U župi Uznesenja Marijina u Jelsi na Hvaru u ponedjeljak, 15. kolovoza, svečano je proslavljena svetkovina zaštitnice Velike Gospe. Nakon prijepodnevnih misa koncelebrirano misno slavlje predvodio je križevački vladika mons. Milan Stipić.

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Jelsi. Snimio Stipo Marcinkovic 17 678x381

Koncelebrirali su generalni vikar Hvarske biskupije i župnik Jelse don Stanko Jerčić, hvarski dekan i župnik don Toni Plenković, župnik Vrisnika i Pitava don Robert Bartoszek i varaždinski đakon Ivan Karlić. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi jelšanskog župnog zbora „Svete Cecilije“ pod ravnanjem i orguljskom pratnjom povjerenika za liturgijsku glazbu Hvarske biskupije maestra Slavka Reljića koji je s tim zborom i dječji župnim zborom „Slavuji“ na uočnicu župne svetkovine održao prigodni koncert. U misnom slavlju i procesiji sudjelovalo je mnoštvo vjernika Jelse i župa otoka Hvara. Među njima je bilo domaćih i inozemnih turista.

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Jelsi. Snimio Stipo Marcinkovic 9 1024x635

Nakon don Stankovog pozdrava i vladika Stipić je sve pozdravio, osobno i uime grada Križevaca i svoje Križevačke eparhije. Pošto je Evanđelje dana pročitano i na staroslavenskom jeziku podsjetio je da su ga na tom jeziku slušali hrvatski knezovi, poput Višeslava, i kraljevi kao Tomislav i Zvonimir. „To je svjedočanstvo koliko su kroz stoljeća kršćanska vjera, mentalitet i način kršćanskog razmišljanja bili utkani u dubinu duše našeg hrvatskog naroda“, rekao je vladika Stipić.

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Jelsi. Snimio Stipo Marcinkovic 7 1 1024x632

Pojasnio je kako je Velika Gospa dan završetka Marijinog zemaljskog života; dan njezinog uskrsnuća i uznesenja na nebo, a Mala Gospa je dan početka njezinog života, dan Marijinog rođenja. „Presveta Bogorodica Marija je sav svoj život dala Bogu i rodila Božjega Sina, Spasitelja ljudskoga roda, Isusa Krista. Stoga Bog nije za nju odredio trulež i raspadanje u grobu, nego je odredio da bude uznesena na nebo dušom i tijelom. U Jeruzalemu postoji njezin grob, ali nje tamo nema, jer je uskrsnula kao i njezin sin Isus. Ona je primjer što biva s onima koji su Božji. Katolička Crkva je u vrijeme pape Pia XII., točno prije 42 godine, proglasila dogmu, tj. vjerovanje da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Papa Franjo u svojim se katehezama često osvrće na Presvetu Bogorodicu Mariju. Tako se osvrće na Marijinu ikonu u Bariju, u svetištu svetoga Nikole. Ikona prikazuje Isusa i Mariju. Marija se nalazi na Isusovoj lijevoj ruci. A desnom rukom Marija ukazuje na Isusa. S tim želi reći: ‘Ovo je Put, Istina i Život’. Na ikoni Isus drži otvorenu knjigu u kojoj na prvoj stranici piše: ‘Ja sam Put, Istina i Život’.

Ta ikona pokazuje da je glavni moto, središte kršćanske vjere i života Isus, a Marija svojim životom, primjerom, jednostavnošću i skromnošću pokazuje put k tom središtu. Postoje još dvije vrste ikona. Jedna vrsta se zove galaktotropuza. To su ikone na kojima Marija svojim mlijekom hrani svoje dijete Isusa. S tim se naglašava velika važnost majčinstva i obitelji čije dostojanstvo treba biti sveto. Treća vrsta ikona zove se umiljenje kao najnježniji izraz ljubavi između Isusa i Marije koji se međusobno grle i dodiruju obrazima. Ne smijemo zaboraviti da Marija predstavlja cijelo čovječanstvo. Isusov odnos prema Majci Mariji je Njegov odnos prema svakome od nas i svakom čovjeku, prema svima nama i cijelom čovječanstvu. Ljubav između Isusa i Marije je ljubav između Boga i čovječanstva. Marija, dakle, ne samo da pokazuje nama na Isusa nego nam pokazuje njegov odnos, Božji odnos prema nama. Papa Franjo kaže: ‘Gledajući Mariju vidimo kako je poniznost put koji vodi u nebo. Ona nam poručuje da smo stvoreni za velike radosti s nebesa“, rekao je vladika Stipić.

