šalata sjemeništarci u bih 2022 2
Tijekom tradicionalnog godišnjeg Nacionalnog susreta sjemeništaraca i odgojitelja iz RH i BIH održanog početkom svibnja ove godine u Vepricu pored Makarske, odgojitelji travničkog i zagrebačkog sjemeništa dogovorili su međusobne posjete u vidu jačanja zajedništva i međusobne suradnje ovih dviju drevnih ustanova koje brinu za odgoj i formaciju svećeničkih kandidata u adolescentskoj dobi. Tako je početkom lipnja ove godine travničko sjemenište „Petar Barbarić“ pohodilo Zagreb, a uzvratni posjet zagrebačkog sjemeništa Travniku održan je od 29. kolovoza do 01. rujna ove godine.

šalata sjemeništarci u bih 2022 3
Trinaest sjemeništaraca Zagrebačke i Đakovačko-osječke nadbiskupije te Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije posjetila su pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i vlč. Luke Premelča, duhovnika istoimenog sjemeništa neka od središta crkvenoga života u susjednoj zemlji.

šalata sjemeništarci u bih 2022 4
Prvi dan putovanja sjemeništarci i odgojitelji završili su u zaseoku Šiljevište u općini Klobuk gdje se nalazi imanje koje je osmislio i napravio gdin. Stanko Barbarić, pranećak sluge Božjega Petra Barbarića. Naime, u Šiljevištu se nalazi rodna kuća Petra Barbarića koju je unuk Petrova brata Stanko temeljito obnovio, izgradio niz popratnih sadržaja, oplemenivši ovaj pitoreskni kraj i učinivši ga oazom spokoja i molitve koje već godinama posjećuju mnogobrojni hodočasnici. Nekoliko tjedana prije svoje smrti, u rujnu 2020. godine, Stanko Barbarić, inače uspješan poslovni čovjek koji je dio svoje karijere proveo u Londonu, cjelokupno imanje darovao je travničkom sjemeništu, odnosno Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kako bi Petrovo rodno mjesto bilo zajednička uprava s onim u Travniku.

šalata sjemeništarci u bih 2022 5
Nakon smještaja i ručka uslijedilo je razgledavanje kompleksa uz pratnju don Josipa Dedića, ekonoma travničkog sjemeništa koji je zadužen i za sam kompleks u Šiljevištu. Po završetku razgledavanja uslijedilo je kupanje u bazenu, a navečer su sjemeništarci Travnika i Zagreba pohodili vodopad Koćuša.

Drugoga dana putovanja sjemeništarci iz oba Sjemeništa, zajedno sa svojim odgojiteljima, posjetili su vodopad Kravice, a zatim franjevački samostan i župu Humac kod Ljubuškog. Na Humcu su sjemeništarci, pod vodstvom fra Andrije Majića, razgledali novoobnovljenu staru kao i sadašnju župnu crkvu, obišli zbirku umjetnina „Majka“ i samostanski muzej te se susreli u ugodnom razgovoru sa novacima koji vrše novicijatsku godinu u tamošnjem samostanu. Nakon ručka i odmora u Šiljevištu, sjemeništarci su krenuli put Međugorja te sudjelovali na misnom slavlju u crkvi na otvorenom, a potom izvršili i pobožnost BDM na podbrdu koje je najniži dio planine Crnice, s pogledom na zaselak Bijakovići, gdje je šestero vidjelaca živjelo u vrijeme prvih ukazanja 1981. godine.

šalata sjemeništarci u bih 2022 6
Trećega dana putovanje se nastavilo iz Šiljevišta prema Travniku. Na tom putu sjemeništarci su zastali u franjevačkom samostanu Rama-Šćit u kojem ih je o životu u ramskom kraju, samostanu na Šćitu, etnografskom muzeju i uređenom dvorištu sa skulpturama poznatih umjetnika upoznao župnik fra Andrija Jozić. Potom su se uputili u župu Presvetog Srca Isusova u Prozoru koja je jedna od najvećih župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Tamo ih je dočekao župnik vlč. Marko Tomić sa svojim pastoralnim suradnikom i pobliže im približio sam kraj i povijest župe. Nakon kratke okrjepe hodočasnici su dalje krenuli prema župi sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu gdje ih je primio župnik don Ivan Ivančević. Nakon kratke okrjepe i ispričane priče o stradanju mještana Uzdola 14. rujna 1993. godine, okupljeni su molili na groblju gdje su pokopane nevino stradale žrtve muslimanske agresije na taj kraj, a potom je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković predvodio euharistijsko slavlje u novoj crkvi na kojem su sudjelovali šalatski i travnički sjemeništarci. Poslije svete mise uslijedila je večera u etno selu Remić-Menjik, a dan je završio dolaskom sjemeništaraca u kasnim večernjim satima u Travnik te smještajem i noćenjem u prostorima Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku.

šalata sjemeništarci u bih 2022 7
Četvrtog i posljednjeg dana duhovno-studijskog putovanja, sjemeništarci Zagreba i Travnika pridružili su se hodočasničkoj svetoj misi u Travniku na grobu Časnoga sluge Božjega Petra Barbarića. Misno slavlje, koje je ujedno bilo i završetak duhovnih vježbi za svećenike i redovnike Vrhbosanske nadbiskupije, predvodio je preč. dr. Richard Pavlić, svećenik Gospićko-senjske biskupije, profesor fundamentalne teologije, kanonik i župnik u Senju. Po završetku objeda, sjemeništarci su izvršili pobožnost ovom svetom sjemeništarcu u kripti ispod velebne sjemenišne crkve sv. Alojzija Gonzage te se upisali u knjigu hodočasnika.

šalata sjemeništarci u bih 2022 8
Posljednja točka putovanja bilo je Podmilačje gdje se nalazi svetište sv. Ive Krstitelja. To proštenište je jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, a samo ove godine za svetkovinu sv. Ive pohodilo ga je cca. 70.000 hodočasnika. Poseban dojam na sjemeništarce ostavilo je „vrelo svetog Ive“ podno Svetišta gdje su mnogi od njih popili vode i uz molitvu preporučili svoje nakane ovom moćnom zagovorniku.

šalata sjemeništarci u bih 2022 9
Svrha ovoga duhovno-studijskog putovanja bila je želja odgojitelja za razmjenom iskustava u zajedničkoj odgovornosti, brizi i radosnom radu pripreme i praćenja kandidata za svećenička zvanja u našim mjesnim Crkvama, a zatim i njegovanje kolegijalnosti dvaju drevnih Sjemeništa imajući u vidu činjenicu kako priličan broj šalatskih sjemeništaraca koji se trenutno nalaze u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu potječe upravo po svojim roditeljima iz Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Međubiskupijsko sjemenište

Radio Marija

00:30 Prigodna emisija - gost: preč. Alojzije Petrović povodom proslave 60. obljetnice svećeništva; ur. i vod.: p. Stjepan Fridl
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast o. Ante Gabrića u lipnju

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Peta devetnica od 20. do 28. lipnja 2024.Uvod Nakon Marijina...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.