MG 0287 min

Trinaesto zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 20. kolovoza. Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je predvodio biskup Vlado Košić u zajedništvu s biskupom Murske Sobote Peterom Štumpfom te pedesetak svećenika pristiglih iz svih župa biskupije zajedno sa svojim vjernicima, a koji su u potpunosti ispunili svetište.

Na početku, biskup je istaknuo kako se i ove godine hodočašće događa u teškim okolnostima, posljedicama Covid pandemije, potresa i rata u Ukrajini. „Međutim, mi vjernici uvijek pronalazimo razloge nade i u budućnost gledamo s pouzdanjem jer s nama je Gospodin. On s nama putuje, kao i s učenicima na putu u Emaus, s nama je i BD Marija, kao i s apostolima u molitvi za Duha Svetoga, i to nam vraća nadu da nikad ne klonemo“.

U nastavku osvrnuo se na proteklu pastoralnu godinu u biskupiji koje je bila posvećena Riječi Božjoj istaknuvši kako je rodila mnogim dobrim plodovima na kojima smo Bogu zahvalni. „U protekloj godini dali smo veće značenje Božjoj Riječi. Drago mi je da mogu reći kako je samo preko Biskupije podijeljeno po našim župama više od 1.100 Biblija. U liturgiju smo uveli pjesmu prije čitanja Dođi k nama, Duše Sveti. Evanđelje čitamo s većim poštovanjem, svi se okrenemo prema ambonu odakle se čita, kadimo ga tamjanom i popratimo zapaljenim svijećama. Uveli smo imenovanja lektora po župama, tako da oni dobiju više priznatu ulogu koju im podjeljuje biskup. Vidio sam u više crkava na časnom mjestu istaknuto Sveto pismo. Sve je to lijepo i s tim treba nastaviti“, upozorio je biskup.

Kako je to već sada tradicija, biskup je najavio da će sljedeće dvije pastoralne godine biti posvećene sinodi. „Moja bi želja bila da ove godine slijedimo opći Sinodalni hod Crkve, a sljedeće pak pastoralne godine proglasimo godinu naše biskupijske sinode. Tako bismo se kroz ovu godinu pripremali kroz savjetovanje, tražeći prijedloge za sve moguće crkvene teme, a kroz sljedeću godinu bismo raspravljali i donosili zaključke za život i pastoral naše Sisačke Biskupije. Veseli nas što će 1. listopada, upravo ovdje u Mariji Bistrici, kardinal i naš metropolita Josip Bozanić proglasiti zaključke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. U prvom dijelu priprave za tu sinodu sudjelovali su vjernici i naše Biskupije, budući da smo tada još bili jedna, Zagrebačka nadbiskupija. Tako se nadamo da će u zaključcima biti i neki naši prijedlozi, no mnoge su se okolnosti promijenile i mi trebamo sami raspraviti i donijeti svoje zaključke pa će to biti naša zadaća sljedeće pastoralne godine“.

Na kraju dao je i konkretne upute kako se pripremati za predstojeću biskupijsku Sinodu pozvavši prije svega na molitvu, ali i istaknuvši kako bi valjalo upriličiti savjetovanja i susrete na svim razinama po župama i drugim zajednicama, na sjednicama župnih pastoralnih vijeća, u skupinama mladih, u misijskim skupinama, molitvenim grupama, kao i na tzv. koroni na dekanatskim susretima svećenika, a na teme koje su predložene od Generalnog tajništva Biskupske sinode u Rimu. „Draga braćo i sestre, dakako da ima puno pitanja a na sva nemamo odgovore, no moramo ih tražiti. Recimo, vjerujem da ćemo mi za našu situaciju trebati razmotriti pitanje podjele sakramenata, osobito krštenja, potvrde i pričesti. Pitanje je s tim povezano, koje dobi trebaju biti primatelji kojeg sakramenta. Također je tu važno i pitanje kumova, tko može biti kum, što je njegova zadaća i što je potrebno za kumstvo. Pitanje ispovijedi je veoma važno… pa vjenčanja… a onda osobito i bolesničkog pomazanja. Od blagoslovina nam je posebno važan obred sprovoda, a također i blagoslov kuća i stanova, tj. obitelji. Službe u Crkvi – u prije spomenutom popisu jezgri – stavljene su u pitanje vlasti, a vjerujem da bismo trebali osobito razmotriti pitanje vršenja službe župnika, župnog vikara, dekana, arhiđakona, biskupa… I to što nemamo na sva pitanja odgovore nego ih trebamo zajedno tražiti, slušajući jedni druge, jest sinodalni hod – tj. zajedničko putovanje. U ovoj ćemo Godini opće Sinode tražiti teme i iznositi pitanja, da bismo u sljedećoj godini – nakon što završi opća crkvena Sinoda – mogli donositi odgovore za našu mjesnu Crkvu tj. Sisačku biskupiju.Stavimo ta naša sinodalna nastojanja pod okrilje Presvete Bogorodice, Majke Božje, te također zazovimo zagovor sv. Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika te bl. Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i mučenika“, zaključio je biskup.

Dan ranije, u petak 19. kolovoza, održano je Hodočašće mladih Sisačke biskupije. I ove godine mladi su biskupu i okupljenima bogatim programom predstavili svoj rad u protekloj pastoralnoj godini.

 

Tekst i foto: Sisačka biskupija

 

MG 0245 min

 

MG 0265 min

 

MG 0287 min

 

MG 0344 min

 

MG 0383 min

 

MG 0386 min

 

MG 0404 min

 

MG 0433 min

 

WhatsApp Image 2022 08 20 at 9.55.50 AM 1 min

 

WhatsApp Image 2022 08 20 at 9.55.50 AM min

 

WhatsApp Image 2022 08 20 at 9.55.53 AM min

 

WhatsApp Image 2022 08 20 at 9.56.57 AM min

Radio Marija

09:30 Hodaj uza me i budi mi prijatelj - tema: Biti svećenik danas; gost: Filip Pranjić, mladomisnik; ur. i vod.: Ines Sosa Meštrović
10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.