IMG 8569

U ponedjeljak, 5. rujna 2022. godine započela je nova nastavna godina u gimnazijama i katoličkim osnovnim školama Požeške biskupije. U klupe Katoličke osnovne škole u Požegi sjeli su đaci prvaci u dva odjeljenja, jednako tako u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici a u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj u jedno odjeljenje. Najmlađe đake u požeškoj Osnovnoj školi srdačno su dočekali i pozdravili učitelji na čelu s ravnateljem Franom Barišićem a u Virovitici predvođeni ravnateljem Ivanom Mikolićem. U spomenutim školama na susretu s prvašićima i njihovim roditeljima bio je i biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivica Žuljević. Upriličen je kratak prigodni program, u kojem je nastupio školski pjevački zbor, a učenici drugih razreda izveli su igrokaz. Potom su se učenicima i njihovim roditeljima obratili ravnatelji spomenutih škola, poželjevši im uspjeh u prvoj školskoj godini, a roditeljima dobru suradnju s učiteljima i drugim djelatnicima škole.

Uz riječi pozdrava, biskup Antun posebno se obratio prvašićima pitajući ih jesu li primijetili kako su drugi učenici koji ih promatraju s prozora škole znatiželjni, jer znaju kako je lijepo biti đak prvak, pa jedva čekaju da im se i oni pridruže. Kazavši kako su ih učenici drugih razreda pozdravili s „hvaljen Isus“, biskup je protumačio prvašićima da se za razliku od drugih škola ovdje tako pozdravlja jer su ih roditelji upisali u katoličku školu, u kojoj je na poseban način prisutan Isus, moćan ljubavlju kojom je na križu pobijedio i samu smrt. Ustvrdio je da ih stoga ne želi oslovljavati s djeco, ili učenici, nego s „braćo i sestre“, jer su i oni to postali po krštenju u Isusu Kristu. Isusovo zajedništvo na svoj se način ostvaruje u katoličkoj školi, te je ona proširena obitelj čiji su važni suradnici i roditelji. Pozvao je prvašiće da jedni druge prihvaćaju kao braću i sestre, te dok usvajaju znanja da rastu i postaju veliki u dimenzijama srca, u plemenitosti i dobroti. Još je dodao da se upisom u katoličku školu uključuju u veliku obitelj takvih škola diljem svijeta. Zaželio im je dobrodošlicu, uvjeravajući ih kako će učitelji nastojati prema njima biti dobri, te ih je potaknuo da i oni budu međusobno i prema učiteljima dobri, jer je u navedenim obiteljskim odnosima ljepota katoličkih škola.

po etak nastave u katoli kim kolama po e ke biskupije iBHR pwUOQc

Potom je uslijedilo predstavljanje učiteljica, nakon čega su prvašići zajedno s njima po prvi puta pošli u svoju učionicu i sjeli u školske klupe.

Sličan program prvoga školskog dana odvijao se i u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj. Ravnatelj Krunoslav Juraković pozdravio je sve prisutne u ime osnivača Škole biskupa Antuna Škvorčevića i zaželio dobrodošlicu svim novim učenicima prvog razreda i njihovim obiteljima, zahvalivši ima za ljubav i žrtvu kojom će pratiti svoju djecu u osnovnoškolskom obrazovanju.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

21:01 Snaga Hrvatske - tema Uhićenje virovitičke trojice i dodjela Velike zlatne plakete „Da se ne zaboravi“ Antunu Habijancu; gost; Antun Habijanac; ur. i vod.: Božidar Biondić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.