25 godina Radio Marije

WEB K scaled

U Nadbiskupskom domu u Rijeci, 13. rujna, u organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije održan je radni sastanak voditeljica županijskih stručnih vijeća za odgojitelje u vjeri i školske vjeroučitelje u povodu nove školske/pedagoške i pastoralne godine 2022./2023. s ciljem definiranja plana i programa godišnje stručne formacije. Uz voditeljice pojedinih vijeća, za osnovnu školu vjeroučiteljice savjetnice Kristine Zubalj i Tomislave Milušić, za srednju školu vjeroučiteljice mentorice Ivane Kamenar Borčić i za predškolski vjerski odgoj s. Kristine Tunić, sastanku su nazočili riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Rijeka, ujedno viši savjetnik za vjeronauk, Tomislav Tomasić i predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević.

U uvodnom dijelu, nakon molitvenog početka, nadbiskup Uzinić izrazio je zahvalnost nazočnima na dosadašnjem uloženom trudu u brizi za trajnu stručnu edukaciju odgojitelja u vjeri i vjeroučitelja u školi te istaknuo važnost povezanosti različitih obrazovnih tijela u društvu koja u svom programu rada imaju za cilj permanentno obrazovanje odgojno-obrazovnih djelatnika. Osvrćući se na pozitivna iskustva koja je do sada stekao u osobnim razgovorima s vjeroučiteljima i na temelju dobivenih informacija o njihovu radu iz Katehetskog ureda, nadbiskup Uzinić je izrazio zadovoljstvo i naglasio da je potrebno uvijek raditi na sebi u duhovnom i profesionalnom smislu bez obzira na sva postignuća i kvalitete jer stagnacija uvijek za sobom povlači nazadak po principu „ili napreduješ ili nazaduješ“. U tom smislu potaknuo je voditelje stručnih vijeća da osmisle teme za stručne skupove na način koji će obuhvaćati trajno obogaćivanje i rast u ljudskim, profesionalnim i kršćanskim vrijednostima.

Predstojnica Katehetskog ureda zahvalila je nadbiskupu Uziniću na prisustvu i na podršci voditeljima vijeća u izradi plana i programa rada. Posebno se zahvalila višem savjetniku za vjeronauk Tomislavu Tomasiću na višegodišnjoj kvalitetnoj suradnji Katehetskog ureda i Agencije. Analizirajući tematske mogućnosti stručne formacije za ovogodišnje razdoblje na različitim razinama realizacije, istaknula je kao prijedlog nekoliko širih tematskih cjelina: društveno, profesionalno i crkveno dostojanstvo vjeroučitelja; Katolički vjeronauk i nove odgojno-obrazovne ponude u školi („Škola i zajednica“, „Kritičko mišljenje“); evangelizacijski okviri školskog vjeronauka (očekivanja i kapaciteti); društvena dimenzija Katoličkog vjeronauka; digitalni alati u Katoličkom vjeronauku; verbalne i neverbalne kompetencije vjeroučitelja u stvarnom i u virtualnom pedagoškom kontekstu; elementi govora vjere u nastavi Katoličkog vjeronauka (riječ, odnos, dijalog, razlučivanje); interdisciplinarnost u nastavi Katoličkog vjeronauka, i drugo.

Viši savjetnik za vjeronauk Tomasić iznio je dosadašnja iskustva u planiranju tema i provedbi stručnih skupova za Katolički vjeronauk. Poseban naglasak je stavio na važnost komunikacije u nastavi, ali i one među školskim kolegama. Rezultat kvalitetne komunikacije je zajedništvo i u tom smislu smatra da županijska stručna vijeća uvijek trebaju biti plodno tlo za razmjenu mišljenja, iskustava i dobre prakse među vjeroučiteljima, odnosno da u njima bude što više razgovora i rasprave, a što manje plenarnog rada. Posebno se osvrnuo na sustav vrednovanja u nastavi, što još uvijek predstavlja poteškoću u konkretnom vjeroučiteljskom radu, i na važnost rada s darovitom djecom i s djecom s teškoćama u razvoju.

Voditeljice županijskih stručnih vijeća iznijele su rezultate anketnog ispitivanja vjeroučitelja na zadnjem stručnom vijeću prošle školske godine i naglasile da većina vjeroučitelja želi što više primjera dobre prakse u području sustava vrednovanja, vođenja pedagoške dokumentacije, razredničkih i drugih zaduženja. Voditeljica stručnih skupova za predškolski vjerski odgoj s. Kristina Tunić iznijela je problematiku nedostatka predškolskog vjerskog odgoja u riječkim vrtićima, što je uglavnom uvjetovano činjenicom loših ili gotovo nikakvih financijskih mogućnosti osnivača za taj vid odgoja, ali i slabe kolektivne svijesti roditelja o važnosti vjerskog odgoja njihove djece u predškolskoj dobi.

U drugom dijelu sastanka predstojnica Katehetskog ureda upoznala je voditelje s pastoralnim programiranjem pripremnog razdoblja za slavlje prve biskupijske sinode Riječke nadbiskupije i u tom smislu najavila potrebu izrade pastoralnih aktivnosti i susreta s vjeroučiteljima i po tom pitanju. Zaključeno je da će glavne ovogodišnje teme županijskih stručnih vijeća za školske vjeroučitelje biti interdiciplinarnost, kriteriji vrednovanja, rad s djecom s teškoćama u razvoju te medijacija i rješavanje sukoba, a za odgojitelje u vjeri simboli u vjerskom odgoju i širi sustav vrednovanja odgojnih aktivnosti u pedagoškom i vrijednosnom smislu.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Slavna otajstva
15:40 Glazba
16:00 Knjiga koja me približila Bogu – tema: "Ljubav čini najljepša čuda"; gošća: s. Augustina Barišić; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Svet, Svet, Svet (Izaija 6,1-13)

Prorok Izaija u šestom poglavlju svoje knjige opisuje svoj poziv koji je smješten u onu godinu kad je umro kralj Uzija, a to je otprilike 740....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.