01 09 22 vjeroucitelji sumanovci 3

Vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola Đakovačko-osječke nadbiskupije okupili su se 1. rujna 2022. na Danu vjeroučitelja i stručnom skupu u organizaciji Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje – Podružnica Osijek u Svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke u Šumanovcima. Vjeroučitelje je dočekao župnik u Gunji i upravitelj svetišta, vlč. Ivan Živić sa svojim suradnicima i vjeroučiteljima koji su pokazali svu širinu i gostoprimstvo Cvelferije.

 01 09 22 vjeroucitelji sumanovci 3

Izići na periferije

Susret je započeo molitvom krunice ispred Gospina kipa, a zatim je vlč. Ivan izrazio radost što je Dan vjeroučitelja i stručni skup upriličen baš u Šumanovcima i to u Godini velikog jubileja – 650. obljetnice Svetišta Skrovite Gospe Šumanovačke. Istaknuo je kako je ovaj kraj za neke dosta udaljen, na periferiji, ali baš vjeroučitelji su pozvani izići na periferije jer za ljude ovog kraja ovdje je život, njihov početak svijeta koji ima toliko toga za darovati. Poželio je vjeroučiteljima da upiju mir i tišinu ovog Svetišta u prekrasnoj šumi i tako se osnaže za poslanje u novoj školskoj godini.

01 09 22 vjeroucitelji sumanovci 1

Uvodne riječi na temu skupa Od iskustva Boga do poslanja ljudima izrekle su viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek Ankica Mlinarić i predstojnica Katehetskog ureda, dr. Teuta Rezo. Istaknule su kako je u središtu susreta Božja riječ o Blaženstvima iz Matejeva evanđelja (Mt 5,1-16) koju će vjeroučitelji osluškivati, meditirati, kontemplirati po metodi Lectio divina i na temelju nje izreći svoje molitve. Njihovo iskustvo susreta s Božjom riječju sigurno će biti poticaj da takav način rada primijene i u radu sa svojim učenicima.

01 09 22 vjeroucitelji sumanovci 13

Božja riječ – hrana za svaki dan

Prvo izlaganje „O ulozi i važnosti misaone molitve po metodi Lectio divina“ imao je izv. prof. dr. Davor Vuković. Predavač je naglasio kako Sveto pismo zauzima važno mjesto u kršćanskom životu. Izložio je korake Lectio divina kao drevnog molitvenog čitanja Svetog pisma koje vodi dijalogu s Bogom te ima za cilj preobraziti život u svjetlu žive Božje riječi. Tijekom predavanja, prof. Vuković pozvao se na papu Benedikta XVI. koji u Apostolskoj pobudnici Verbum Domini ukazuje kako je upravo Lectio divina sposobna otvoriti vjerniku blago Riječi Božje i stvoriti susret s Kristom. Zatim je naglasio potrebu da vjeroučitelji budu uistinu prisni s Božjom riječju, kako bi mogli biti njezini istinski služitelji i oni kojima je Božja riječ hrana za svaki dan. Nakon izlaganja, vjeroučitelji su po manjim skupinama radili na biblijskom tekstu (Mt 5,1-16) po metodi Lectio divina te su imali dovoljno vremena u ozračju svetišta i tišine šume proći sve korake molitvenog čitanja.

01 09 22 vjeroucitelji sumanovci 28

 

Životom pokazati koje su vrijednosti na cijeni

Završnu egzegezu biblijskog teksta donio je fra Matej Jovanovac, magistar biblijskih znanosti na postdiplomskom studiju u Jeruzalemu, koji je okupljenim vjeroučiteljima naglasio kako je primjer njihova života jednako važan kao i riječi koje naviještaju svojim učenicima. Rekao je kako je za Stari zavjet i “stari Zakon” bilo važno odsustvo grijeha, što je i nama poželjno. Međutim, daleko je potrebnije preispitivati se pozitivno: što sam dobro učinio i koje dobro još mogu učiniti? Blaženstva su i tada, kao i nama sada, pomalo šokantna jer Isus proglašava blaženima one kojima i ne ide baš dobro u životu. Pozvao je vjeroučitelje da se nadahnjuju blaženstvima u svome radu jer ona govore o tome kakav je i tko je Isus, a oni su pozvani biti poput Krista i životom pokazati koje su to vrijednosti na cijeni u Kraljevstvu nebeskom te ustrajno živjeti sva blaženstva.

01 09 22 vjeroucitelji sumanovci 22

 

Otkrivati veličinu svoga poslanja

Vjeroučitelji su imali priliku za ispovijed te su se tako pripremali za euharistijsko slavlje koje je predslavio pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Ivan Ćurić. Biskup Ivan je u svojoj homiliji, pozivajući se na misna čitanja, naglasio kako je biblijska riječ orijentir našim službama koje su nam povjerene. Istaknuo je dvije uporišne oznake navjestiteljske službe: sigurnost i poniznost. Sigurnost izvire iz svijesti da smo u apostolatu, glavni protagonist je Krist koji daruje sigurnost, a navjestitelj je poslužitelj, ponizni sluga koji zna da nije gospodar svog naviještanja.

01 09 22 vjeroucitelji sumanovci 36

Biskup Ćurić pozvao je vjeroučitelje da uvijek iznova otkrivaju veličinu svog poslanja, a ta je loviti ljude, što za biblijskog pisca znači istrgnuti ih iz opasnosti, sačuvati na životu od sigurne smrti kroz sve izazove ovoga vremena. U svojoj homiliji biskup Ćurić spomenuo se i dvojice profesora na KBF-u u Đakovu koje je poznavala većina prisutnih vjeroučitelja – mr. sc. Marka Tomića, preminulog 2014. godine i dr. sc. Nikole Dogana, preminulog 2007. godine, kojemu se ove godine spominjemo zlatnog jubileja, 50. obljetnice svećeništva.

Nakon euharistijskog slavlja vjeroučitelji su se okrijepili toplim ručkom, osiguranim po dobroti Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Time su, uz stol Božje riječi, euharistijski stol i zajedničko blagovanje, dobili novu snagu za početak školske godine.

01 09 22 vjeroucitelji sumanovci 32

Domaćini su, uz vlč. Živića, ponaosob ispratili svakog vjeroučitelja te ih pozvali da sa svojim učenicima dođu u Šumanovce u Godini velikog jubileja Svetišta.

01 09 22 vjeroucitelji sumanovci 46

Katehetski ured/foto: Mihael Kelbas

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.