petrinja biskup župnik 2022 7
Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 28. kolovoza svečano misno slavlje u bogoslužnom prostoru župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i tom prigodom u službu uveo novog župnika ove župe fra Matu Bašića.

petrinja biskup župnik 2022 4
Na početku biskup je zajednici predstavio novog župnika pozvavši okupljene na molitvu i pomoć fra Mati te zaželio mnogo zajedničkog uspjeha i dobre suradnje na dobrobit ove zajednice i čitave Crkve.

Biskup je najavio i kako će na blagdan sv. Ivana Pavla II. u subotu, 22. listopada, biti svečano polaganje kamena temeljca i blagoslov početka radova na novoj župnoj crkvi koju ova župe strpljivo čeka od svog osnutka.

petrinja biskup župnik 2022 1
U homiliji biskup je poručio kako Riječ Božja na ovu 22. nedjelju kroz godinu progovara o kreposti poniznosti. „U prvom čitanju iz Knjige Sirahove taj starozavjetni mudrac daje savjete i govori nam kako je važno biti krotak i ponizan u svom poslu jer takvoga svi više vole nego da darove dijeli, te kako nema lijeka bolesti oholnika. Tu, dakle, on suprotstavlja poniznost i oholost. Znamo da je oholost prvi od sedam glavnih grijeha i znamo da je i đavao u tome pao kao anđeo. On nije htio služiti i nije se htio pokoriti Božjoj zapovijedi. Oholost se nalazi u tome da čovjek o sebi misli da je on najveći, da on je on zapravo na mjestu Boga i da on treba odlučivati što je dobro i zlo. Tako zapravo sam sebe degradira, jer to nije njegovo mjesto. Bog nije čovjeka stvorio da se tako ponaša, nego da bude skroman, da bude ponizan i to je njegova istina. Zapravo, ponizan znači živjeti u istini o sebi“, rekao je biskup te dao za primjer osobito poniznog čovjeka sv. Ivana Krstitelja koji je poznavao svoje granice. 

petrinja biskup župnik 2022 3
Biskup je upozorio kako je oholost često problem u našim odnosima. „Kada bi se netko izdizao i htio biti taj koji sve odlučuje i koji sve zna, često bi nekako navukao jedan prijezir i tada ne bi bilo dobro ozračje ni u obitelji, ali ni u bilo kakvoj drugoj zajednici, pa ni u župi. Ni župnik nije tu zato jer sve zna, niti biskup zato jer on je najveći, nego mi smo tu da služimo. Upravo tako kako nas je Isus učio na zadnjoj večeri, prati noge jedni drugima, biti dakle kao robovi, kao sluge koji drugima pomažu da dođu do puta Božjega i da ostvare svoj životni cilj. Ima jedna poslovica kako ohol čovjek sve zna, razborit čovjek uči, a ponizan, čitav život uči.

petrinja biskup župnik 2022 5
Dakle, ponizan čovjek zna da ne zna i priznaje to da ne zna i želi učiti. Želi priznati tu svoju potrebu da neprestano spoznaje i raste u svojoj ljudskosti. Međutim, oholica misli da sve zna. I s takvim ljudima je najteže. Evo, Gospodin je kao ponizni sluga došao svima nama služiti. On sam sebe ponizi postavši čovjekom radi našega spasenja“, zaključio je biskup te na kraju pozvao na molitvu za novog župnika koji je, kako je rekao, preuzeo ovu župu i koji želi služiti svima i biti u Crkvi znak okupljanja, a ne dijeljenja.

petrinja biskup župnik 2022 5
Na kraju biskupu je na uvođenju u službu i upućenim riječima zahvalio fra Mato poručivši kako je velika radost ove župne zajednice, pune vjere, kada je njihov pastir s njima.

petrinja biskup župnik 2022 8
Uvođenja u službu novih župnika održana su ove nedjelje i u drugim župama Biskupije. Tako je župnika župe Pisarovinska Jamnica Igora Borića u službu uveo biskupski vikar mons. Marko Cvitkušić, novog župnika župe Sunja Ivana Kuzmića u službu je uveo kancelar mr. Janko Lulić, a novog župnika župe Komarevo Josipa Bulata u službu je uveo ekonom mons. Zdravko Novak.

Tekst: Stjepan Vego, predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije
Foto: Sisačka biskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu – Alexander Schmemann: Za život svijeta
04:00 Glazba
04:30 Psihologija i duševno zdravlje – tema: Razlike i sličnosti između ispovijedi i psihoterapije; ur. i vod.: p. Mijo Nikić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Povjerenje Knjiga Izlaska (usp. Izl 16, 1-18) govori o problemima koje je Mojsije doživljavao na putu iz Egipta. Ubrzo su ožednjeli, ogladnjeli,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.