DSC 0649

Kod Husine jame na predjelu Vaganj na Kamešnici u subotu 3. rujna obilježena je 23. obljetnica organizirane komemoracije za sve nevine žrtve komunističkog režima koje su ubijene i bačene u jamu tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća.

Misno slavlje predvodio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske, uz koncelebraciju profesora u miru fra Bože Norca-Kljaje i fra Pere Kuliša, župnika Župe Čuklić kod Livna. U misnom slavlju koncelebriralo je još 20 svećenika iz Cetinskog i Livanjskog dekanata. Mješoviti zbor iz više župa pjevao je za vrijeme mise pod ravnanjem s. Vjere Gulić, katehete i pastoralne suradnice u Župi Bajagić – Obrovac Sinjski. Ovogodišnja komemoracija održana je pod pokroviteljstvom Grada Livna i gradonačelnika Darka Čondrića.
Na početku mise predvoditelj misnog slavlja fra Marinko Vukman je kazao: „Već godinama se okupljamo kod Husine jame, ali svake godine je ovaj susret dostojanstven, pobožan i jedinstven. Želimo tradicionalnim molitvenim okupljanjem kod ovog svetog mjesta kroz molitvu i zahvaljivanje, ispovjediti vjeru u Uskrsnuće kao završni čin ljudske povijesti i konačne Objave Božje milosrdne pravde. Objavom svoga čovjekoljublja i sažaljenja Isus nas obvezuje da današnju molitvu za nevine i mučki ubijene žrtve Husine jame pretvorimo u vapaj Bogu da plaštem svoje milosrdne ljubavi zaogrne sve žrtve svih neljudskih režima i njihovih slugu. Bez te spremnosti naša molitva ne bi bila dostojna žrtava za koje molimo, a ni Boga kojemu se molimo. Zato molimo Boga da ovo svehrvatsko mjesto stradanja i sjećanja u našim nakanama pretvori u mjesto molitve za mir i pomirenje u hrvatskom narodu i u svim njemu susjednim narodima“.

DSC 0649 min

 

5

Na misi i komemoraciji okupilo se oko dvije tisuće vjernika iz cetinskog i livanjskog kraja, među kojima su bili saborski zastupnik Luka Brčić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno ravnateljicom Uprave za zatočene i nestale Ivonom Paltrinieri i brigadirom u miru Jozom Šerićem, konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak, saborski zastupnik i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, izaslanik splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, načelnik Otoka Dušan Đula, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, gradonačelnik Livna Darko Čondrić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja Petar Župić, izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj, predstavnici političkih stranaka, predstavnici Herceg-bosanske županije, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, potomci nevinih žrtava te ostale osobe iz javnog, kulturnog, političkog i društvenog života.

U propovijedi predvoditelj misnog slavlja istaknuo je „da nas molitva povezuje s našim i pokojnicima i čuva od zaborava njihovo mučeništvo“.

1

„Zahvaljujem dobrom Bogu i svima Vama koji ne dopuštate zaboravu sve one koji su dali živote za uzvišene vrijednosti i koji su za malo muke zadobili dobra velika, koje je Gospodin iskušao i našao da su Ga dostojni. Čujete li braćo i sestre, krikove i jauke koji već sedamdesetak godina odzvanjaju u dubini ove jame i u našim dušama i diljem Lijepe naše. Miješaju se s našom molitvom, odzvanjaju u našoj svijesti i kao da nam žele poručiti: Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti! Moliti, iskazati počast, upaliti svijeće, ukrasiti mjesta kršćanskim i hrvatskim znakovljem i sjećati se naših nevino stradalih i ubijenih bez suda i obrane, najmanje je što možemo učiniti za njih. Istovremeno ovo što sad činimo treba i nama živima: da nas opominje, da nas usmjerava na pravi put, da nam pomogne u životnim dilemama, da nas savjetuje u važnim odlukama, da nas odvrati od lutanja, da unese mir u naše nesporazume, da nas poveže kako ne bismo odustali od uzvišenih vrijednosti za koje su tisuće i tisuće naših sunarodnjaka dali svoje živote; nego da i mi za te vrijednosti živimo, da ih branimo, pa ako treba i za njih trpimo“, zaključio je fra Marinko.

Molitvom odrješenja nad Husinom jamom završilo je spomen-slavlje, a vijence su položili nazočna izaslanstva s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Inicijator svih dosadašnjih komemoracija i hodočašća od 1999. godine bio je fra Bože Norac-Kljajo i Samostan Gospe Sinjske. Fra Bože je godinama s vjernicima i dobročiniteljima uređivao spomen-područje Husina jama. Na kraju misnog slavlja zahvalio je svima koji su pomagali u izgradnji spomen-kapele, oltara i cijelog prostora oko Husine jame, kao i onima koji su ove i ranijih godina pomagali u organizaciji obilježavanja spomena na nevine žrtve.

3

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Radosna otajstva; Litanije BDM

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - VII. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 7. DAN POHODILA ME...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.