25 godina Radio Marije

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u subotu 1. listopada 2022. godine svečano euharistijsko slavlje prigodom završetka sinodskoga hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)

Na misnom slavlju koncelebrirali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine: varaždinski biskup mons. Bože Radoš, sisački biskup mons. Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak; zadarski nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić te pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, redovnički provincijali te brojni svećenici.
 
Foto: TUZN
 
Na početku homilije kardinal Bozanić podsjetio je kako je sinodski hod Druge sinode započeo na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002., a "danas, nakon dvadeset godina hoda ispunjenoga molitvom, upoznavanjem, traženjima, nadanjima, iskušenjima, pred Gospodina stavljamo zahvalu za braću i sestre s kojima smo dijelili hod, za prepoznata nadahnuća te za probuđenu čežnju i snagu kojom smo na sinodskome hodu ostvarivali Božja djela, u poniznosti i u pouzdanju."

Tumačeći evanđelje naglasio je kako "u zanimljivome trenutku – nakon što je Isus najavio svoju smrt i uskrsnuće, učenici mu postavljaju pitanje o tome tko je najveći. Kao da ih nije zanimalo Isusovo trpljenje, njegova ljubav kojom i za njih ide u smrt. Oni u tom trenutku traže svoju veličinu, promatrajući nebo kao nagradu i zaslugu za sebe. No, Isus im skreće pozornost da trebaju posvema promijeniti srce, obratiti se da bi uopće mogli ući u njegovo kraljevstvo", kazao je Kardinal i dodao: "Naš istinski rast u duhovnosti put je umanjivanja, ponajprije umanjivanja sebičnosti. Uzvišeni put Crkve nalazi se u njezinoj poniznosti. To je suprotno suvremenoj samodostatnosti. Stoga trajno trebamo učiti da Božji putovi i planovi nisu sukladni ljudskim planovima. Naime, čovjek u svojoj oholosti ulaže napor da bi bio velik, a Bog nam u svojoj ljubavi daje milost da bismo bili maleni, to jest Božji."


Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)
 
"Sinoda nam je pomogla da pronađemo mjesto u Crkvi. Ona nam pomaže da istom ljubavlju gledamo život u našemu društvu, u kojemu prema Isusovu pozivu trebamo biti sol i svjetlo. A ljubav i otvorenost Božjemu planu i njegovim putovima pročišćuju pogled. Naime, Sinoda nema smisao samo u razmatranju sebe i duhovnosti koja bi se zaustavila na vlastitim osjećajima, nego nas poziva, kako bi rekao papa Franjo, da izađemo na periferije, i geografske i društvene, noseći radost evanđelja", istaknuo je zagrebački nadbiskup govoreći o Sinodi.
 
Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)

Kardinal se osvrnuo i na trojicu papa s kojima smo živjeli tijekom sinodskoga hoda: "Draga Crkvo zagrebačka, tijekom proteklih dvadeset godina živjeli smo s trojicom papa. Svaki je od njih ostavio tragove novosti na našem sinodskom hodu, koji su prepoznatljivi u našoj mjesnoj Crkvi. Započeli smo svjedočanstvom svetog Ivana Pavla II. kojega ovdje ne možemo previdjeti i prečuti zbog utjehe i ohrabrenja što nam ih je donosio budeći uvijek nadu."

Kardinal Bozanić homiliju je zaključio riječima: "Sinoda nas i nadalje uči ići malenim putem i imati pouzdanja u Boga. A gdje ga je više nego u domu Majke? Gospodine, ti si Put, Istina i Život. Pokaži nam svoje putove i uči nas svojim stazama!"

 
Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)

DEKRET PROGLAŠENJA

Nakon homilije kardinal Bozanić potpisao je Dekret proglašenja izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koji je potom pročitao tajnik Sinode preč. Denis Barić. Završni dokument izložili su pred narod Božji članovi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije Jelena Vuković i Josip Burušić.
 
Foto: TUZN
Strukturu Završnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije predstavio je pomoćni biskup mons. Mijo Gorski, dok je o njegovoj važnost progovorio pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Biskup Gorski istaknuo je kako Završni dokument nije roman koji se jednom pročita i vrati na policu. "To je priručnik u koji valja neprestano zavirivati i tražiti usmjerenje u svojem pastoralnom djelovanju. Dragocjen je ne samo zbog odredbi i smjernica nego i zbog bogatog sadržaja koji mnogim svećenicima, župnicima i upraviteljima župa može biti dobro pomagalo i za kateheze ili propovijedi. Zato uzmite, čitajte, razmišljajte i djelujte."
 
Foto: TUZN
 
Biskup Šaško govorio je Završnom dokument kroz slike ogledala, povećala i reflektora: "Da bismo postigli dobar učinak, potrebno ih je ispravno usmjeriti, da se ogledanjem u ogledalu ne bismo izgubili u narcisoidnosti; da povećalom ne bismo gledali trun u tuđemu oku, a previdjeli brvno u svome; da reflektorom ne bismo zaslijepili i zatvorili obzore onima koji žele vidjeti dalje od naših planova."

Nakon popričesne molitve kardinal Josip Bozanić dodijelio je trajne mandate vjeroučiteljima, vjeroučiteljicama te odgajateljicama u vjeri, a predstavila ih je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi.

Foto: TUZN
 
Na kraju misnoga slavlja čestitku Nadbiskupu prigodom 25. obljetnice njegove službe zagrebačkoga nadbiskupa uputio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec.

Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)

ČESTITKA MONS. SUBOTIČANCA

U svom obraćanju pobliže je rastumačio simboliku pastirskog štapa koji je kao dar uručen Kardinalu. "Kada osjetite štap u svojim rukama, molimo Gospodina da osjetite i našu blizinu, i blagoslov ljudi i našu molitvu kojom Vas želimo poduprijeti, ali i preporuku i želju da se i Vi, naš pastir - za nas molite."
 
Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)
U ime Hrvatske biskupske konferencije čestitku kardinalu Bozaniću uputio je predsjednik HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. "Neka ovo današnje zborovanje pod okriljem Gospe Bistričke, u sklopu završetka sinodskog hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, i zahvalnu molitvu za nadbiskupa kard. Josipa Bozanića, koji 25 godina „predsjeda u ljubavi ovoj partikularnoj Crkvi u Zagrebu", pomogne svima nama okupljenima danas na Bistrici osjetiti i doživjeti kako je lijepo kao braća živjeti moliti, raditi i razmišljati zajedno", poručio je nadbiskup Puljić.
 
Foto: TUZN

Na kraju slavlja Kardinal je zahvalio svima okupljenima i naglasio kako ovo slavlje trebamo nositi sa sobom i prebirati u svome srcu jer "Sinoda pomaže da se može bolje i lakše živjeti Crkvu."

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba
06:00 Sveta misa zornica – prijenos iz crkve Gospe Loretske u Zadru
06:30 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Fra Darko Tepert: "Pripravite put Gospodinu" - Riječ i Svjetlo (Izaija 2,2-5)

U drugom poglavlju Knjige proroka Izaije nalazi se tekst koji vrijedi čuti u cijelosti: „Dogodit će se na kraju danâ:  Gora doma Gospodnjega  bit će...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.