25 godina Radio Marije

mons šaško NKG rujan 2022 11

U ponedjeljak, 05. rujna ove godine, nova školska i vjeronaučna godina 2022./2023., započeta je euharistijskim slavljem i zazivom Duha Svetoga u dvorištu Gimnazije (negdašnji prostori AISZ-a) na zagrebačkoj Šalati za učenike, profesore i djelatnike Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je, s početkom u 10.00 sati, mons. dr. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački. U koncelebraciji je sudjelovao preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa koji je ujedno i duhovnik spomenute Gimnazije.
mons šaško NKG rujan 2022 8
Tijekom misnog slavlja velik broj učenika i profesora pristupio je sakramentu pomirenja, a na raspolaganju za podjeljivanje samoga sakramenta bio je vlč. Luka Premelč, sjemenišni duhovnik te novoimenovani duhovnik Gimnazije.

mons šaško NKG rujan 2022 2
Na početku misnoga slavlja biskup Šaško, prenoseći pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, obratio se okupljenima ovim riječima: “Radostan sam što gledam obnovljenu šalatsku gimnazijsku obitelj i moleći Božju milost, zazivajući s vama darove Duha Svetoga za život i rad u ovoj školskoj godini, Gospodinu zahvaljujem za sve vas: Dajemo hvalu Bogu za vas gimnazijalci i gimnazijalke; kako za vas koji nastavljate gimnazijski hod u nekom novom, višem razredu, i osobito za vas u prvome godištu koji postajete dionicima zajedništva puno širega od sadašnjosti, vremenski protegnutoga na cijelo stojeće. … Dok čeznemo za povratkom u crkvu primjetimo da se nalazimo iza njezine apside koja u liturgijskoj arhitekturi govori simbolom Božje svetosti i ljudi koji tu svetost odražavaju. U ovome smo slavlju mi stanoviti produžetak apside. Gospodin nas prihvaća u svoj božanski život, u kojem su i naši sveti zagovornici. Danas je to sveta Majka Terezija, svetica duboko povezana s našom domovinom, hrvatskom kulturom i duhovnošću. Lijepo je s njome započeti školsku godinu, jer nas upućuje na bitno, na ono čemu treba služiti svako stečeno znanje i kršćanski odgoj: nositi Boga i njegovu radosnu vijest u živote bližnjih”.

Mons. Šaško: “U svakome predmetu otkrivajte ljepotu Radosne vijesti i tražite putove koje je Gospodin vama namijenio da stečenim znanjem budete blizu najmanjima, onima koji trebaju našu ljubav.”

mons šaško NKG rujan 2022 7Razlamajući Božju riječ uzetu iz Knjige proroka Izaije te Matejeva evanđelja (usp. Iz 58, 6-11; Mt 25, 31-46) mons. Šaško je, uz ostalo, naglasio: “Nema dvojbe da je Evanđelje koje smo čuli jedno od najprikladnijih za slavlje povezano sa svetom Majkom Terezijom. Možda ga ne bismo odmah izabrali za početak školske godine. Međutim, uđemo li u njega dublje, vjerujem da će svatko od nas otkriti iznenađujuću prikladnost za ovo slavlje. I ovaj smo početak školske godine pozvani vidjeti u Kristovoj prisutnosti i u ljepoti konačnoga smisla. On nam se na spomendan svete Majke Terezije daruje u Isusovoj riječi o Posljednjem sudu koji je zapravo razotkrivanje konačne istine življenja, objave onoga što ostaje, kada više ne ostaje ništa. A to je ljubav: samo ljubav neće minuti. … Radosna je vijest u tome da najdublju istinu o nama ljudima odražava ljepota srca, nipošto naše slabosti; i na toj 'vagi' malo dobroga žita teži više od kukolja na cijelome polju. … Vjerujem da će se danas u puno gimnazija, srednjih škola govoriti o osposobljavanju za tržište rada, za kompetitivnost, za povezanost škole i gospodarstva; o tehnološkome napretku i o uspješnosti kojoj kao da ne treba konačni smisao… Ali, sve što naučimo, sve što postignemo, kakav ima smisao, ako ne u raznim načinima da druge ohrabrimio, zagrlimo, budemo blizi".

