1 3

Raspjevano i dostojanstveno bilo je 8. rujna na sv. Misi sa zazivom Duha Svetoga u Katoličkoj osnovnoj školi “Josip Pavlišić” u Rijeci u povodu početka nove školske godine i proslave svetkovine Rođenja BDM. Predslavio ju je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić u zajedništvu s duhovnikom Škole mons. Sanjinom Francetićem, a liturgijsko pjevanje animirala su djeca škole, njih oko 325, koja su se na liturgijskom slavlju okupila zajedno s djelatnicima Škole i predstojnicom Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije i Ureda za katoličke škole dr. sc. Ksenijom Rukavinom Kovačević.

2 k

U našem životu postoje dva najvažnija dana: prvi je dan kada smo se rodili, a drugi kada smo shvatili zašto smo se rodili, apostrofirao je na početku propovijedi mons. Uzinić Marka Twaina. U tom kontekstu školarcima je pojasnio kako se svetkovina Rođenja BDM ne slavi samo i prvenstveno zbog Marijinog rođenja, nego zbog dana kad je shvatila zašto je rođena, koje je njezino životno poslanje, koji je smisao njezina života. Pitao je učenike znaju li koji je za Mariju to bio dan. Učenici su znali odgovor. Kazali su da je to bio dan kad se Marija susrela s anđelom koji joj je navijestio da će postati majka Boga koji je odlučio postati čovjek. Nadbiskup je zahvalio učenicima i dodao da je to bio dan kad je Marija shvatila zašto je rođena, zašto ju je Bog stvorio, koji on ima plan s njom, ali i dan kad je Marija Bogu rekla svoj DA, cijelim svojim bićem, do kraja, bez suzdržanosti.

3 k

Podsjetio je na pismo papa Franje mladima „Krist živi“ u kojemu Sveti Otac poručuje kako ga taj Marijin odgovor impresionira jer pokazuje kakav bi trebao biti i naš odgovor na Božji poziv. On kaže da Marija taj odgovor nije dala površno, nego potpuno, s cijelim svojim bićem, konačno. Zato on kaže da je ona ‘Božja influencerica’. To je Marija za sve nas, za sve kršćane, zato jer je shvatila zašto postoji. Shvatila je koje poslanje Bog ima s njom, potpuno mu se predala i do kraja ga živjela. Zato ona svojim načinom i zagovorom „utječe“ na sve nas, rekao je propovjednik.

4 2

U tom smislu, učenicima je na početku nove školske godine poručio da tijekom obrazovanja u ovoj Školi otkriju plan kojega Bog ima sa svakim od njih. Kao i s Marijom, uvijek je to plan spasenja. „Svrha je ove Škole da u njoj pokušate otkriti zašto ste stvoreni, zašto ste rođeni i koji je plan kojega Bog ima s vama. Ova Škola vas za još nešto priprema, a to je da i vi, pod Marijinim utjecajem kao vaše ‘influencerice’, možete odgovoriti Bogu na poziv kojega On ima s vama. Ima još nešto što bih vam želio staviti na srce. Ne samo da u školi trebate otkriti zašto ste rođeni i dati tome odgovor, kao što je to učinila Marija, nego ste vi jedinstvena škola u našem gradu i kao takva, katolička, imate posebno poslanje. Kao škola, ali i svatko do vas pojedinaca, poput Marije budite ‘influenceri’ kako biste svojim načinom života, izborima i shvaćanjima onoga zbog čega ste rođeni i pripremom za što ste rođeni, mogli prihvatiti živjeti i utjecati na druge i biti poticaj da i oni otkriju zašto su rođeni i da se mogu Bogu potpuno staviti na raspolaganje. Marija nam je svima, svojim odgovor na Božji poziv, primjer i zato joj slavimo rođendan.“

 5 2

Neka ova Škola, nastavio je, kao i svi vi, svojim načinom ponašanja, pristupom radu i odnosu prema drugome, bude primjer kako bi jedni za druge mogli rasti u ljubavi i biti usmjereni prema onom konačnom cilju za koji smo stvoreni – uznesenju na nebo. Nadam se da ćete danas otkriti da je Marija prava ‘influencerica’ i da ćete i vi to biti, po uzoru na Mariju, za druge, zaključio je nadbiskup Uzinić.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

09:30 Hodaj uza me i budi mi prijatelj - tema: Biti svećenik danas; gost: Filip Pranjić, mladomisnik; ur. i vod.: Ines Sosa Meštrović
10:30 Sveta misa - prijenos iz župe sv. Ane u Rudešu u Zagrebu
11:30 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.