IMGP7523 scaled

Prvi znanstveni simpozij posvećen Riječkoj Majci, službenici Božjoj Mariji Krucifiksi Kozulić održan je 27. rujna u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Bila je to prilika da svjetovni i crkveni povjesničari vrednuju njezino karitativno djelovanje u kontekstu turbulentnih društvenih i crkvenih prilika od prije stotinjak godina u gradu koji je bio važna luka i industrijsko središte na granici dviju država.

Skup nije imao samo znanstveni, nego i svečani karakter jer je održan u danima proslave 170. obljetnice rođenja Marije Kozulić i 100. obljetnice preminuća utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Svečani ton na samom početku svojim nastupom dale su učenice glazbene škole i štićenice učeničkog doma „Marija Krucifiksa Kozulić“, Ana Vedriš, Antonela Fakin i Roberta Starčević.

Na otvaranju simpozija riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pozvao je okupljene da im ovaj skup bude poticajan kako Marija Krucifiksa ne bi ostala smo u lijepom i zahvalnom sjećanju nego i nastavila biti putokaz za nasljedovanje njezinih dobrih djela. „O njoj moramo govoriti ne samo u kontekstu onoga što je činila nego i onoga što je ostavila iza sebe“, rekao je nadbiskup. To je Družba sestara Presvetog Srca Isusova i sestre koje nasljeduju put svoje utemeljiteljice, ali ne samo one jer taj poziv upućen je svim vjernicima. Ona je uspjela odgovoriti na izazove svoga vremena, uprisutnila je Crkvu koja izlazi na periferije društva i prilazi malenima, siromašnima i odbačenima. „Na takvo življenje vjere danas poziva i papa Franjo“, podsjetio je nadbiskup Uzinić. „Poput Marije Krucifikse Kozulić, promijenimo svijet i učinimo ga boljim mjestom“, zaključio je.

Vrhovna predstojnica Družbe i postulatorica kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marije Krucifikse s. Dobroslava Mlakić zahvalila je svim predavačima te Riječkoj nadbiskupiji i Metropolitanskom pastoralnom institutu na pomoći u organizaciji skupa i Gradu Rijeci koji je prepoznao dobra djela i važnost Marije Krucifikse u povijesti Rijeke. Potvrdila je to zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan istaknuvši kako uprava grada spremno podržava inicijative kojima se promovira i nastavlja njezino djelovanje.

IMGP7537 scaled

Simpozij je ponudio 18 izlaganja u kojima su predavači analizirali povijesni, društveni i crkveni kontekst Rijeke u vrijeme djelovanja Marije Kozulić te neke aspekte njezina karitativnog poslanja i nastanka Družba sestara Presvetog Srca Isusova. Biografski uvod o njezinom djelovanju dala je, dakako, s. Dobroslava Mlakić. Andrea Roknić Bežanić govorila je o političkim previranjima u Rijeci od sredine 19. stoljeća do kraja Drugog svjetskog rata, kada su se za upravu nad gradom i lukom borili Mađari i Talijani, zatim je kroz središte grada prolazila granica između Italije i Kraljevine SHS, a neko je vrijeme, 1920. godine postojala i Slobodna država Rijeka. Tea Perinčić još je detaljnije opisala rijeku pod talijanskom upravom do Drugog svjetskog rata i sve probleme koje je ta uprava donijela stanovnicima drugih narodnosti. Velid Đekić predstavio je Rijeku kao najveći hrvatski industrijski grad na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a Ivan Jeličić progovorio o socijalnim problemima radnika u tom velikom industrijskom pogonu.

U tim napetim političkim okolnostima niti uprava Katoličke Crkve nije bila stabilna, no unatoč svim tim nemirima, Marija Kozulić činila je velika djela. Marko Medved govorio je o ne snalaženju Crkve koja je kasnila s prilagođavanjem pastorala društvenim prilikama, problemima radnika i osoba koje su bile marginalizirane po nacionalnoj osnovi. Marija Kozulić prepoznala je te potrebe i nije se uključivala u političku i nacionalnu borbu, molila je za jedinstvo i bila protiv nacionalizma. „Njezino svjedočanstvo nadilazilo je mnoge podvojenosti onoga vremena koje i danas možemo primijetiti.“

U drugome dijelu simpozija predavači su detaljnije predstavili djelovanje Marije Krucifikse. Franjo Velčić govorio je o njezinoj obitelji i pobožnom okruženju u kojemu je odrasla. O njezinoj duhovnosti i moralnosti govorila je Mirjana Pinezić, a s. Silvana Fužinato o njezinom odnosu prema Svetom pismu. Na nju se nadovezao Daniel Patafta koji je govorio o pobožnosti prema Presvetom Srcu Isusovu. Jure Šarčević predstavio je kapucina fra Arkanđela iz Camerina koji je postavio temelje za osnivanje redovničke zajednice sestara u Rijeci. Anto Barišić istaknuo je njezinu suradnju s drugim kapucinom, poduzetnim graditeljem i osnivačem katoličkih novina i izdavačke kuće, Bernardinom Škrivanićem. Diana Nenadić Bilan govorila je o pedagoškim aspektima, a s. Marijana Mohorić o katehetskom i pastoralnom radu Majke Marije.

Theodor de Canziani govorio je o uređenju instituta i kapele Presvetog Srca Isusova na Pomeriu, a Danijel Dragičević, salezijanac, o pastoralu mladih u Rijeci s naglaskom na Oratorij Srca Isusova. Fabrizio Vantini predstavio je talijanski ogranak redovničke zajednice koju je osnovala Majka Krucifiksa i djelovanje sestara Kćeri Srca Isusova u Arezzu i Italiji.

Diana Glavočić objasnila je zašto je Riječku Majku svrstala među znamenite žene u povijesti Rijeke. Ovaj simpozij zasigurno je dodao novog svijetla na okolnosti u kojima je Marija Kozulić činila dobra djela te postavila čvrste temelje na kojima redovnička zajednica koju je osnovala i dalje djeluje. Nakon simpozija, misu je u samostanskoj kapeli na Pomeriu predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Suslavio je nadbiskup Mate Uzinić, generalni vikar krčke biskupije dr. Franjo Velčić, fra Eugen Pavlek, župnik župe Gospe Lurdske, fra Jure šarčević, kapucin iz Zagreba i mons. dr. Fabrizio Vantini, generalni vikar iz biskupije Arezzo, Cortona Sansepolcro.

158 scaled

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica - Žalosna otajstva; Litanije BDM
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u svibnju - IV. dan

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Četvrta devetnica od 20. do 28. svibnja 2024. 4. DAN GOSPA...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.