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Jelsi. Snimio Stipo Marcinkovic 12 1024x615

Potom je vladika Stipić spomenuo Međugorje „gdje sve više i više hodočasnika dolazi i gdje se događaju najintimniji susreti između čovjeka i Boga, kroz obraćenje, ispovijed i pokajanje. A to je danas i za nas jako važno. Kroz to svetište svijetu se pokazuje lice hrvatskog naroda; njegova vjera i ljubav prema Bogu, Isusu i Mariji. Papa Franjo poručio je mladima na ‘Mladi Festu’: ‘Ne bojte se ići Isusu u susret. On je jedini Gospodin koji nudi okrjepu i mir. Slijedite primjer njegove i naše Majke Marije u njezinoj ljubavi i poniznosti“, naveo je vladika Stipić.

„Crkva ukazuje na to kako su obitelj i majčinstvo nešto dostojanstveno i sveto. Imamo primjer Isusa koji je bio poslušan Majci Mariji i svetome Josipu. On koji je sve stvorio i sve nadgleda biva poslušan svojoj Majci. To je savršen primjer Božje savršenosti. S tim Bog pokazuje koji su ideali ne samo kršćanstva nego i ljudskosti, a to su ljubav i poslušnost prema svojoj majci. Tko nauči voljeti svoju majku i svoju obitelj i bude poslušan svojoj majci, taj će biti dobar i pošten i svet čovjek. Nije slučajno prva zapovijed koja se odnosi na čovjeka: ,Poštuj oca i majku, ako želiš da ti dobro bude na zemlji“, napomenuo je Vladika.

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Jelsi. Snimio Stipo Marcinkovic 2 1024x652

Istaknuvši važnost obitelji kao slike Crkve, Crkve u malom, i skladnih odnosa u njoj vladika je rekao: „Otac je kao svećenik koji sa svojom obitelji za stolom, poput svećenika na oltaru dijeli kruh svojoj obitelji i poučava djecu. Majka je tu poput Marije da odgoji svoju djecu“. Spomenuvši nevolje poput pandemije i rata u Ukrajini napomenuo je kako se čovjek jako promijenio. „Ljudi su postali egoisti. Ekonomska, moralna ili duhovna situacija može postati još teža i gora. U takvoj situaciji, koju mi sami ne možemo izmijeniti, mi kršćani možemo u slučaju nevolje biti jedni drugima bliski, jedni drugima pružiti ruku, da se međusobno čuvamo i potpomažemo. Tako su prvi kršćani pokazali najveći žar i radost u međusobnom pomaganju. A oni koji nisu bili kršćani vidjeli su da su kršćani sasvim drukčiji od ostalih. Stoga i mi u potrebama i nevoljama budimo jedni drugima braća“, preporučio je vladika Stipić.

„Braćo i sestre neka Vas Majka Marija prati svojim zagovorom i neka vam u vašem životu donese obilje radosti koje spominje papa Franjo govoreći da smo stvoreni za velike radosti s nebesa, radosti koje dolaze od Boga“, zaključio je vladika Stipić.

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Jelsi. Snimio Stipo Marcinkovic 19 1024x623

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Jelsi. Snimio Stipo Marcinkovic 23 1024x607

Nakon misnog slavlja članovi Bratovštine Presvetog Sakramenta s Gospinim kipom su predvodili veličanstvenu procesiju koja je prošla ulicama Jelse. Kao i na misi i u procesiji su sudjelovali ministranti i ovogodišnji prvopričesnici sa svojim roditeljima. Zbor „Svete Cecilije“ započinjao je pjevanje Gospinih pjesama, a Mara Rimac molitvu krunice. Procesija je završena pred Gospinom crkvom gdje je don Stanko svima srdačno zahvalio, osobito načelniku Nikši Peronji za sve ono što čini župi Jelsa. Vladika Stipić je župniku don Stanku darovao ikonu Presvete Bogorodice i blagoslovio sudionike slavlja koje je završeno hrvatskom himnom.

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Jelsi. Snimio Stipo Marcinkovic 31 1024x639

Proslava svetkovine Velike Gospe u Jelsi bila je ujedno i završno slavlje 250. obljetnice dolaska Gospina kipa u Jelsu koje je počelo s prošlogodišnjom Velikom Gospom i za koje se župa Jelsa na razne načine pripremala mnoštvom duhovnih i kulturnih sadržaja.

Izvor: IKA

Radio Marija

21:01 Prigodna emisija – u čast Gospi od Karavaja
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VII. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 7. DAN POHODILA ME...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.