15.8.2022.
U samoborskom kraju Blaženu Djevicu Mariju od davnina se štuje kod samoborskih fratara, pa je središnja proslava njezinog blagdana održana u crkvi njezinog Uznesenja na nebo, gdje je misno slavlje predvodio fra Josip Ivkić, pomoćnik odgojitelja bogoslova Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda. Prije 10-ak godina bio je postulant u ovdašnjem franjevačkom samostanu. S njim su suslavila njegova franjevačka braća fra Željko Janjić i fra Vatroslav Frkin.

 Velika Gospa u Samoboru 1

Kod samoborskih fratara skupilo se mnoštvo vjernika i štovatelja Blažene Djevice. Kako je na kraju misnog slavlja zamijetio gvardijan samostana fra Željko Janjić, ni skele u crkvi nisu bile prepreka okupljanju vjernika. Pritom je ustvrdio da se ova crkva, na mjestu stare gotičke crkve u Polju iz 17. stoljeća, gradila 10 godina, od 1723. do 1733. te dodao kako se nada da će njezina obnova uslijed posljedica od potresa, a nakon istražnih radova, završiti ako ne prije, a onda bar za 20 godina.

 Velika Gospa u Samoboru 2

Fra Josip Ivkić je propovijedajući dobrim dijelom svjedočio i o svom životu u vjeri. "Marija, koja je i dušom i tijelom uznesena na nebo, danas nam poručuju da i mi trebamo svoje poglede upraviti prema gore jer je smrt ionako samo usmjerenost prema nebu koju istovremeno prihvaćamo s dozom tajne i straha", rekao je propovjednik i dodao: "Nebo je i naša točka stizanja, a Marija za svakog od nas siguran znak nade, koja na scenu povijesti spasenja ulazi u trenutku u kojemu dopušta Bogu da uđe u njezin život."

"Dopustimo mu i mi da zahvati sve pore našeg srca jer ćemo tako i mi moći ulaziti u živote drugih i postati nositelji evenđeoske radosti, pravi suradnici spasenja i učenici Kristovi", rekao je na tragu evenđelja, koje govori o susretu Marije i njezine rođakinje Elizabete, fra Josip Ivkić.

Velika Gospa u Samoboru 3 

"Marija je simbol i punine ženstvenosti, i punine majčinstva, i punine ljepote, i punine predanja i punine ljubavi", izrekao je u svojoj homiliji fra Josip i zapitao sve je li moguće živjeti evanđelje bez da dođemo do njega preko Marije? Posebno se osvrnuo na Marijino majčinstvo ustvrdivši da ni jednom djetetu nije jednostavno odrastati bez majke čija ljubav poravnava staze i čini mogućim i teške stvarnosti života. "Kao što je Bog pozvao Mariju da bude Majka Njegova Sina, tako ju je i Njezin Sin pozvao da bude Majka svakoga od nas", rekao je fra Josip Ivkić dodavši da je ono što je najbliže i najsličnije njezinom majčinstvu Crkva, ali ne Crkva kao slika Marije jer je Marija slika Crkve. "Da bi Crkva funkcionirala kao Crkva treba se trajno nadahnjivati Marijom i zato je danas Marija uznesena na nebo ponovno slika te iste Crkve i njezine konačne sudbine, kada će biti posve sjedinjena duhom i tijelom sa svojim Zaručnikom Kristom", zaključio je fra Josip Ivkić.

 Velika Gospa u Samoboru 4

Na kraju bogoslužja dugo je trajao zavjetni obilazak vjernika oko glavnog oltara, ispred dojmljive i monumentalne iluzionističke freske slovenskog majstora Franje.

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija - Edi Kirschenheuter

Radio Marija

17:00 Radio drama - ovoga mjeseca poslušajte monodramu dominikanke s. Barbare Bagudić „Ozana ili biti s Bogom dovoljno je za sreću“ koju je za radio pripremila i režirala prof. dr. sc. Sanja Nikčević
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.