DV Zvjezdica Marijina spilja 768x674

U organizaciji Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci i Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije od 22. do 26. rujna nastavljen je praktični dio izvođenja predškolskog vjerskog odgoja u sklopu Teološko-katehetskog seminara za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama, čime polaznice ovog seminara završavaju svoje doškolovanje i ujedno ostvaruju uvjet za primanje kanonskog mandata mjesne Crkve za provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama.

Nakon praktičnog dijela u PO Mima 21. rujna o. g. pod vodstvom odgojiteljice Irene Šmer, dana 22. rujna vjersko odgojne aktivnosti s djecom mješovite vrtićke skupine u DV Zvjezdica Mira u Rijeci provele su odgojiteljice Ivana Grgić i Ivona Ivanović. U nazočnosti ravnateljice vrtića s. M. Gracijane Prodan te predstojnica Instituta i Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, Natalije Bogović i Ksenije Rukavina Kovačević, vjersko-odgojnu aktivnost na temu „Marija, Isusova i naša Majka“ izvela je odgojiteljica Grgurić, a na temu „Stvaranje svijeta“ odgojiteljica Ivanović.

Obje vjersko odgojne aktivnosti obuhvatile su niz poticajnih pedagoških metoda i igara kojima se kod djece predškolskog uzrasta potiču višestruke mogućnosti, razvija kreativno i kritičko mišljenje, a napose razvija duhovno-vjerska klica ljubavi prema Bogu i Crkvi. Tako su djeca u sklopu teme „Marija, Isusova i naša Majka“ igrali društvene igre „Po Mariji k Isusu“, izrađivali krunicu od različitih materijala, gradili „Marijinu špilju“ od stiropora i uključivala se u niz pedagoških aktivnosti.

 DV Zvjezdica stvaranje svijeta scaled

U okviru teme „Stvaranje svijeta“ djeca su imala priliku slagati puzzle na zadanu temu, kao i slagalicu „Plodovi za hranu“, „Što je stvorio Bog, a što čovjek“ te su se okušala u društvenoj igri „Putovanje svemirom“. U likovnom centru oblikovala su svijet plastelinom i izrađivala tematski plakat zahvale Bogu za sve stvoreno. U centru početnog čitanja i pisanja djeca su rješavala križaljku „Planeti“ i „Divno je ime tvoje“, a vrhunac svih tematskih aktivnosti bio je kada su prisustvovala Kazalištu sjena sa štapnim lutkama koje su prikazivale ljude, životinje, biljke, more, sunce, uz interpretativno pripovijedanje biblijskog teksta o stvaranju (usp. Post 1,1-2,3). Obje tematske aktivnosti bile su popraćene pjesmom i veseljem.

Posljednji dan praktičnog dijela, 26. rujna, bio je održan u DV Nazaret u Rijeci u nazočnosti ravnateljice vrtića s. Kristine Tunić i predstojnica Instituta i Katehetskog ureda. U prvoj vjersko odgojnoj aktivnosti u mješovitoj skupini od 3 do 5 godina pod vodstvom odgojiteljice Suzane Kolobarić izvedena je tema „Isus i djeca“. Na ovoj su aktivnosti djeca imala priliku kroz različite centre (stolno-manipulativni, likovni, centar početnog pisanja i čitanja, centar građenja, obiteljski i dramski centar) razvijati svoje tjelesne, psihomotorne, socio-emocionalne, spoznajne, moralno-duhovne, komunikacijske i druge sposobnosti, a sve s puno radosti, pjesme i igre. Poseban trenutak bio je susret s biblijskim tekstom koji opisuje susret Isusa i djece (usp. Mk 10, 13-16), prilagođenom njihovom uzrastu. Taj je tekst kod njih pobudio dodatnu želju za molitvenim i likovnim izražavanjem i pjesmom.

Nazaret Dobri pastir brojke i slova 768x576

 

DV Zvjezdica krunica 768x576

Drugu vjersko odgojnu aktivnost na temu „Dobri pastir“ izvela je u starijoj skupini odgojiteljica Lidija Erstić. Budući da se radi o malim predškolcima, mogla se uočiti kod njih velika želja za nešto složenijim sadržajima za razliku od prethodne skupine. Središnji dio aktivnosti obuhvaćao je pripovijedanje biblijskog teksta o Dobrom pastiru (usp. Iv 10; Lk 15) te izradu Pastira i ovčica. U ovu tematsku aktivnost bila je uključena prigodna pjesma o Isusu, Dobrom pastiru i njegovom stadu u koje ulazimo svi mi koji ga želimo slijediti. Na kraju su djeca ispratila ravnateljicu i gošće istoimenom himnom vrtića „Nazaret“.

Nazaret prica o Dobrom pastiru 768x483

Svečana podjela potvrdnica i kanonskih mandata za provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama na području Riječke nadbiskupije održat će 15. listopada o.g. u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci i Katehetski ured od srca čestita odgojiteljicama u vjeri – Ireni Šmer, Ivoni Ivanović, Ivani Grgić, Suzani Kolobarić i Lidiji Erstić – na završenom doškolovanju.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

16:00 Glazbena razglednica - pjesme Slavonije i Podravine; ur. i vod.: Božidar Biondić
16:45 Glazba
17:00 Mudrosti i duhovnosti svetih otaca - tema: Tertulijan kršćanski pisac; gost-urednik: don Ivan Bodrožić; vod.: Zdravka Andrijašević
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - IV. dan

4. DAN S TIGROM U KOŠTAC Došao je iz Ranigora, iz Sunderbanske džungle. Zove se Khanto Neye. Čitav svoj život proveo je u šumama. Nema ničega,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.