25 godina Radio Marije

20220917 Redovnicki dan Du 01

Redovnički dani koji se održavaju u pet gradova u Hrvatskoj, u Dubrovniku su održani u subotu, 17. rujna. Okvirna tema bila je “Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje”.

Uime Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije sve okupljene u dvorani sv. Ivana Pavla II. pozdravio je fra Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Gradu. Kazao je kako su redovnici uvijek u Crkvi bili jedra lađe Crkve u koja je puhao Duh Sveti da pokreće zajednicu Crkvu, pa u tom duhu oni u ovoj biskupiji, kao i u općoj Crkvi, to žele biti, noseći svojim životom, radom i zalaganjem duh radosti, zajedništva, poslanja, svatko na svojem polju.

Na susretu su održana dva predavanja. Doc. dr. sc. Mirjana Pinezić, MFO, govorila je o temi „Suodgovorni u poslanju: Sklad različitosti karizmi“, dok je fra Ivan Ivanković, OFM, imao izlaganje „Suputnici: Pravni položaj redovničkih zajednica u Crkvi i u društvu“.

Dr. Pinezić, koja pripada Svjetovnom institutu “Mala franjevačka Obitelj” i predaje na Teologiji u Rijeci, uvodno je podsjetila na smisao sinodalnog hoda u Crkvi kojim se želi omogućiti da čitava Crkva bolje profunkcionira jer cijela Crkva evangelizira. Govorila je od odnosu odgovornosti i slobode, o važnosti djelovanja iz ljubavi te o suodgovornosti u poslanju i različitosti službi i karizmi.

20220917 Redovnicki dan Du 14

„U evangelizaciji svi imaju različito poslanje koje je uvijek na izgradnju Crkve i zajednice, ali prvenstveno u ljubavi. Ako se osoba prizna u onome što ona jest, sve je to na obogaćenje i izgradnju zajednice i Crkve“, istaknula je predavačica koja je kroz različite primjere približila potrebu i ženskog i muškog pristupa u poslanju Crkve.

Franjevac Ivanković, župni vikar na Sigetu u Zagrebu i pravnik po struci, napomenuo je kako su brojne teme i pristupi kada se govori o pravnom položaju redovničkih zajednica u Crkvi i društvu te nastavio u predavanju nastavio govoriti o općenitoj važnosti i teološkoj utemeljenosti pravnog reguliranja redovništva u Crkvi i načina na koji je to učinjeno te o pravnom okviru za djelovanje redovničkih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Pravne odredbe koje postoje o redovništvu su jedna sinteza, usustavljenje teološkog promišljanja o redovništvu, kazao je predavač. Redovništvo, gledano u pravnom smislu, ne pripada hijerarhijskom uređenju Crkve, podsjetio je, već pripada na njezin život i njezinu svetost. Redovnički stalež nije srednji, između kleričkog i laičkog, nije neki međuprostor već Bog poziva s obje strane neke vjernike da imaju u životu Crkve poseban dar i koriste njezinoj spasenjskoj misiji, podsjetio je predavač na misli iz dokumenta Lumen gentium.

Nadalje je progovorio o pravnom okviru za život i djelovanje redovničkih zajednica u našem društvu kao i o nekim aktualnim temama.

20220917 Redovnicki dan Du 21

U podne su okupljene redovnice i redovnici slavili euharistiju u crkvi Male braće, a predslavio ju je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan. Pola sata prije početka mise bila je prigoda za sakrament pomirenja.

U propovijedi je mons. Pervan podsjetio da se danas slavi blagdan Rana sv. Franje spominjući se događaja s brda La Verna gdje je 1224. godine svetac dobio Kristove rane za vrijeme dok je obavljao veliki post. Govorio je i o Franjinoj neizmjernoj ljubavi prema Kristu, njegovom potpunom predanju i kako se onda i Krist njemu predao.

“Ići za Isusom znači prihvatiti svoj život, poslanje, dužnosti koje ti je Crkva namijenila i udijelila, ne zbog tvojih zasluga nego po Božjem nadahnuću i proviđenju te ići za njim u potpunom predanju, služenju i ljubavi”, kazao je, uz ostalo, mons. Pervan. Poručio je i kako samo onima koji ustraju do kraja pripada ‘vijenac pravednosti’, Krist ovdje ali i u svojoj slavi. Na to su posebno pozvani svi oni sa svetim redom i redovničkim zavjetima.

Ohrabrio je na kraju sve redovnice i redovnike iz različitih redovničkih zajednica na području biskupije te ih potaknuo da svoj poziv i poslanje, bez obzira gdje bili i što radili, žive iz ljubavi prema Kristu i Crkvi.

20220917 Redovnicki dan Du 24

Mons. Pervan je također prenio pozdrave i izrazio duhovnu blizinu dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića koji se nalazi na seminaru u Rimu.

Redovnički dani održavaju se u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije u suradnji s mjesnim biskupijama u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci i Slavonskom Brodu.

Tekst i foto: Angelina Tadić; Dubrovačka biskupija

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Adventska hrabrost brata Andrije - Biblijski pogled na lik Andrije, Kristova apostola

Početak Došašća obilježava blagdan apostola Andrije, jednoga od dvanaestorice “stupova” Crkve, Gospodinovih izabranika. “Andrijin križ” – dobro...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.