25 godina Radio Marije

26 09 zahvalno hodocasce legionara 5

U subotu 24. rujna 2022. u najistočnijem hrvatskom marijanskom svetištu u Ilači održano je 16. tradicionalno zahvalno hodočašće Marijinih legionara koje je okupilo oko 700 legionara iz cijele naše domovine i BiH. Program hodočašća započeo je molitvom krunice i uvodnom legijskom molitvom. Točno u podne uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio izaslanik nadbiskupa đakovačko-osječkog, mons. Đure Hranića – mons. Ivica Pažin, profesor na KBF-u u Đakovu i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda, uz koncelebraciju petorice svećenika.

26 09 zahvalno hodocasce legionara 1

Obraćajući se u svojoj homiliji prisutnim legionarima, mons. Pažin rekao je kako se u posljednjih sto godina Marijine legije u svijetu mnogo toga promijenilo, „no, jedno se nikada ne će promijeniti. I to jedno bit će u svakoj etapi čovječanstva potrebno, te u svakom načinu evangelizacije Crkve očito: a to je Marija, majčinski, nježni put apostolata, koji ste vi, kao vjernici laici, odabrali. Ako netko može otvoriti vrata djetetu, uplakanom u sobi – to je majka. Ako netko može utješiti onoga tko je izgubio najmilijega, dovoljna će nekada biti samo prisutnost onoga, koji u sebi ima hrabrost majke; ako netko može sačuvati i probuditi vjeru u drugoga, to je samo onaj, koji poput Marije, brižno čuva sve uspomene u svom srcu. Sve to može samo onaj, tko sa svetim Ljudevitom Montforskim, govori: Ne tražim od tebe ni viđenja, ni objava, ni osjećaja slasti, pa ni duhovnih radosti… Hoću samo onaj dio koji si ti imala: vjerovati čisto bez ikakva kušanja i gledanja. Samo ćemo tada, svi mi zajedno, poput redovnika reda Blažene Djevice Marije od Milosrđa, po zagovoru Gospe od Otkupljenja, moći iz zatočeništva grijeha, sumnje, robovanja vlastitim interesima, osloboditi i više od sedamdeset tisuća duša, koje su redovnici uspjeli osloboditi iz ropstva.“

26 09 zahvalno hodocasce legionara 2

Ističući kako se u apostolskom služenju legionara prepoznaje Marija, koja se dala u potragu za Isusom, mons. Pažin je rekao: „Vaša je ljubav prema Mariji, ona majčinska ljubav prema svakom djetetu, takva da s onima koji su u najvećoj potrebi, koji čeznu za zdravljem, za malo materijalnih dobara, za molitvenom podrškom, za one na rubu, za one koji nisu niti svjesni da dok nešto traže, zapravo traže Boga, da upravo s njima koračate putem njihova života te im, približavajući Mariju, koja je također bila u životnim traženjima, pratite ljude do susreta s Isusom Kristom. Vi ste ti, koji budite čežnju za Bogom. Vi ste ti koji se usuđujete onima, koji o Bogu niti ne misle, o njemu progovoriti po Mariji i s Marijom. Zahvaljujemo vam svima na tom požrtvovnom apostolskom žaru! Zahvaljujemo vam na svjedočanstvu vjere, kojom svakodnevno izgovarate riječi: Ja vjerujem u Boga! On je tu! Sve to može samo onaj, koji iz dana u dan ponavlja obećanje: Sav sam tvoj i sve moje pripada tebi Isuse, po Mariji.“

26 09 zahvalno hodocasce legionara 7

Nakon euharistijskog slavlja okupljeni legionari imali su priliku okrijepiti se domaćim kiflicama i kolačima koje su im pripremili vrijedne ruke domaćih župljana. U poslijepodnevnim satima uslijedila je pobožnost Križnoga puta i euharistijsko klanjanje u tišini.

Tekst i foto: K. Posavac/Tiskovni ured; Đakovačko-osječka nadbiskupija

26 09 zahvalno hodocasce legionara 4

 

26 09 zahvalno hodocasce legionara 8

 

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:45 „Pripravite put Gospodinu“ – promišljanja fra Darka Teperta nad knjigom proroka Izaije
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:15 Krunica - Radosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sv. Elizabeto, uči nas kako da izražavamo Božju ljubav bližnjima

  Našem dezorijentiranom čovječanstvu Elizabeta daje svjedočanstvo o savršenoj otvorenosti za riječ Božju u kojoj se nalazi sve što daje smisao...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.