Križevo Sisak 2022 1
Svetkovina Uzvišenja sv. Križa, proslavljena je u srijedu, 14. rujna u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe. Svečano misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Ivicom Mađerom, prepoštom Stolnog Kaptola mons. Markom Cvitkušićem, kanonicima Stolnog kaptola sv. Križa, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i više svećenika.

Križevo Sisak 2022 2
Uz brojne okupljene župljane slavlju je nazočio i biskup Vlado Košić koji je prije mise u zajedništvu s kanonicima Stolnog Kaptola sv. Križa predvodio molitvu Večernje.

Križevo Sisak 2022 4
U homiliji fra Milan je rekao kako je danas dan velikog slavlja u kojem pred nama blista Kristov Križ koji sabire naše poglede i usmjerava ih prema Spasitelju čovjeka - Isusu Kristu pobjedniku s drva križa.“ Blagdan Uzvišenja svetoga Križa je poziv da se zagledamo u križ Gospodinov. Razmatrajući ga, gledamo ljubav koju nam je samo Bog mogao objaviti i ostajemo zadivljeni Božjom dobrotom“.

Križevo Sisak 2022 5
U nastavku, rekao je kako nas svetopisamska čitanja ove svetkovine žele potaknuti na novu nadu koju daje sam Gospodin svojem narodu; kako nekada davno u povijesti izabranom Izraelskom narodu u hodu pustinjom, tako i nama ovdje danas. „On daje znakove svoje blizine jer ne želi čovjekovu propast već čovjekovo spasenje. Prvo čitanje u sebi sadrži navještaj spasenja kroz sliku podignutog lika zmije koja je put prema ozdravljenju svima koji podignu svoj pogled prema njoj, dok nam evanđelje prikazuje Gospodina našega Isusa Krista uzdignutog na križ koji sve privlači k sebi. Tijekom svoga hoda kroz pustinju Izabrani narod je teško podnosio napor koji je bilo potrebno uložiti. Kaže čitanje iz Knjiga Brojeva: Narod putem postane nestrpljiv (Br 21,4b). Izmoren glađu, ne prepoznajući cilj, narod je počeo sumnjati u Božje obećanje slobode do te mjere da je ponovno priželjkivao ropstvo. U kušnji umora izgledalo mu je kao da ga Bog želi izbrisati s lica zemlje, a ne osloboditi. Ta sumnja i čežnja za ropstvom tražila je priznanje vlastitoga grijeha i samo je zagledanost u zmiju mogla sačuvati život narodu“, istaknuo je fra Milan te dodao kako je u tom hodu narod upoznao osjećaj napuštenosti, ali kada je doživio tjeskobu smrti, vratio se Bogu i Bog mu je izašao ususret.

Križevo Sisak 2022 7
Propovjednik je poručio i kako je jedna od poruka Kristova Križa, služenje. „Ovo je poruka i itekako je stvarna za današnje vrijeme kada sve polako dobiva izraz krize i nesigurnosti; počevši od prošlog vremena pandemije pa sve do posljedica razornog potresa koji je oštetio veliki dio vaše Biskupije i vaše časne Katedrale. Iz toga proizlaze i mnoge naše brige i obveze. Isus sam za sebe kaže: Sin čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge (Mk 10,45; usp. Mt 20,28). Duh Božji je onaj koji nam daje mogućnost služenja. Snagom Duha pozvani smo pratiti Isusa u njegovu poslanju Sluge.
Križevo Sisak 2022 9
Pozvani smo na takvo služenje iz kojega ćemo moći crpiti novu snagu za izazove vremena u kojem se nalazimo. Sigurno da se od nas ne traži činiti nešto iznad naših mogućnosti, ali smo pozvani na veću solidarnost i spremnost služenja. Potrebno se staviti na raspolaganje, što ponekad može izgledati i kao proročki znak kako bismo mogli odgovoriti kao vjernici na izazove vremena. To iskustvo služenja treba biti ispunjeno jednim predanjem u Božje vodstvo i kada nam vrijeme nije naklonjeno i kada svijet vapi za novom nadom. Probudimo se i budimo odgovorni za vrijeme u kojem živimo“, zaključio je propovjednik.

Križevo Sisak 2022 10
Misno slavlje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju Katarine Mandić, a proslavi je prethodila trodnevna duhovna obnova od 11. do 14. rujna. Misna slavlja predvodili su ovogodišnji mladomisnici Josip Bulat, Darijo Stanković i Kristijan Pezić.


Tekst: Stjepan Vego, Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

03:30 Čitamo knjigu - p. Anton Puntigam: „Kako me je Bog vodio“
04:00 Glazba
04:30 Prigodna emisija - tema: don Filip Lukas; ur. i vod.: Andrej Paulus
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 4.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.