IMG 5784
Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza obitelji s brojnom djecom iz župa Požeške biskupije dvanaesti puta hodočastile su u Voćin. Euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević. Na početku je u ime svih nazočnih vjernika biskup uputio pozdrav Gospi Voćinskoj, preporučujući njezinu zagovoru obitelji s brojnom djecom koja su joj danas došle iskazati svoje poštovanje. Pozdravljajući zatim okupljene hodočasnike, biskup je istaknuo kako nam je u Marijinu uznesenju Bog dao da unaprijed u vjeri prepoznamo što je naša konačna sudbina po Isusovu djelu na križu i njegovu uskrsnuću. Izrazio je divljenje Marijinoj veličini, njezinom posvemašnjem povjerenju u Boga kojim je služila Isusu Kristu i našem spasenju. Spomenuo je kako u svakoj majci i ocu koji drže u naručju svoju djecu vidi Mariju koja drži Isusa na rukama, među ostalim i na svojoj voćinskoj slici, i služi životu žrtvom ljubavi.

IMG 5691

Započinjući homiliju, biskup je kazao kako gledajući danas brojne obitelji u Voćinu pita se tko su one Bogu? Naime, kad odgovorimo tko su one Bogu, tada točno kažemo i tko su one nama. Ustvrdio je kako se usudi reći da su one Bogu ono što mu je bila Blažena Djevica Marija. Spomenuo je hvalospjev što ga je Elizabeta izrekla Mariji u današnjemu evanđelju: “blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina”. Susrećemo se ovdje s određenim nesporazumom, istaknuo je biskup, jer po našim ljudskim mjerilima netko je blažen kada je moćan, ima društveni ugled, materijalno bogat. Međutim, Elizabeta hvali Mariju zato što je povjerovala Bogu! To je izazov, ne samo za onda, nego i za danas, zaključio je biskup. Naime, kad polazimo od vjere, ulazimo u svijet Božjih mogućnosti. Po Mariji se u tome smislu događa ono što Bog može i hoće.

Biskup je potom upitao što mi to u Hrvatskoj možemo i hoćemo. Je li to ograničeno samo na ljudske mogućnosti, pa se vrtimo u nekoj našoj neslobodi te ne uspijevamo ostvariti niti ono što dolazi iz naših mogućnosti. Ali kada se oslobodimo isključivo naših životnih koncepata, te se usudimo s Bogom razmišljati i djelovati, ulazimo u svijet njegovih mogućnosti. Biskup je istaknuo okupljenim obiteljima s brojnom djecom kako su one upravo taj dio Hrvatske koji se nije ograničio na neke ljudske pristupe životu, te u slobodi koja vjeruje Bogu smatraju smislenim primiti u svom braku brojnu djecu.

IMG 5644

Zahvalio je što su na Marijinu tragu pronašli smisao svoga života u braku i obitelji. U susretu s Elizabetom Marija čuje njezinu pohvalu blaženih koji vjeruju, i na to odgovara pjesmom malenog čovjeka, koji ne vjeruje sebi i svojoj samodostatnosti, nego Bogu i njegovoj moći: “veliča duša moja Gospodina, što pogleda na neznatnost službenice svoje”. Marija je shvatila kako Bog ne može ostvarivati svoje naume po onima koji nemaju za njega vremena, a još manje za njegove projekte o nama ljudima, te se bave samima sobom i jedni drugima ali na pogrešan način. No, Bog uspijeva s malenima poput Marije i obitelji koje se bave životom, djecom, odgojem, kazao je biskup nazočnim supružnicima. Dodao je da roditelji svojom ljubavlju i žrtvom ugrađuju u djecu i u Hrvatsku Božju sadašnjost i budućnost, i upravo je u tom njihova veličina i dostojanstvo. Bog je pogledao na vašu malenost i s njome gradi svoj veliki naum o životu, o vječnosti, zaključio je biskup.

IMG 5737

Potom je kazao kako bi se po rečenome moglo učiniti da nema poteškoća u njihovu životu. No, jasno je da ima, jer i Marijin život bio je ispunjen poteškoćama. Njezin sin Isus za kojeg je živjela, bio je prezren od ljudi, razapet i ubijen. Pod tim teškim teretom križa Marija je mogla posumnjati i povjerovati da je Bog izgubio bitku, i da je njegov naum propao. Ali i pod križem odjekuje u svoj snazi istina Elizabetinih riječi “blažena ti što povjerova”. Takvi su i vaši križevi, rekao je biskup obiteljima, te ih je ohrabrio da nikada ne posumnjaju kako se i kroz poteškoće njihova života ostvaruje Božje djelo. Potaknuo je neka u takvim situacijama pogledaju Mariju i obnove se u istini da Bog kroz poteškoće i križeve kuša koliko smo mu vjerni.

Polazeći od naviještenog ulomka iz Poslanice sv. Pavla biskup je kazao kako on tumači Korinćanima da život nije ono kako mi ljudi gledamo, nego ono što je Bog ostvario u Isusu Kristu. On je Božji i Pavlov argument o životu. Kada promatramo čovječanstvo i trenutačni rat u Ukrajini s pravom se pitamo do kamo može ovaj svijet stići, nastavio je biskup. Ustvrdio je da svijet kroz opredjeljenja za zlo i gubitništvo ne može stići do uspjeha i smisla, ali može po onom što je Bog ostvario u Isusu Kristu i njegovu križu, kojim je razorio moć zla i pobijedio smrt. Rekao je okupljenima kako i oni u svom braku ljubavlju razaraju moć zla i smrti. Svojim opredjeljenjem za život, nisu suradnici samo zemaljskog, nego i vječnog života. Na taj način svaka obitelj je znak pobjede života.

