202208 Ljetovanje Ukrajina 2 Dbk 8

Caritas Dubrovačke biskupije primio je na ljetovanje i drugu skupinu djece iz Ukrajine, ovaj put iz lučkog grada Odese koji je prožet ratnim stradanjima. U programu pod nazivom “U zagrljaju Libertasa” pedesetak djece u pratnji odraslih boravilo je u Dubrovniku od 6. do 14. kolovoza, a smještaj im je bio organiziran u Biskupijskom sjemeništu. Aktivnim ljetovanjem i upoznavanjem s brojnim novim sadržajima željelo se ukrajinskoj djeci olakšati dane djetinjstva koji su, nažalost, obilježeni ratom u njihovoj domovini i svime što rat sa sobom nosi.

Djeca iz Ukrajine obišla su znamenite dubrovačke zidine, posjetila katedralu i Biskupsku palaču, samostan Male braće s ljekarnom, akvarij, Pomorski muzej, Knežev dvor. Žičarom su pošla na Srđ gdje su obišli Muzej Domovinskog rata te su pogledom sa Srđa na Dubrovnik mogla doživjeti ne samo njegovu ljepotu nego se i osvjedočiti kako rat ima kraj i kako se uobičajeni ritam života jednog dana mora nastaviti. Plovidba brodom do Lokruma i Lopuda, kupanje na dubrovačkim plažama i popratne ljetne radosti su ispunjavale radošću i uzbuđenjem srca djece.

U ime dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića djecu je u subotu, 13. kolovoza, posjetio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan te im uručio prigodne darove izrazivši suosjećanje sa situacijom u Ukrajini.

Uz dubrovačke volontere koji su bili s njima djeca su upoznala i djecu iz Župe Dubrovačke, Nogometnog kluba Župa Dubrovačka s kojima su igrala nogomet i družila se. Dvije djevojčice tijekom svojeg ljetovanja isti dan su proslavile svoje rođendane, pa je proslava bila posebno radosna.

Dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos i s ovom skupinom djece je održao glazbenu radionicu, tijekom koje je Toni Miletić snimio kadrove ispred crkve svetog Ignacija pa će i video biti objavljen.

Caritas Dubrovačke biskupije i ovaj put od srca zahvaljuje tvrtkama i pojedincima koji su se uključili te su darovali svoje proizvode, usluge ili vrijeme ovoj skupini ukrajinske djece, a u ovako velikom projektu bilo ih je mnogo. Hvala ugostiteljima: Hoteli Maestral d.o.o., Hotel Lero d.o.o., RMH Lopud Lafodia, Jadranski luksuzni hoteli d.d., Villa Dubrovnik d.d., Hotel Lapad d.o.o., Grand hotel Park d.o.o., Pizzerija TuttoBene – Pizza shop d.o.o., Nautika d.o.o. – restoran Panorama, restaurant Azzuro, Trnčina d.o.o., UO Planet Sport.

Zahvalnost zaslužuju i sponzori: Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika, Muzej Domovinskog rata, Dubrovačke zidine – DPDS, Akvarij Dubrovnik, Libertas Dubrovnik d.o.o., žičara – Excelsa nekretnine d.d., Jasenska d.o.o., Sladoledarna Dubrovnik, Pekara Rusica, Aqua park Ronilačkog kluba Dubrovnik, Alfa 2 d.o.o., Rezervat Lokrum d.o.o., Dubrovački muzeji, Jadrolinija d.d., Kolak trgovina d.o.o., Obrt Fortitudo – Sightseeing Dubrovnik, Samostan Male braće, Katedrala, Dubrovačka biskupija.

Pojedinci, skupine i zajednice kojima Caritas izražava zahvalnost su: Stijepo Gleđ Markos, Ivana Marić, Marinka Ulaga, Svjetana Kolić, Igor Guljelmović, Katolički skauti, Mladi Dubrovačke biskupije, NK Župa dubrovačka, Župa sv. Ane – Brgat i Župa Velike Gospe – Postranje.

202208 Ljetovanje Ukrajina 2 Dbk

Svoje dojmove o ljetovanju u Dubrovniku izrazili su i sami gosti iz Ukrajine. “Jako smo zahvalni vama, vašem timu, na prekrasnom boravku u Dubrovniku. Srdačno ste nam pružili toplu dobrodošlicu. Bilo nam je predivno,” izjavio je jedan mladić. “Želim zahvaliti Caritasu na mogućnosti upoznavanja ovako krasne zemlje i na tome što smo mogli provesti ove dane u prekrasnom društvu uživajući osobito u ljepotama prirode”, kazala je jedna djevojka. Od svih sadržaja jedan drugi mladić je izdvojio nogometnu utakmicu koju su igrali s domaćinima kao nešto što će mu ostati u sjećanju.

S drugom skupinom ukrajinske djece bio je i o. Petar Rosohacki, direktor Caritas Spesa Odesa, koji je kazao: “Jako sam zahvalan za ovaj prijem Caritasa u Dubrovniku i za ljubav prema Ukrajini. Za vrijeme našeg posjeta bili smo u muzeju Domovinskog rata i taj posjet nam je pružio nadu, jer Hrvati itekako dobro razumiju što je to rat i što je obnova zemlje poslije rata, i to nam daje nadu da i mi možemo pobijediti i da ćemo i mi poput vas, obnoviti svoju zemlju. Također, to što su djeca iz Odese, koja su navikla ljeta provoditi na moru, ovdje na obali mora mogla odahnuti od sirena i uzbuna, i od straha da će nešto pasti na njih. Želim vam zahvaliti i zazvati Božji blagoslov na vas zbog tog prekrasnog vremena koje smo ovdje imali.”

202208 Ljetovanje Ukrajina 2 Dbk 2

Ljetovanje djece iz Ukrajine u Hrvatskoj koordinira Hrvatski Caritas u suradnji s Caritas Spes iz Ukrajine, putem biskupijskih Caritasa u Vinici i Odesi, a Caritas Dubrovačke biskupije se uključio u taj pilot program za podršku Ukrajini koji je nastao u suradnji s Američkim Caritasom (CRS).

Caritas Dubrovačke biskupije i prijašnjih godina je sudjelovao kao suorganizator u sličnim projektima poput programa „Ljeto kao radost“ koji je bio namijenjen besplatnom boravku obitelji teškog socijalnog stanja iz Vukovara ili programa „More prijateljstva“ koji je bio usmjeren prema djeci iz Slavonije. Župni Caritasi, prema svojim mogućnostima, također su povremeno besplatno organizirali boravak djece s posebnim potrebama ili drugih posebnih skupina na moru.

202208 Ljetovanje Ukrajina 2 Dbk 14

Tekst i foto: Caritas Dubrovačke biskupije

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

00:30 Marulova kolijevka - tema: Epigrafički natpisi na iskopinama Salone (Izložba "Memento mori"); gost: Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja Split; ur. i vod.: Zdravka Andrijašević
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.