23 08 gospa siromaha1 6 scaled

GUNDINCI (TU) – U Župi sv. Mateja u Gundincima, 21. i 22. kolovoza održana je dekanatska proslava Blažene Djevice Marije Gospe Siromaha. Večernje misno slavlje 21. kolovoza predvodio je vlč. mr. Ivan Andrić, a u koncelebraciji je bio domaći župnik Josip Dominković te domaći sin ove župe, preč. dr. Drago Tukara. Na misno slavlje pristigli su hodočasnici Velikokopaničkog dekanata i šire.

23 08 gospa siromaha1 2 scaled

Marija – vjerni tumač Isusove volje

Vlč. Andrić u homiliji je istaknuo da kako je Bog proslavio svoju vjernu službenicu Mariju tako je i nama poručio da smo stvoreni za nebo preko naše zemaljske svakodnevice, preko naših briga, preko umiranja i grobova. Jasan Marijin poziv Štogod vam rekne, učinite! koji odjekuje u evanđelju, mi kršćani trebali bi doživjeti kao Marijinu oporuku jer je to siguran put u nebo, rekao je propovjednik i nastavio: „Prisutnost Isusova i Marijina na svadbi u Kani i njihovi zahvati oslikavaju njihovu ulogu u našim životima. Isus je pokazao koliko mu je stalo da čovjeka zaista usreći, da mu pokaže put do punine života, a Marija se našla kao vjerni tumač Isusove volje.”

U nastavku, vlč. Andrić istaknuo je kako nam prema evanđelju sam Bog poručuje da je tu za nas i onda kad nitko ne računa na Njega; Njegova božanska moć u stanju je otjerati tugu i produžiti radost te je privesti punini kakvu si čovjek ne može ni poželjeti. Marija zna da će i našim vršenjem volje Božje, Božje spasenje ući u naše srce. Poručio je kako nas Isus danas poziva da „ispunimo posude svog života savjesnim vršenjem svojih dužnosti“. Svoju homiliju vlč. Ivan zaključio je riječima: „Marijinom proslavom Bog je jasno poručio da u njegov svijet pripada sve što je lijepo, dobro, plemenito, iskreno… To je ono nepropadljivo blago koje treba zgrtati za Nebo. Otuda nam i poziv da hrabro i ponosno živimo birajući dobro u ime Boga.”

23 08 gospa siromaha1 1 scaled

Nakon homilije uslijedio je nastavak misnog slavlja. Zbog lošeg vremena, procesija sa svijećama i kipom Gospe Siromaha nije se održala, ali prije blagoslova preč. Tukara uputio je sa župljanima molitvu Gospi Siromaha te je tako zaključena devetodnevna priprava ispunjena molitvom i pjesmom. Nakon molitve župnik je zahvalio svim hodočasnicima, svećenicima koji su ispovijedali, kao i svećenicima koji su bili prisutni na misnom slavlju, uključujući preč. Josipa Ivešića – generalnog vikara Srijemske biskupije preko kojeg je uputio pozdrave srijemskom biskupu koadjutoru, mons. Fabijanu Svalini. Naglasio je da na godinu slavimo 60 godina otkako se u Gundincima časti Gospa Djevice Siromaha te će, ako Bog da, slavlje biti malo veće.

23 08 gospa siromaha1 3 scaled

Gospa Siromaha želi ublažiti put

Sljedećega dana, 22. kolovoza misno slavlje predvodio je preč. Tukara. Homiliju je započeo primjerom slike Posljednje večere čiji je autor Leonardo da Vinci u kojem je naglasio da je svojim umjetničkim djelom htio pokazati da čovjek u svom životu svojim pogledom treba usmjeravati prema Isusu Kristu. Mi slavimo Blaženu Djevicu Mariju kao Kraljicu, našu Gospu Siromaha koja nas približava Isusu Kristu. Bog je stvorio sve što ima i sve uzdržava – i čovjeka…

„Tko je čovjek u stvaralačkom djelu da Bog šalje Blaženu Djevicu Mariju, majku svoju da se ukaže i pokaže, i da čitavom svijetu kroz povijest govori tko je. A nama govori da je Djevica Siromaha. Došla sam kao Kraljica, sa kraljevskog prijestolja pjevano je u pjesmi Zdesna ti je Kraljica u zlatnoj odjeći i ona sebe naziva Gospom Siromaha. Što je čovjek? Jesmo li toliko važni i bitni da nam šalje svoju majku, Kraljicu neba i zemlje? Čovjek ne primjećuje Božja djela i ponaša se kao da je on kralj. Nismo mi kraljevi, nego Ona koja je zdesna koja se zauzima i moli za čovjeka“, naglasio je propovjednik.

23 08 gospa siromaha1 11 scaled

U nastavku, preč. Tukara podsjetio je da čovjek nosi teret života, a za pomoć treba tražiti Gospu Siromaha jer ona želi podići terete života, ublažiti put, hod koji živimo. Homiliju je zaključio riječima da molimo Gospu Siromaha kako bismo upoznali Isusa Krista kojeg treba poznavati i voljeti, i Njemu predati svoj život, a On će u našim potrebama slati svoju majku Mariju koja će nam pomagati. Treba moliti Gospu Siromaha, koja je u Gundincima već 59 godina, i koja želi po svom zagovoru kod Sina, biti životna pomoć i u radosti, i u žalosti, dugom ili kratkom životnom vijeku.

23 08 gospa siromaha1 8 scaled

Toga dana preč. Tukara obilježio je i svoju 30. obljetnicu svećeništva, pa su nakon pričesti dvije župljanke i župnik Dominković jubilarcu uputili nekoliko riječi i darovali prigodan poklon. A tijekom proslave trajala je i humanitarna akcija za Marijine obroke tijekom koje se prikupljala pomoć za potrebite.

23 08 gospa siromaha1 5 scaled

 

Tekst i foto: Barbara Mihić

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

15:45 Mali koncert
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Živimo s Marijom - ur. i vod.: Nevenka Mišić i Katarina Tkalčić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.