25 godina Radio Marije

oratorij bulesic 08 2022 3
U spomen apostola Svetog Bartolomeja i 75. obljetnice mučeništva blaženog Miroslava Bulešića, u Nacionalnom Svetištu Sv. Josipa slavljena je pobožnost i sveta misa predvođena mons. Antunom Senteom. Ljepoti misnog slavlja doprinijeli su članovi župnog zbora „Sveti Josip“ pod vodstvom s.Blandine Rakarić, KBLJ.

Uvodeći u misno slavlje mons. Sente naglasio je kako je naša Crkva uistinu živa zajednica. Crkva nisu samo biskupi, svećenici, nego i mi svi okupljeni. Istaknuo je i važnost djece koja su i ovaj tjedan u sklopu oratorija Josipove obitelji radosno okupljena u dvorištu Nacionalnog svetišta. Kroz razne katehetske radionice igre, plesove i druge programe koje osmišljavaju mladi animatori pokazuju svima važnost zajedništva. Nadalje je govorio o dvojici svetaca, svetom apostolu Bartolomeju i blaženom Miroslavu Bulešiću, velikim mučenicima koji su podnijeli teško mučeništvo. Primjer su nam kako ponekad za vjeru treba podnijeti bol, patnju i krv te da je upravo krv mučenika sjeme novih Kršćana. „Jučer sam hodočastio u Lanište gdje se dogodila krvava krizma. Tamo jest stvarno živa vjera i to je ono čemu se radujemo, da među nama postoje ljudi koji su spremni za Krista dati svoj život.“kazao je na početku misnog slavlja mons. Sente.

oratorij bulesic 08 2022 2
Nakon pročitane Božje riječi, za vrijeme oratorija djeca na svoj način razmatraju i promišljaju o njoj, tako da za dnevno evanđelje pripreme prigodni skeč. Tako je to bilo i ovaj put, nakon čega je monsinjor Sente okružen djecom, glumcima, tumačio poruku evanđelja i snagu mučeničkog svjedočanstva Miroslava Bulešića i apostola Bartolomeja. U svojoj je propovijedi rekao kako je Filip u susretu s Isusom doživio nešto lijepo i tome pričao svome bratu Natanaelu. Natanael nije povjerovao Filipu pa se morao sam uvjeriti. Isto tako i mi ponekad ne vjerujemo i moramo se sami uvjeriti u vrijednost poruke, odnosno sadržaja. Budući da Bog sve vidi i zna, prati svaki naš korak, pratio je i Natanaela. Upravo ta činjenica pobudila je u Natanaelu povjerenje i vjeru u Isusa Krista. I blaženi je Miroslav Bulešić itekako bio svjestan Božje prisutnosti u svojem životu. Upravo je zbog toga, Boga prepoznavao u svakom čovjeku, bio on pripadnik našeg hrvatskog, njemačkog ili talijanskog naroda. Poznata je njegova izjava da će kao katolički svećenik podijeliti sakramente svakom čovjeku koji to od njega kao svećenika traži pa bio on pripadnik hrvatskog, njemačkog ili talijanskog naroda.

oratorij bulesic 08 2022 1
Druga, još i snažnija misao blaženog Miroslava jest: “Moja osveta je oprost“. Samo iz ovih činjenica, iz života Miroslava Bulešića, jasno možemo razumjeti da se radi o velikom Kristovom sljedbeniku. Njegova mučenička smrt, koliko god bila tragična, zapravo je svjedočanstvo svima nama kako se za istinske vrijednosti valja boriti do kraja života. Koliko god smo danas tužni, zbog prerane smrti mladog svećenika, toliko smo kao Kristovi učenici radosni što nas svojom mučeničkom smrću i danas oduševljava za Krista i uzoran Kršćanski život, poručio je okupljenoj djeci i Josipovim štovateljima mons. Antun Sente.

Nakon misnog slavlja djeci iz oratorija Josipova obitelj, priključili su se i neki Josipovi hodočasnici koji su došli iz različitih krajeva Lijepe naše.


Tekst: Tereza Pavlina

Izvor: Župa BDMS

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Adventska hrabrost brata Andrije - Biblijski pogled na lik Andrije, Kristova apostola

Početak Došašća obilježava blagdan apostola Andrije, jednoga od dvanaestorice “stupova” Crkve, Gospodinovih izabranika. “Andrijin križ” – dobro...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.