09 09 GBP 1

SLAVONSKI BROD (TU) – Na blagdan Male Gospe, u četvrtak, 8. rujna, proslavljena je 65. obljetnica čašćenja Gospe Brze Pomoći u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu. Svečano misno slavlje pod geslom „Naša Gospo Brze Pomoći, pohiti da nam pomogneš!” predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Tisuće hodočasnika od ranih jutarnjih sati slijevalo se u svetište sudjelujući na misama koja su u prostranom Gospinu dvorištu slavljene na vanjskom oltaru, koji je prvi puta krasio veliki pano s likom Gospe Brze Pomoći.

Posvjestivši hodočasnicima da se u tom kao i svakom drugom Gospinu svetištu osjećaju kao kod kuće, u homiliji je nadbiskup Puljić naglasak stavio na obitelj i rađanje u obitelji. Ustvrdivši da suvremeni čovjek gubi kontakt s prirodom, zaboravlja svoje korijene, na one, kako je rekao, koji su živjeli prije nas, kojima dugujemo vjeru, ime, prezime, nasljedstvo i mjesto, upozorio je: “Naši su ukućani, a posebno djeca i mladi lišenih onih tipičnih ljudskih doživljaja povezanih s rađanjem i umiranjem koji pospješuju ljudsku zrelost i pomažu čovjeku u s metafizičkom ozbiljnošću hoditi stazama ovozemnog života. Ne treba se onda čuditi što naši suvremenici, lišeni tih doživljaja, postaju sve više ‘bezosjećajni i hladni’ pred procesima rađanja i umiranja”.

09 09 GBP 2

Govoreći o obitelji koja je u središtu i pozornost Crkve, nadbiskup je istaknuo: “Rođenje Blažene Djevice Marije vraća nas temeljnim načelima obiteljskog života, govori o ulozi oca i majke pred tajnom svetosti života. Danas je potrebno to isticati i govoriti na svim razinama. Proživljavamo, naime, veliku krizu obitelji, očinstva i materinstva. Budućnost obitelji i naroda u rukama je dobrih očeva i majki. Nema pravog i prosvjetljenog očinstva i materinstva bez Boga, bez vjere, bez pobožnosti, bez molitve, bez milosnog i sakramentalnog života. Uzorne obitelji žive od Riječi Božje i sakramenata Crkve. Takve su obitelji pred Bogom vjenčane i drže se datih obećanja. One crpe snagu za svoju očinsku i majčinsku ljubav i žrtvu na stepenicama oltara i na pričesnoj klupi. Rado kleknu pred Gospu i mole njezin blagoslov i pomoć, jer je Marija zaštitnica dobre obitelji. Marija je uz Isusa u središtu Crkve, koja svoj narod kao mati njeguje, pazi, štiti. Otuda i oni brojni naslovi u lauretanskim litanijama; Majko dobrog savjeta, Djevice vjerna i milostiva. Vrata nebeska, Pomoćnice kršćana, Zdravlje bolesnih, Utočište grješnika, Majko milosrđa, Majko obitelji, moli za nas!”, rekao je uz ostalo nadbiskup Puljić.

09 09 GBP 3

Na kraju je zahvalio Gospodinu za svjetlo dobrote koje nam je preko Marije zasjalo te molio i povjerio Gospi Brze Pomoći sve obitelji i cijeli hrvatski narod. Središnju hodočasničku misu predvodio je u koncelebraciji domaćeg župnika Anđelka Cindorija i još petorice svećenika. Kako je prvi puta hodočastio u to svetište župljani su mu darovali Gospinu sliku i slavonske delicije.

Poslije mise slijedila je procesija sa slikom Gospe Brze Pomoći, koju su prve uršulinke donijele sa sobom u tu župu i pod njezinim okriljem neumorno djelovale u obiteljskom pastoralu. Slavlje, na kojem je pjevanje predvodio veliki župni zbor predvođen uršulinkom s. Cecilijom Kolarić, završeno je molitvom pred likom Gospe Brze Pomoći u crkvi.

09 09 GBP 4

Ostala misna slavlja predvodili su domaći župni vikar Marko Obradović, župnik Cindori, voditelj pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Pavao Mikulčić te župnik Župe Gospe Fatimske u Našicama Perica Matanović. Prije svake mise molila se marijanska pobožnost, a brojni su hodočasnici pristupili ispovijedi. Brankica Lukačević

 

09 09 GBP 5

 

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:15 Krunica i litanije sv. Josipu
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.