije od Krista“, rekao je mons. Glasnović o simbolici mosta.

Zahvalio je svima koji su sanjali te most pretvorili u stvarnost uz Božji blagoslov koji je prethodio i pratio njegovo ostvarenje. „Nekad nam se čini da smo nemoćni, nekad nam se čini da treba mnogo vremena, ali se ostvarilo“, dodao je.

Podsjetio je također i na one koji su u most ugradili krunicu te postavili „Stepinčeve“ anđele na obje strane koje most povezuje, te je zahvalio svima, i znanima i neznanima.

Pelješki most će napokon povezati dva kopnena dijela teritorija Republike Hrvatske. „Ne samo da trebamo nego smo i dužni voljeti svoju Domovinu“, istaknuo je stoga biskup. „Ljubav je od Boga. Svaki koji ljubi Boga, ljubi i bližnjega, a onda i Domovinu. To je nešto prekrasno – time se ostvarujemo i uspijevamo, jer, i zovemo ju Lijepa Naša. Ona hrani nas i naše biće, a i svi ljudi koji žive u Lijepoj Našoj. Pa je zato prekrasno da se teritorij ujedinio. Ali još važnije je – jer će proslava i blagoslov kao događaj proći – da se blagoslov protegne na cijeli naš život, da tako volimo Domovinu i po našim djelima i po našoj molitvi“, naglasio je.

Kod jednog od anđela piše jedan od Stepinčevih poticaja: „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači.“ „Nekad mislimo da smo nemoćni, da ne možemo mnogo učiniti, ali mnogo može molitva pravednikova“, poručio je biskup Glasnović. Dodao je da se uz molitvu, Domovinu i ljude voli i zauzimanjem, radošću i blizinom.

Tekst: A.T.

Foto: screenshots

Preuzeto s: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
08:45 Glazba
09:00 Prigodna emisija
09:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.