mons šaško NKG rujan 2022 10

Završavajući svoju propovijed okupljenim profesorima, učenicima, odgajateljima i djelatnicima Gimnazije biskup je poručio: “Dragi prijatelji, vi ste naraštaj koji je, zbog odnosa prema zdravstvenim poteškoćama, morao proživjeti i preživjeti neobičnu nastavu, onu koju zovemo 'on-line' nastavom, 'nastavom na daljinu'. Bilo je razmišljanja da će upravom tim načinom biti pospješen i sam školski pristup i školski procesi. Neki su govorili o takvim 'revolucionarnim' iskoracima nakon kojih 'ništa više neće biti isto'. No, kasnije su raščlambe i ozbiljnije studije pokazale koliko nedostaje blizina; koliko je kakvoća usvajanja znanja i oblikovanje ljudskosti trpjelo u svojoj biti. Odgoj i obrazovanje ne pripadaju prostorima udaljenosti. Traže bliskost, susret, poglede, korake osjećaje… No, lako je uočiti da je izazov puno širi. Kao da se školski život u okolnostima pandemije nadogradio na takozvanu 'virtualnu kulturu' ili na onu koja se više od sedamdeset godina zove 'kibernetikom'. …

mons šaško NKG rujan 2022 9

Vi pohađate 'klasičnu' gimnaziju. Zbog toga napominjem da se kršćanstvo, u dubokoj sraštenosti sa židovskom duhovnošću i kulturom, razvijalo u kulturi koja je kasnije dobila pridjev 'klasična'. S pomoću nje Crkva je artikulirala svoju vjeru, naviještala Radosnu vijest, dopirala do svih naroda i učvršćivala svoje vjernike u izgradnji Kristova kraljevstva. … Sigurno je da se nalazimo unutar društvenih 'antropoloških promjena' u kojima se oslabljuje sposobnost susreta. Zato je važno njegovati kulturu evanđeoske blizine, oslonjeni na Radosnu vijest da nam je Bog postao bližnjim, bližim i od nas samih i da nas ne prepušta našim udaljavanjima", zaključio je mons. Šaško.

mons šaško NKG rujan 2022 5Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem te Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije pod ravnanjem profesorice Ankice Juričić svojim glazbenim muziciranjem.

Biskupu Šašku, koji je na koncu slavlja izmolio i prigodnu blagoslovnu molitvu za početak nove školske i vjeronaučne godine, ravnateljica gimnazije prof. Duvnjak uručila je prigodni poklon u znak zahvale za dolazak na Slavlje.

mons šaško NKG rujan 2022 4Po završetku misnoga slavlja, a prije završnoga blagoslova, preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa i duhovnik Gimnazije zahvalio je u ime ravnateljice škole prof. Ljube Duvnjak, ocu biskupu na dolasku i nadahnutoj homiliji, posebno pozdravivši ovogodišnje prvaša. Zaželio je svima sretan početak nove školske i vjeronaučne godine kako bi Gospodin svojom blizinom pratio i blagoslovio učenike, profesore i djelatnike Gimnazije, a roditeljima i odgojiteljima udijelio strpljivost i brižnost u služenju mladima koji traže uzore svojih života.

mons šaško NKG rujan 2022 1

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti ima svoju dugu povijest i tradiciju u gradu Zagrebu. Osnovana je 1920. godine, a u njoj su brojni naraštaji utkali svoje talente i sposobnosti. U novu je školsku godinu ušla s upisanih 391 učenika u šesnaest razrednih odjela, od koji je 12 sjemeništaraca sa područja Zagrebačke i Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. U školi je zaposlen 51 djelatnik.

Radio Marija

04:30 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca – ur.: dr. sc. don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Riječ i Svjetlo (Izaija 2,2-5)

U drugom poglavlju Knjige proroka Izaije nalazi se tekst koji vrijedi čuti u cijelosti: „Dogodit će se na kraju danâ:  Gora doma Gospodnjega  bit će...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.