25 godina Radio Marije

Kardinal Vinko Puljic predvodio misu u Bistrincima na blagdan sv. Joakima i Ane 2022 6

Župa sv. Josipa Radnika u Belišću, koju vodi franjevci trećoredci glagoljaši, i ove je godine 26. srpnja svečano proslavila blagdan sv. Ane i Joakima u Svetištu svete Ane na Dravi u Bistrincima. Bila je to ujedno i proslava 225. godišnjice toga Svetišta. Svečano misno slavlje predslavio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru.

Kardinal Vinko Puljic predvodio misu u Bistrincima na blagdan sv. Joakima i Ane 2022 2

U svojoj propovijedi kardinal Puljić je pozvao okupljene vjernike da mole zagovor svetih Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, kako bi znali vrednovati život. „Nalazimo se u jednom čudnom ozračju. S jedne strane ćemo, i pravo je, žaliti kako ljudi stradavaju od rata, požara, potresa. S druge strane ćemo stvarati propagandu da treba ubiti nerođeno dijete. I stvorila se takva klima da ne smiješ drugačije misliti, inače nisi normalan. Hvala dragom Bogu da još ima dobrih žena, hrabrih žena koje se ne boje života i istinski surađuju sa mužem kao i muž sa ženom. Društvo pada ili raste dostojanstvom žene i majke. Mi danas živimo u jednom društvu koje želi uništiti obitelj i ne samo to neko da više ne znaš tko je muško tko je žensko. Ja vam ovdje otvoreno kažem, tko god donosi zakone protiv Božjeg zakona, ne treba ga slušati! Božji je zakon iznad svih. Nema te politike, države i banke koja je jača od Božjeg zakona, jer je njegova zadnja riječ. Želim probuditi našu svjesnost da molimo ove svete roditelje, Joakima i Anu, da nam isprosi svetih roditelja”, rekao je kardinal Puljić te nastavio: „Na poseban način bih htio ohrabriti ovaj narod da zna voliti život, a za život se treba znati žrtvovati. Ništa se ne može uspješno napraviti ako se nećemo napatiti, ako želimo pošteno živjeti. Žrtva uključuje i praštanje a na poseban način život roditelja u ljubavi. Kako ćeš dijete odgajati ako nema ljubavi između roditelja? Dijete, pa i svaki cvijet kažu znanstvenici, odgovara na ljubav. No, voliti dijete ne znači razmaziti ga nego mu pomoći da razlikuje dobro i zlo.”

Kardinal Vinko Puljic predvodio misu u Bistrincima na blagdan sv. Joakima i Ane 2022 8

Pri kraju propovijedi je rekao: „Zato kad netko govori da voli i svoj narod neka zna da se narod voli njišući kolijevku, zemlja je onoga tko po njoj hoda.” Zaključno se osvrnuo i na vrlo važnu ulogu očeva jer „kako će dijete Boga doživjeti dobrim ocem ako tako rijetko doživljava svoga oca?”. Na kraju mise, kardinal Puljić je podijelio tradicionalni blagoslov djeci, roditeljima i obiteljima.

Kardinal Vinko Puljic predvodio misu u Bistrincima na blagdan sv. Joakima i Ane 2022 11

Usmena predaja govori da je Drava na bistrinačku obalu izbacila sliku svete Ane koja je zatim odnešena u obližnju crkvu svetog Stjepana, ali se pronađena slika čudom vratila na mjesto pronalaska. Nakon što se čudo ponovilo nekoliko puta, mještani su povjerovali da je želja svetice da joj se upravo na tom mjestu podigne svetište, što je i učinjeno. Bistrinčani su sazidali prekrasan poklonac u obliku stupa gdje su smjestili sliku svete Ane. Poklonac je izgrađen kao poticaj i izraz pobožnosti, te postaje mjesto predaha i molitve za sve posjetitelje. Svetište, danas staro 225 godine, smješteno uz obalu rijeke Drave između šume i nepreglednih polja, omiljeno je mjesto mira i molitve u Bistrincima, gdje su tijekom povijesti zabilježena brojna čuda i ozdravljenja. Tijekom ovogodišnjih trodnevnih svečanosti, susreta i misnog slavlja, Svetište svete Ane posjetilo je nekoliko tisuća hodočasnika iz svih dijelova Slavonije i Baranje. Prema legendi, sv. Ana bila je nerotkinja ali je Bog uslišio njene molitve i zbog toga ovo mjesto često posjećuju i bračni parovi koji mole od Boga dar djece.

Kardinal Vinko Puljic predvodio misu u Bistrincima na blagdan sv. Joakima i Ane 2022 13

Fra Marko Neretljak, TOR, gvardijan samostana i župnika Župe svetoga Josipa Radnika u Belišću zahvalio je uzoritom kardinalu Puljiću na odazivu da predslavi misu i upućenim riječima ohrabrenja okupljenim vjernicima. 

Svečanu misu pjesmom je uveličao domaći župni zbor Župe sv. Josipa Radnika iz Belišća.

 

Kardinal Vinko Puljic predvodio misu u Bistrincima na blagdan sv. Joakima i Ane 2022 14

 

Kardinal Vinko Puljic predvodio misu u Bistrincima na blagdan sv. Joakima i Ane 2022 15

 

Kardinal Vinko Puljic predvodio misu u Bistrincima na blagdan sv. Joakima i Ane 2022 17

Preuzeto s: Đakovačko-osječka nadbiskupija
Marko Grgić / foto: Facebook Župa sv. Josipa Radnika Belišće

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Adventska hrabrost brata Andrije - Biblijski pogled na lik Andrije, Kristova apostola

Početak Došašća obilježava blagdan apostola Andrije, jednoga od dvanaestorice “stupova” Crkve, Gospodinovih izabranika. “Andrijin križ” – dobro...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.