mladi za ljudska prava 2
Otvorene su prijave za novi ciklus edukacije „Mladi za dostojanstvo i ljudska prava“ koju organizira Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH). Edukacija je namijenjena mladima od 18 do 30 godina i održavat će se uživo u Zagrebu, Osijeku i Splitu, dok je za mlade iz drugih krajeva Hrvatske omogućeno sudjelovanje na daljinu.

Na edukaciji će se mladi susresti s tekstovima raznih autora poput C. S. Lewisa, Karola Woytile, Viktora Frankla, Vaclava Havela, Georgea Weigela i mnogih drugih te će raspravljati o temama kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, solidarnost i kultura. Rasprave će voditi educirani mentori, a održavat će se u malim grupama te u ugodnoj i mladenačkoj atmosferi.

Edukacija će mladim sudionicima omogućiti bolje razumijevanje čovjeka i njegova dostojanstva, kao i priliku za promišljanje o solidarnosti koja povezuje i kulturi koja oplemenjuje. Sudionici će se upoznati i s važnosti traženja i pronalaska smisla te preuzimanja odgovornosti kako bi se postigla istinska sloboda. Također, sudionici će se upoznati s osnovnim konceptima ljudskih prava te korištenjem jezika kakav se koristi u institucijama Ujedinjenih Naroda.

Po završetku edukacije polaznici mogu postati članovi Svjetskog saveza mladih, zajednice prijatelja koja mladima omogućuje osobni i profesionalni razvoj, a posvećena je promicanju ljudskog dostojanstva, solidarnosti i kulture života. 

Članstvo u Svjetskom savezu mladih odlična je prilika za sve mlade koji žele biti proaktivni u zajednici i sudjelovati u izgradnji boljeg društva, koje na prvo mjesto stavlja čovjeka, njegovu vrijednost i njegove potrebe. Kao članovi Svjetskog saveza mladih, mladi će imati priliku sudjelovati u organizaciji raznih aktivnosti poput Ljetne škole bioetike i ljudskih prava, radionica o ljudskom dostojanstvu za djecu pod nazivom Kurikul za ljudsko dostojanstvo i Tjedna Svjetskog saveza mladih, koji se sastoji od okruglih stolova o aktualnim temama s raznim stručnjacima i osobama iz javnog života.

Iskustva dosadašnjih polaznika edukacije iznimno su pozitivna. „Za edukaciju imamo samo riječi pohvale. Odlično je što je rad u grupi otvoren, nema osuda ako netko ima drugačije stajalište te kroz tekstove se propituje suvremeno društvo. Također ono što mi se sviđa je raznovrsnost sudionika. Netko još studira a netko radi čime svaki pojedinac doprinosi razgovorima iz svoje perspektive te obogaćuje rad skupine. Osim toga susreti se odvijaju svaki drugi tjedan pa se ostavlja dosta vremena za čitanje teksta, ne traje dugo i nije naporno. “, istaknula je polaznica Josipa Blašković. „Ovogodišnja edukacija otvorila mi je vidike i pokazala kako mladi nisu narcisoidni, zatvoreni ili nezreli. Dapače, upoznala sam divne, mlade ljude, pune veselja, entuzijazma, iskrene optimiste i buduće reformatore našega društva. Imala sam  priliku otvoreno i slobodno izreći svoje mišljenje, razvijati kritičko razmišljanje, utažila sam svoju žeđ za produbljivanjem znanja o aktualnim svjetskim temama, njihovim povezivanjem s prošlošću. Moraš biti dobar šegrt da bi postao zanatlija. Cilj edukacije je razumijevanje življenja i kako doći do istine. Veselim se novim edukacijama, druženjima.“, poručila je polaznica Antonela Perić.

Nakon prijave, zainteresirani će dobiti povratnu informaciju te daljnje upute o provedbi edukacije. Ključni će čimbenik za sve zainteresirane biti njihova motivacija, kao i slaganje s Poveljom Svjetskog saveza mladih. Napomenimo i to da je edukacija besplatna te da se održava na hrvatskome jeziku. Prijave traju do nedjelje  25. rujna, a prijaviti se može preko prijavnog obrasca

O organizatoru:

Organizator je udruga Svjetski savez mladih Hrvatska. SSMH je podružnica međunarodne organizacije World Youth Alliance, koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj broji više od 200 članova koji djeluju u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Više o SSMH-u možete pročitati na poveznici.

 SSMH je zajednica mladih prijatelja od 18 do 30 godina koji se trude živjeti iskustvo ljudskog dostojanstva te to iskustvo donijeti društvu kroz aktivnu zauzetost za dobro druge osobe. SSMH želi stvoriti poticajno okruženje za cjeloviti razvoj ljudske osobe i stvarati sadržaje koji će omogućiti formaciju mladih u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu te ih osposobiti za preuzimanje odgovornosti za dobro zajednice i izgradnju civilizacije u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima.

U središtu djelovanja je promicanje i zaštita ljudskih prava temeljenih na neotuđivom ljudskom dostojanstvu putem brojnih edukativnih i kulturnih projekata te zagovaračkih aktivnosti na području Zagreba, Osijeka i Splita.

Više informacija o edukaciji možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram. Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti putem društvenih mreža ili poslati upit na e-poštu croatia@wya.net.

 

Izvor: Svjetski savez mladih Hrvatska

Radio Marija

20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:15 Krunica i litanije sv. Josipu
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.