svećenički dan sinoda 1
Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 1. rujna u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Tom prigodom predavanje na temu „Biskupijska sinoda kao izazov i šansa“ održao je dr. sc. Tomislav Markić.

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić podsjetivši kako je dr. Markić bio tajnik pripremnog razdoblja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja je započela još 2002. godine te su u njemu sudjelovale i župe današnje Sisačke biskupije.

svećenički dan sinoda 2
U svom predavanju Markić je rekao kako iako je zagrebačka Sinoda doista dugo trajala, uskoro će biti objavljen završni dokument, ali je u svojoj pripremi ona „rodila“ mnoge dobre stvari te oni prijedlozi koji su stizali u tom pripremnom razdoblju su ostvareni u hodu. Kao prvi ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu posvjedočio je kako je upravo taj institut u najvećoj mjeri zapravo plod sinodske pripreme i prijedloga koji su pristizali u pripremi; od prijedloga vezanih uz trajnu formaciju svećenika i trajnih đakona, uz đakonsku pastoralnu godinu i programe vezane uz obiteljski pastoral i formaciju mladih pa sve do dijaloga sa suvremenim svijetom i kulturom, što je isto jedna od područja djelovanja instituta.

Markić je poručio kako je baš na ovom primjeru vidljivo kako prijedlozi i prije samih zaključaka mogu doći do ostvarenja. Kao jedno od pitanja koji su se pojavili tijekom priprema je bilo i ono o osnivanju Bjelovarske i Sisačke biskupije, a sama vizija sinode razvijana je i ostvarena ne samo u Zagrebu nego i Sisku i Bjelovaru. Rekao je i kako mu je posebno drago da se sinoda danas ostvaruje u Sisku jer su u pripremi zagrebačke Sinode, osim nekih zagrebačkih župa, upravo određene župe današnje Sisačke biskupije bile najaktivnije. Osvrnuvši se na aktualnost sinodalnog pitanja u Crkvi ustvrdio je kako je upravo riječ sinoda najčešće izrečena kada se govori o međusobnim odnosima i ciljevima crkvene prakse. 

svećenički dan sinoda 3
U nastavku donio je i pregled šire perspektive sinodalnosti na razini opće Crkve, na razini biskupijske konferencije, ali i na razini mjesne Crkve i župnih zajednica. Na kraju zaključio je kako je sinodalnost stil pastorala, ne samo suhoparno pravo.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je progovorio o važnostima i pripremama za biskupijsku Sinodu istaknuvši kako već sada vjernici mogu slati svoje prijedloge povjereniku za Sinodu dr. Petroviću, te kako će se isti, nakon prikupljanja do Uskrsa 2023. godine, obraditi te će o njima raspravljati članovi sinode kako bi se donijeli zaključci. Biskup je izvijestio o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Tako će se u nedjelju, 11. rujna održati Hodočašće u Zrin gdje će misno slavlje predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a u srijedu 14. rujna bit će proslava zaštitnika katedrale Uzvišenja sv. Križa. Misno slavlje u 19 sati predvodit će provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto. Biskup je i pozvao na Hodočašće biskupije u svetište Majke naših stradanja u Goru 24. rujna kao i na Hodočašće u Rim od 2. do 6. studenoga na grob sluge božjeg brata Bonifacija Ivana Pavletića. Na kraju najavio je i pastoralne pohode tijekom listopada i studenoga u Glinski dekanat.

svećenički dan sinoda 4
Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Marijan Štingl pozvao je još jednom na Susret hrvatske katoličke mladeži 17. rujna u Bjelovaru, a povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić izvijestio je o Svjetskom susretu obitelji u Rimu na kojem je kao predstavnik Zagrebačke metropolije sudjelovala obitelj iz Siska. Na kraju voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila je o tijeku radova na sanacije crkvi i župnih kuća nakon potresa.

Sljedeći svećenički održat će se 6. listopada, a gost predavač bit će dr. sc. Denis Barić.


Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

09:30 Hodaj uza me i budi mi prijatelj - tema: Biti svećenik danas; gost: Filip Pranjić, mladomisnik; ur. i vod.: Ines Sosa Meštrović
10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.