IMG 5622

Povezano s naviještenim prvim čitanjem iz Knjige otkrivenja sv. Ivana apostola, biskup je ustvrdio kako smo slušali o slici onoga što će se na kraju vremena zbiti. Sveti pisac svjedoči da u viđenju darovanu od Boga vidi ishod borbe koja postoji između Zmaja, protivnika života i Boga ljubitelja i saveznika života. Bog nije ravnodušan prema djelu Zloga, ne ide u bitku protiv nekoga zavarana Zlim, nego ljubavlju krvlju posvjedočenom u Isusu Kristu, koja je pobijedila smrt i zahvaća one koji mu vjeruju. Biskup je kazao kako smo čuli o ženi koja ima dvanaest zvijezda oko glave i mjesec joj pod nogama. To je prikaz ponajprije Crkve, gdje dvanaest zvijezda podsjeća na dvanaest izraelskih plemena, temelja staroga Božjeg naroda i dvanaestoricu apostola, temelj novoga Božjeg naroda. Taj Božji narod odjeven je u Sunce, koje je Isus Krist, u kojeg smo odjeveni u svetom krštenju. Biskup je istaknuo kako pobjeda naše civilizacije ovisi o ženi, o braku i obitelji. Svaka, naime, civilizacija koja je prezrela brak, bila protiv života, nestala je s povijesne scene. No, ona koja je Božjim pogledom promatrala život, civilizacija je ljubavi u kojoj je Bog ostvarivao svoju pobjedu. Biskup je zaključio kako su okupljene obitelji s brojnom djecom znak da neće kod nas pobijediti civilizacija smrti, nego civilizacija života jer su se oni opredijelili za nju u Isus Kristu. Podsjetio je na tvrdnju sv. Ivana u spomenutom čitanju kako je dijete ženino kojem se usprotivio Zmaj bilo uzeto u nebo, jer Bog zaštićuje život. To dijete je ponajprije Isus Krist, jer u ženi o kojoj smo slušali u čitanju iz Knjige otkrivenja prepoznajemo i Mariju, koja je slika Crkve, a u djetetu Isusa Krista koji je uzet na nebo u proslavu Božju, u njegovu pobjedu. S njime su i svi njegovi uzneseni u nebo te im ne može nikakva smrtna snaga nauditi.

IMG 5873

U tom dinamizmu, nastavio je biskup govor obiteljima, očituje se i slika svakog vašeg djeteta koje ste

rodili, napose u onima koji nikada nisu pomislili na abortus, nego se opredijelili za život. Marija je Majka i Zaštitnica života, kazao je biskup. Pozvao je obitelji da danas povjere same sebe i svoju djecu snažnom Marijinu zagovoru, da u njima bude djelotvorna Isusova moć očitovana na križu. Zamolio je Isusovu Majku da bude prisutna u našim obiteljima tako da ih privodi Isusu Kristu, i unosi Isusovu ljubav u bračno zajedništvo, te u njemu pobijedi vjernost. Bog pobjeđuje svojom vjernošću za čovjeka, a onda i čovjek svojom vjernošću za Boga. Na kraju biskup je Mariji uputio molbu: “Marijo, Kraljice i Majko obitelji, uđi što snažnije u naše obitelji, budi u njima Božja blizina, njegova ljubav i zaštita, Božja toplina i dobrota, Božja pobjeda. Hvala ti, Isusova Majko, što kao Majka ljubavi i dobrote želiš koračati s nama našim životnim putovima, prisutnošću u našim obiteljima”.

IMG 5968

Nakon popričesne molitve i Molitve za Požešku biskupiju, slijedila je procesija središtem Voćina s Marijinim likom u kojoj je pjesmom i prošnjama vjernički puk uzdigao Isusovoj Majci svoja odana srca. Nakon procesije biskup je u crkvi sve vjernike povjerio Isusovoj Majci pred njezinim likom. Rekao je kako je osjetio koliko ljubavi i požrtvovnosti obitelji nazočnih na hodočašću ulažu u svoju djecu i njihovo dobro, osobito da Božja snaga bude njihov smisao i pokretač života, te im je za to od srca zahvalio. Voditelj svetišta Ivan Ereiz, potom je upoznao okupljene kako će se nakon svršetka euharistijskog slavlja održati program koji je pripremio Centar za obitelj naše Biskupije “Pro vita et familia” na čelu s Anom Matković. Biskup je podsjetio kako je sljedeće nedjelje 21. kolovoza središnja proslava dvadeset i pete obljetnice uspostave Požeške biskupije ovdje u Voćinu te će tom prigodom crkva Pohoda Blažene Djevice Marije biti uzdignuta na čast Bazilike. Pozvao je sve okupljene da se u okviru svojih mogućnosti pridruže tom slavlju. Spomenuo je i kako će Biskupija i dalje nastaviti pomagati obiteljima s brojnom djecom i uplatom određenog novčanog iznosa na njihove bankovne račune početkom školske godine, kao i prijašnjih godina.

Tiskovni ured Požeške biskupije

Radio Marija

18:30 Sveta misa – prijenos devetnice za blagdan sv. Mihaela; osmoga dana devetnice misno slavlje predvodi fra Jurica Galić, župnik i gvardijan samostana sv. Ivana Krstitelja u Zadru
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića - VIII. dan: Katoličkoj Crkvi ću služiti do svoje smrti

VELIKA DEVETNICA u čast sluge Božjega oca Ante Gabrića   Osmi dan Pohodio sam tri sela. Koljena pomalo klecaju. Trebalo je da u Radhanagar idemo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.