30 08 zlatna misa Bodonji 1

Župnik u Ladimirevcima vlč. Franjo Bodonji u nedjelju 28. kolovoza svečano je obilježio pedesetu obljetnicu svećeništva Zlatnom misom, koju je slavio zajedno sa svojim dugogodišnjim župljanima ispred župne crkve Uzvišenja sv. Križa u Ladimirevcima. U koncelebraciji su bili vlč. Zvonko Mrak, župnik i dekan u Valpovu, vlč. Matej Glavica, župnik u Petrijevcima i vlč. Robert Almaši, župnik u Harkanovcima, uz asistenciju domaćih bogoslova.

Uvodeći u misno slavlje zlatomisnik je pozdravio sve koji zajedno s njim žele zahvaliti Bogu na njegovoj vjernosti svećeničkom pozivu te u pokajničkom činu zamolio za oproštenje Boga i sve župljane koje je ikada kao svećenik povrijedio te pozvao da svi oproste jedni drugima što je preduvjet za primanje Božjeg oproštenja.

30 08 zlatna misa Bodonji 2

Iz homilije vlč. Mateja Glavice

Prigodnu homiliju izrekao je vlč. Glavica, domaći sin ove župe. Oslanjajući se na nedjeljna liturgijska čitanja govorio je o kreposti poniznosti o kojoj je Isus progovorio u kući farizeja koji ga je pozvao na objed. Isusovo oko primjećuje, istaknuo je propovjednik, kako ljudi trče za boljim pozicijama, žele biti superiorni i nadmoćni nad drugima, oholi i arogantni, beskrupulozno se izdižući iznad drugih. Umjesto uvažavanja drugog čovjeka, Isus vidi omalovažavanje, kako nekoć tako i danas. ”Zato Isus daje lekciju svojim učenicima svih vremena da u takvom ozračju budu alternativa, nasuprot oholosti izabiru put poniznosti, slijedeći njegov primjer, jer dobro znamo da je poniznost način kako Bog djeluje.” U nastavku istaknuo je da je ponizan čovjek posve realan čovjek, svjestan kako je sve sposobnosti i talente koje ima primio kao dar, te se po njima ionako ne bi trebao uzdizati jer nije njegovo, već mu je darovano. Propovjednik je uz ostalo podsjetio da nas Isus poziva da se učimo od njega koji je krotka i ponizna srca te na kraju zahvalio zlatomisniku što se u njegovom svećeništvu uvijek mogao prepoznavati odjek upravo takvog Isusovog poniznog srca.

30 08 zlatna misa Bodonji 4

Na kraju misnoga slavlja zlatomisniku je uručen apostolski blagoslov pape Franje u prigodi zlatnog svećeničkog jubileja. Uručio ga je bogoslov Vladimir Sabo, koji završava formaciju u Bogoslovnom sjemeništu, te se župa uskoro priprema i za đakonsko i svećeničko ređenje, što će biti druga mlada misa u periodu župničke službe vlč. Bodonjija u Ladimirevcima.

Prigodnu čestitku i zahvalu u ime župljana izrekla je Danijela Perošević, prisjećajući se kako je župnik Bodonji u Ladimirevce došao prije dvadeset i četiri godine, nakon jednako toliko godina provedenih u Klakaru. ”Nakon što se vlč. Borislav Romić zajedno sa svojim prognanicima vratio u Berak, 2008. godine došli ste k nama u Ladimirevce, sa Save na opjevanu Karašicu, a nekoliko godina kasnije prihvatili ste i filijalu Marjančace. Pamtimo kako ste s početnim entuzijazmom prionuli završetku uređenja župne kuće, a ubrzo zatim i s proširenjem i obnovom ladimirevačke crkve. Građena kao filijalna crkva, vašom je zaslugom postala prava župna crkva. Upravo u radovima na crkvi pokazao se i vaš karakter: ustrajnost, temeljitost i nepokolebljivost. Nakon što je Ladimirevcima pripojena filijala Marjančaci odmah ste uvidjeli da i malenu kapelu sv. Marije Magdalene valja pretvoriti u crkvu u kojoj će za svakoga biti mjesta. Obje crkve naše župe koje sjaje punim sjajem, u ovome su periodu vašega života vaš ponos, a vjerujemo i vaša radost. No, ni tada niste stali. Skromna kapela Svete Ane na groblju pretvorena je u još jednu posve novu crkvu u našoj župi. No, prije i iznad svega s nama ste bili čovjek vjere i naš duhovni pastir. Uvijek lijepa riječ, raspoloživost za susret i razgovor, zahvalnost za svaku gestu pažnje, skromnost i jednostavnost odlikuje vašu osobu. Revnost u podjeli sakramenata, uvijek birane riječi na ispraćajima naših najmilijih i krštenjima naših malenih, katehetski rad i raspoloživost za suradnju odlikuje vaš svećenički rad.” Čestitka je okrunjena prigodnim darom svih župljana, zlatnom krunicom, uz želju, kako je istaknuto, da svi župljani budu prisutni i nadalje u župnikovim molitvama.

30 08 zlatna misa Bodonji 5

Na koncu slavlja u zahvalnom govoru zlatomisnik se spomenuo svojih roditelja, prijašnjih i sadašnjih župljana i brojnih suradnika i zaključio: ”Svoje sam svećeništvo započeo znakovitim geslom: ”Gospodine, hoću biti jedan od onih koji svoj život stavljaju na kocku. Čemu život, ako ne zato da ga darujem?” Život sam se trudio i nastojao darivati i Bogu i ljudima. Nije li to i smisao svakog kršćanskog života, po uzoru na našega Gospodina, koji ”život svoj dade kao otkupninu za mnoge.” Svećeniče, tko si i što možeš reći o sebi nakon pedeset godina? Htio sam biti Božji čovjek za ljude. Htio sam to biti. Jesam li u tome uspio, prosuditi će Gospodin. Vama hvala što zajedno sa mnom koračate na putu svetosti” zaključio je vlč. Bodonji slavlje čijoj su ljepoti pridonijeli članovi KUD-a Šokadija i udruženi pjevački zbor iz Ladimirevaca i Marjančaca.

30 08 zlatna misa Bodonji 7

 

Tekst i foto: Krunoslav Peulić

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.