25 godina Radio Marije

sl dev uz22

HODIMO U DUHU POZIVA KOJIM SMO POZVANI (usp. Ef 4, 1)

U vjeri i zajedništvu prema cjelovitoj ljudskosti i istinskom kršćanstvu

Drage sestre i braćo,

kao i prethodnih godina, tako i ove, obraćamo vam se da bismo vas upoznali s programom pastoralne godine koja je pred nama i pozvali da se u njega aktivno uključite. Želja nam je da ova poruka dopre do svakoga od vas, da se svatko osjeti osobno pozvanim angažirati se, već prema vlastitim mogućnostima, u događajima koji će se tijekom ove pastoralne godine odvijati kako u vašim župama tako i na razini naše nadbiskupije.

U ovoj pastoralnoj godini naša nadbiskupija, zajedno sa svom Crkvom, nastavlja sinodski hod započet prije godinu dana. Savjetovanja koja su održana u nadbiskupiji polučila su Sintezu sinodskih savjetovanja, koju ćemo učiniti dostupnom vjerničkoj i društvenoj javnosti i koja će, u godini koja započinje, biti polazište za promišljanje i razlučivanje o trenutnom stanju i budućnosti naše mjesne Crkve. Spomenuta sinteza pokazala je da nam je sinodski hod omogućio bolje uvidjeti stanje naše crkvenosti, prepoznati zapreke življenju našega zajedništva, ali i, što je daleko važnije, bolje uočiti mogućnosti i načine snažnijeg ostvarivanja našega kršćanskog poziva. Sinodska savjetovanja omogućila su nam da se osjetimo aktivnim članovima naše mjesne Crkve i da preispitamo i obnovimo osjećaj pripadnosti našim župama i našoj nadbiskupiji. Sve su to dragocjeni prvi plodovi sinodskoga hoda kojim ćemo i u ovoj godini kročiti kako bismo nastavili rasti u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju. Stoga vas pozivamo da se, posebno ako još niste, uključite u procese, događanja, susrete i slavlja koji će tijekom godine biti organizirani diljem naše nadbiskupije i koji će nam omogućiti prepoznati sebe i svoj udio u odgovornosti koju nam ovi sinodski poticaji otkrivaju. Pritom ćemo se posebno posvetiti ulozi i mjestu vjernika laika u Crkvi kao osobito aktualnoj zadaći, napose pitanju formacije i ostvarivanja službi lektora, akolita i katehete. U svemu tome svjetlo i vodič bit će nam sinodsko teološko razlučivanje dokumenata pape Franje.

Nastavak sinodskog hoda priprema je za Sinodu biskupa koja će se 2023. godine održati u Rimu, no također i za 2025. godinu, koja je jubilejska za opću Crkvu, a kada ćemo mi slaviti stotu obljetnicu uspostave biskupije u Rijeci. K tome, u idućoj ćemo 2023. godini u gradu Rijeci obilježiti nastanak više većih župnih zajednica koje su se prije stotinu godina, prepoznajući pastoralne potrebe vjernika našega grada tog vremena, odijelile od prve riječke Župe Uznesenja Marijana. Pozivamo vas da spomenutim događajima ne priđemo kao pukoj komemoraciji prošlosti već da u njima nađemo poticaj za zauzeto življenje vjere u sadašnjosti i budućnosti te za osuvremenjivanje cjelokupna pastorala u našoj nadbiskupiji.

Drage sestre i braćo, dopustimo sebi i drugima da nam pastoralna godina koja započinje bude nova blagoslovljena pustolovina u vjeri i zajedništvu koja će nam pomoći rasti i sazrijevati i u cjelovitoj ljudskosti i u istinskom kršćanstvu. Uključivanjem u događanja nove pastoralne godine zasigurno ćemo i sami moći doživjeti nešto od blagoslova promjene koju Bog trajno želi izvoditi u nama kao pojedincima, ali i u nama kao mjesnoj Crkvi.

U Rijeci, o blagdanu suzaštitnice riječke katedrale BDM Žalosne, 15. rujna 2022.

Mate Uzinić, Ivan Devčić,

nadbiskup koadjutor nadbiskup i metropolit

Radio Marija

15:15 Krunica - Slavna otajstva
15:40 Glazba
16:00 Knjiga koja me približila Bogu – tema: "Ljubav čini najljepša čuda"; gošća: s. Augustina Barišić; ur. i vod.: Brigita Konsuo Peček
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Svet, Svet, Svet (Izaija 6,1-13)

Prorok Izaija u šestom poglavlju svoje knjige opisuje svoj poziv koji je smješten u onu godinu kad je umro kralj Uzija, a to je otprilike 740....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.